„Paliko rusus ant ledo.“ Šalis tiesiog nustojo jiems mokėti už naftą  ()

Problema tęsiasi maždaug „dvi ar tris savaites“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Problemos su Turkijos bankais, kurie nuo praėjusių metų pabaigos masiškai blokuoja mokėjimo operacijas su Rusija, pasiekė Rusijos naftininkus.

Rusijos naftos eksportuotojai jau kurį laiką negavo pinigų iš Turkijos už parduotus barelius, naujienų agentūrai „Reuters“ sakė šaltinis vienoje didžiausių naftos kompanijų. Problema tęsiasi maždaug „dvi ar tris savaites“, - sakė jis.

Šaltinis iš Turkijos, susipažinęs su situacija, „Reuters“ patvirtina: „Kai kurie mokėjimai neįvykdyti“. Anot jo, sunkumų atsiskaitant už energiją kilo po to, kai JAV gruodį perspėjo dėl griežtų priemonių pažeidus Rusijai skirtas sankcijas.

„Turėjome pakeisti sutartus mokėjimo būdus arba juos atidėti, kol tiekimas tęsėsi“, – „Reuters“ aiškina šaltinis. Kitų dviejų agentūros pašnekovų teigimu, rusiško kuro srautas Turkijos link kol kas nesustojo, tik keli smulkūs kroviniai vėluoja.

Trečiasis šaltinis „Reuters“ teigia, kad sugriežtintos bankų procedūros pirmiausia paveikė ne energetikos prekybą: „Pagrindinė problema yra ne mokėjimai iš Turkijos, o mokėjimai, kuriuos Turkija turi gauti (iš Rusijos). Dėl to Turkijos eksportas į Rusijos Federaciją buvo paralyžiuotas: mašinų ir įrangos tiekimas praktiškai sustojo, aiškino agentūros pašnekovas.

 

Nuo karo su Ukraina pradžios Turkija daugiau nei dvigubai padidino rusiškos naftos pirkimą ir tebėra vienintelė NATO šalis, kuri ir toliau gauna jos barelius iš Rusijos Federacijos. Remiantis praėjusių metų sausio–lapkričio mėn. rezultatais, Turkijos naftos perdirbimo gamyklos, įskaitant didžiausią STAR, gavo 8,9 mln. tonų rusiškos kilmės žalios naftos. Be to, Rusijos naftos bendrovės Turkijos rinkai pardavė 9,4 mln. tonų dyzelino.

Tai, kad mokėjimai už naftą nevyksta, yra dėl griežtėjančios bankų kontrolės, aiškina agentūra. Sausio mėnesį panašių problemų kilo su Indija, kuri atsisakė priimti 14 naftos tanklaivių po to, kai „Rosneft“ nepavyko atidaryti sąskaitos JAE, kad gautų mokėjimą dirhamais.

 

Rusijos diplomatai derasi su Turkijos puse, kad išspręstų bankų problemą, sekmadienį sakė Rusijos ambasadorius Ankaroje Aleksejus Erchovas. Tačiau rezultatų dar nėra: problema išlieka ir yra „labai rimta“, pripažino A. Erchovas. Anot jo, bankų atsisakymai bendradarbiauti su Rusijos įmonėmis „kilo dėl sugriežtintų antirusiškų sankcijų“ ir JAV iždo sprendimų. 

Gruodžio 22 dieną JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašė dekretą, leidžiantį JAV iždui imtis priemonių prieš užsienio bankus, padedančias vykdyti sandorius su sankcijomis nubaustais asmenimis iš Rusijos arba palengvinančiais tam tikrų medžiagų ir įrangos tiekimą Rusijos kariniam-pramoniniam kompleksui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(93)
(4)
(89)

Komentarai ()

Susijusios žymos: