„Dirbtinis intelektas pradėtas naudoti prieš savižudžius.“ Laukia globalūs pasikeitimai  ()

Dirbtinis intelektas realiu laiku analizuoja kamerų vaizdus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Monrealyje (Kanada) šiuo metu vykdoma bandomoji programa, pagal kurią naudojant dirbtinį intelektą (DI) galima nustatyti galimas savižudybes, remiantis metro stebėjimo duomenimis. Tai yra platesnės strategijos, kuria siekiama užkirsti kelią savižudybėms Monrealio viešojo transporto sistemoje, dalis, rašo „CDO Magazine“.

Kuriama dirbtinio intelekto sistema naudoja apie 2000 stebėjimo kamerų, įrengtų metro stotyse. „Société de transport de Montréal“ (STM – Monrealio viešojo transporto įmonė) ir Savižudybių intervencijos centras – CRISE dirba prie jos plėtros. Dirbtinis intelektas realiu laiku analizuoja kamerų vaizdus ir nustato žmones, kurie gali būti patiriantys didelį stresą.

[Naujiena!] Kuponas+EU. Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti gausybę skirtingų medžiagų. Analogai neprilygsta nė iš tolo (Video, „Swiitol E18 Pro“)
5242 3

Ką tik pasirodžiusios rinkoje

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Papildomai nuolaidų kuponas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Profesorius Brianas Mishara, CRISE direktorius ir Monrealio Kvebeko universiteto (UQAM) psichologijos profesorius, kuris taip pat yra visame pasaulyje žinomas savižudybių ekspertas, CBC visuomeninėje televizijoje paaiškino, kaip sistema veikia.

„Matome užuominų, bet akivaizdu, jog žmogus negali visą dieną stebėti šimtų ekranų, kad nustatytų tokį elgesį“, – sakė B. Mishara. Štai kodėl naudojamas DI, kuris nenaudoja veido atpažinimo algoritmų, o orientuojasi pagal būdingą elgesį.

Profesorius Wassimas Bouachiras iš TÉLUQ, Kvebeko universiteto, kurio specializacija yra nuotolinis mokymasis, aprašė kai kuriuos iš šių elgesio būdų dienraščiui „La Presse“. „Žmonės, kurie daug laiko praleidžia spoksodami į tunelį, žmonės, kurie artėja prie perono krašto ar dažnai kerta geltoną liniją, įskaitant žmones, kurie leidžia nuvažiuoti daugeliui traukinių – visa tai yra rodikliai, galintys rodyti bandymą nusižudyti“, – rašoma pranešime. 

 

B. Mishara daug metų tyrinėjo savižudybes Monrealio metro. 1999 metais „Canadian Journal of Psychiatry“ publikuotame dokumente jis analizavo 1986–1996 m. ataskaitas apie 129 savižudybes šiame metro. Jis pažymėjo, jog dauguma nusižudžiusių žmonių turėjo psichikos sveikatos problemų, o 81 proc iš jų paskelbė apie savo ketinimą.

2016 metais B. Mishara moksliniame žurnale „Bio Med Central Public Health“ paskelbė savižudybių elgesio Monrealio metro analizę, užfiksuotą kameromis 2010–2013 metais. Tai buvo pirmasis tokio pobūdžio darbas – pranešė UQAM savo svetainėje. B. Mishara pastebėjo, kad žmonės, kurie palieka savo daiktus ant platformos ir nuolat vaikšto tarp krašto ir sienos, yra potencialūs savižudybės.

 

„Remiantis šiais dviem kameromis užfiksuotais poelgiais, beveik ketvirtadalio (24 proc.) savižudybių buvo galima išvengti“, – sakė B. Mishara.

Šiuo metu vykdomoje bandomojoje programoje atsižvelgiama į daugiau veiksnių. Galiausiai dirbtinio intelekto algoritmas turi būti sukonstruotas taip, kad jis galėtų, pavyzdžiui, įspėti stoties apsaugą, kuri galėtų įsikišti, arba net įspėti metro operatorių, kad jis sustabdytų traukinį prieš įvažiuojant į stotį. Po tikslumo bandymų sistema turėtų būti paruošta naudoti ne vėliau kaip per dvejus metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()