Gresia naujas konfliktas. Rusai bando įtraukti okupuotas Moldovos teritorijas į karą. Kas vyksta  ()

Padniestrė yra tarptautiniu mastu pripažinta kaip Moldovos Respublikos dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kyjivas „tvirtai reaguos“ į bet kokius bandymus įtraukti Rusijos kontroliuojamą Padniestrės regioną į karą prieš Ukrainą ir destabilizuoti padėtį Moldovoje, pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija, didėjant RF spaudimui Rytų Europos šaliai.

Padniestrė yra tarptautiniu mastu pripažinta kaip Moldovos Respublikos dalis. Rusijos kariuomenė užėmė Padniestrę nuo 1990-ųjų pradžios, kai RF įsiveržė į regioną, siekdama apsaugoti etninius rusus. Moldovos Respublika Rusijos karinį buvimą Padniestrėje įvertino kaip neteisėtą ir pareikalavo išvesti Rusijos pajėgas.

Įtampa tarp Moldovos ir Padniestrės sustiprėjo nuo plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, kai buvo baiminamasi, kad Moldovoje gali kilti ginkluotas konfliktas.

[PAPILDYMAS rekordine kaina+Vokietija] Geriausios kainos „Xiaomi“ robotas su flagmanų galimybėmis - paskutiniai vienetai (Video, „Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 3C“)
4365 1

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Rusijos vadovas Padniestrėje Vadimas Krasnoselskis sausio 22 d. paragino suintensyvinti karines pratybas ir sustiprinti mokymus, kurie, jo teigimu, buvo atsakas į įtariamas Moldovos provokacijas.

Ukrainos specialusis pasiuntinys Paunas Rohovei vasario 19 d. nuvyko į Moldovą susitikti su Moldovos ministro pirmininko pavaduotoju reintegracijai Olegu Serebrian ir Vadimu Krasnoselskiu.

Pareigūnai aptarė dabartinę Padniestrės konflikto padėtį ir kitus Kišiniovo ir Tiraspolio santykių klausimus, rašoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai.

 

Kyjivas parėmė taikų konflikto sprendimą išsaugant Moldovos Respublikos suverenitetą ir teritorinį vientisumą jos tarptautiniu mastu pripažintose sienų ribose.

„Be to, Ukraina ir toliau prašo greito Rusijos kariuomenės išvedimo iš Padniestrės regiono teritorijos, šaudmenų išvežimo iš Kobasnos sandėlių ir Dniestro taikos palaikymo misijos pertvarkymo iš karinės į civilinę“, rašoma ministerijos pranešime.

Kyjivas taip pat pakartojo savo poziciją prieš 5+2 derybų formatą dėl Padniestrės konflikto.  Pagal 2005 m. įkurtą derybų platformą konflikto šalys yra Moldova ir Padniestrė, tarpininkai – Rusija, Ukraina ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), o ES ir JAV – stebėtojos.

 

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pridūrė, kad Moldovos Respublikos įstojimas į Europos Sąjungą sukurs „naujų galimybių abiem Dniestro krantams, plėtrą ir gerovę visos Moldovos gyventojams“.

ES sutiko pradėti stojimo derybas su Ukraina ir Moldova 2023 m. gruodžio 14 d. Moldovos Respublikai artėjant prie ES, vadovaujant prezidentei Majai Sandu, Rusija ir toliau darė šaliai spaudimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(3)
(21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: