„Jei Putinas laimės karą, pralaimės ne tik Ukraina, bet ir mes“  ()

Konferencijoje J. M. Barroso pažymėjo naujų politinių ir diplomatinių požiūrių svarbą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs Europos Komisijos pirmininkas ir buvęs Portugalijos ministras pirmininkas Jose Manuelis Barroso sakė, kad Europos Sąjunga nėra pasirengusi priimti kariaujančią šalį.

Apie tai praneša „Euractiv“.

„Sunkiausias klausimas yra toks: Europos Sąjunga nepasirengusi priimti šalies, kuri yra tokioje padėtyje kaip kariaujanti Ukraina, nes tai reikštų karo įvedimą į ES. Turime pasiruošti galimam supratingam susitarimui“, – sakė J. M. Barroso.

„Yra agresorė [Rusija] ir šalis, kuri yra agresijos auka [Ukraina] – tai nėra simetriška situacija, o atsižvelgiant į ją, mums reikia taikos. Šios pozicijos dar nepasiekėme, bet tai labai svarbu. Priešingu atveju mes suteikiame V. Putinui priežasčių tęsti karą ilgus metus“, – pridūrė jis.

[Naujiena!] Kuponas+EU. Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti gausybę skirtingų medžiagų. Analogai neprilygsta nė iš tolo (Video, „Swiitol E18 Pro“)
5241 3

Ką tik pasirodžiusios rinkoje

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Papildomai nuolaidų kuponas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

J. M. Barroso atidarė konferenciją „Ukrainos įstojimas į Europos Sąjungą – ko mums reikia sėkmingai plėtrai“.

Konferencijoje J. M. Barroso pažymėjo naujų politinių ir diplomatinių požiūrių svarbą.

„Problema europinė, nes jei Putinas laimės karą Ukrainoje, tai bus ne tik ukrainiečių pralaimėjimas. Tai bus ir mūsų pralaimėjimas“, – sakė jis.

„Kai manęs klausia, kur yra „Europos armija“, aš sakau – Ukrainos armija. Ukrainos armija yra „Europos armija“, – teigė jis, pabrėždamas, kad kalba pats už save.

J. M. Barroso priminė, jog Ukraina norėjo įstoti į ES po Oranžinės revoliucijos (2004/2005 m.), tačiau šalių narių sutarimo nebuvo, todėl buvo pasiūlyta asociacijos sutartis.

 

„Per tą laikotarpį bendravau su prezidentu V. Putinu. Jis niekada neprieštaravo, kad Ukraina sudarytų asociacijos sutartį ar net taptų Europos Sąjungos dalimi. Jis labai aiškiai pasakė, kad nepritaria Ukrainos stojimui į NATO, ką pabrėžė Bukarešte 2008 metais“, – sakė jis.

Bet 2014-aisiais, pasirašant asociacijos sutartį, prorusiškas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pasakė, kad negali jos pasirašyti, nes Rusija to neleis.

„V. Putinas pridūrė, kad jei tai būtų Rusijos reguliariosios pajėgos, Kyjivas „būtų paimtas greičiau nei per dvi savaites“, – priminė J. M. Barroso.

„Po septynių dienų pranešiau apie šį pokalbį Komisijai, o tada informacija buvo nutekinta. Kremliui tai nepatiko. Jis neprieštaravo, bet įrodinėjo, kad citavau V. Putino žodžius, ištrauktus iš konteksto“, - sakė jis.

 

Jo nuomone, grasinimai Kyjivui „buvo slapto troškimo, kad diktatoriui reikia ne tik Krymo, bet ir visos Ukrainos, apraiška“.

„Man buvo aišku, kad V. Putinas emociškai ir politiškai nesuvokia Ukrainos tikrovės taip pat kaip ir Baltarusija, Maskvos kontroliuojama šalis“, – sakė jis.

„V. Putinas nėra pamišęs, jis yra pavojingas autokratas, bet nėra neracionalus. Jis padarė didelę klaidą. Jis neatsižvelgė į Ukrainos žmonių ryžtą ir Europos bloko bei JAV paramą“, – pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()