Siaubinga. Tą SSRS buvo padaręs tik Stalinas. Ką išdarinėja Putinas (Infografikas)  ()

Rusijos tiriamosios žurnalistikos internetinis leidinys „Projekt“ nustatė, kad Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino režimas represijomis lenkia visus SSRS lyderius, išskyrus Josifą Staliną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Projekt“ paskelbė didelės apimties tyrimą, kuriame analizuojamos baudžiamosios ir administracinės bylos, kurios į Rusijos Federacijos teismus pateko per ketvirtąją Putino prezidentavimo kadenciją, tai yra nuo 2018 iki 2023 m.

Leidinio autoriai savo tyrimą skyrė Rusijos kalėjime mirusiam opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui, pažymėdami, kad jį taip pat nužudė Putinas.

„Projekt“ rašo, kad politines represijas Rusijoje per šešerius metus faktiškai patyrė daugiau nei 116 000 žmonių, iš kurių 11 442 buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn už savo pasisakymus ar dalyvavimą mitinguose, o maždaug 105 000 – administracinėn atsakomybėn.

[PAPILDYMAS rekordine kaina+Vokietija] Geriausios kainos „Xiaomi“ robotas su flagmanų galimybėmis - paskutiniai vienetai (Video, „Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 3C“)
4365 1

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Tyrimo autoriai gautus duomenis palygino su panašia statistika SSRS komunistinio režimo laikais. Žurnalistai suskaičiavo, kad Putino laikais Rusijoje už „ekstremizmą“ ir valdžios kritiką buvo nuteisti daugiau žmonių nei komunistinių diktatorių Nikitos Chruščiovo ir Leonido Brežnevo laikais.

2018–2023 metais bylos prieš 5 613 žmonių, apkaltintų straipsniais, kuriuos žmogaus teisių aktyvistai laiko represiniais („ekstremistizmas“, „terorizmo pateisinimas“, „netikros naujienos“ ir „armijos diskreditavimas“).

 

Tai yra šiek tiek daugiau nei 1956–1961 m., kai valdžioje buvo Chruščiovas, kai 4883 žmonės buvo nuteisti pagal baudžiamojo kodekso straipsnius už „antisovietinę agitaciją ir propagandą“ bei „tyčinį melagingos fantastikos skleidimą“ apie komunistinį režimą.

Vėlesniais metais, iki vadinamosios perestroikos, 1962–1985 m., pagal šiuos straipsnius buvo nuteisti 3234 asmenys.

 

„Projekt“ skaičiavimais, 2018–2023 metais Rusijos teismuose buvo iškeltos 5829 bylos pagal nusikaltimų valstybei straipsnius (šnipinėjimas, valstybės paslapčių atskleidimas, bendradarbiavimas su užsienio organizacijomis ir kt.), taip pat pagal straipsnius susijusius su atsisakymu dalyvauti kare prieš Ukrainą.

Šalutinio projekto projekto „Agenstvo“ žiniatinklio leidinio duomenimis, Rusijoje pagal valstybės paslapčių atskleidimo ir šnipinėjimo straipsnius buvo teisiama daugiau žmonių nei Šaltojo karo metais.

2018–2023 metais šnipinėjimu buvo apkaltinti 39 asmenys, vidutiniškai kiek daugiau nei šeši žmonės per metus. Tuo tarpu 1967–1974 metais sovietų teismai už šnipinėjimą nuteisė vidutiniškai ne daugiau kaip du asmenis per metus.

 

 

Žurnalistai suskaičiavo, kad nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios teismams buvo pateiktos bylos prieš 4642 asmenis, atsisakiusius dalyvauti kare.

Dažniausias kariškiams taikomas straipsnis – savavališkas dezertyravimas, pagal kurį per šešerius metus buvo nuteisti 4373 asmenys.

Palyginimui: 2021 metais, tai yra iki invazijos pradžios, teismai išnagrinėjo 527 tokias bylas.

Antras dažniausiai pasitaikantis straipsnis – įsakymo nevykdymas – 2023 metais prieš teismą stojo 289 asmenys, o per pastaruosius penkerius metus – vos devyni.

„Projekt“ autoriai padarė išvadą, kad pagal represijų mastą Putinas „seniai aplenkė beveik visus sovietų generalinius sekretorius, išskyrus vieną – Josifą Staliną“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()