Stulbinamo masto sekimo tinklas: JAV žvalgyba seka mobiliųjų telefonų buvimo vietą visame pasaulyje  (7)

JAV nacionalinio saugumo agentūra kasdien surenka apie 5 mlrd. įrašų, sekdama mobiliųjų telefonų buvimo vietą visame pasaulyje, trečiadienį pranešė dienraštis „The Washington Post“. remdamasis dokumentais, nutekintais Amerikos žvalgybos paslapčių viešintojo Edwardo Snowdeno.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-12-06 Stulbinamo masto sekimo tinklas: JAV žvalgyba seka mobiliųjų telefonų buvimo vietą visame pasaulyje  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ta informacija įkeliama į didžiulę duomenų bazę, rodančią „šimtų milijonų mobiliųjų telefonų“ buvimo vietą. Ši stulbinama žinia veikiausiai rodo, kad NSA yra sukūrusi didžiulio masto sekimo tinklą, rašo laikraštis.

Šis pranešimas buvo paskelbtas praėjus šešiems mėnesiams po to, kai žiniasklaidoje pasirodė pirmieji straipsniai, pagrįsti medžiaga, gauta iš E.Snowdeno – IT specialisto, buvusio NSA kontraktininko, kuris teigė paviešinęs Amerikos valstybės paslaptis, norėdamas inicijuoti debatus visuomenėje dėl agentūros vykdomo visuotinio sekimo.

Iš visų iki šiol į viešumą iškilusių NSA sekimo programų, įskaitant užsienio lyderių šnipinėjimą ir interneto metaduomenų rinkimą, buvimo vietos nustatymo projektas atrodo esantis didžiausio masto šios agentūros vykdoma operacija.

NSA atsisakė pakomentuoti tą pranešimą, kai su ja susisiekė naujienų agentūra AFP.

Geografinės padėties duomenys renkami padedant dešimčiai „sigadų“ – signalų žvalgybos padalinių.

Dienraštis pateikė pavyzdį, jog vienas iš tų padalinių – STORMBREW – gauna duomenis iš dviejų privačių bendrovių, valdančių signalų nuskaitymo įrangą. Į duomenų bazę taip pat patenka informacija apie užsienyje esančių amerikiečių mobiliuosius telefonus.

Mobiliųjų telefonų geografinės padėties informaciją galima gauti netgi tuomet, kai jais neskambinama arba nesusirašinėjama, todėl NSA analitikai, naudodami matematinius algoritmus, gali naršyti duomenų masyvus ir nustatyti konkretaus įtariamojo judėjimą per tam tikrą laikotarpį, sakoma straipsnyje.

Analitiniai metodai, leidžiantys agentūrai išfiltruoti duomenis apie buvimo vietą, yra žinomi kaip CO-TRAVELER („Bendrakeleivis“), rašo „The Washington Post“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(5)
(1)
(-1)

Komentarai (7)