Islamas, Artimieji Rytai ir karas Sirijoje: pagrindinės sąvokos - kas yra kas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Laurynas19 2015-11-04 10:03
Informatyvus straipsnis. Dėkui.
demukazz 2015-11-05 02:09
Kas yra islamas siandien artimuosuose rytuose - tas pats, kas krikscionybe europoje pries 1000 metu. Smarkiai, oj kaip smarrkiai artimieji rytai atsilieka nuo kulturinio progreso, tuo paciu in nuo tikrojo progreso...
sub 2015-11-05 08:55
Demukazz arti tiesos, bet kultūrinis ir tikrasis progresas bent jau Lietuvoje įsibėgėjo tik neseniai. Dar yra nemažai žmonių, kurie vadovaujasi dievo įstatymais, kurie remiasi krikščionybe, o man asmeniškai tai yra atgyvena. Įsigilinus į visas religinias grupes islamo, tai kurdai atrodo labiausiai civilizuoti ir subrendę.
demukazz 2015-11-05 18:03
Taip, kurdai tikrai yra arciausiai vakaru atitikimo. Bet per savo pasaulietiskuma (kad ir kaip tai paradoksaliai atrodo islamo zmogui) jie ir nusvilo - buvo greitai nupirkti JAV. Proverzio artimuosiuose rytuose turetume sulaukti, kaip pas juos ivyks kazkas panasaus kaip pas mus, Europoje, baznycios reformacija. Nuo tu laiku religija buvo atsijota nuo politikos ir ekonomikos. Jei tai ivyks, tai paslaulio pabaigos laikrodi bus galima pasukti gerom 10 minuciu atgal
vanduo4 2015-11-06 02:11
- Manyčiau, kad šio konflikto neįmanoma išspręsti išorine jėga. Ji tik gali neleisti įsigalėti radikalioms struktūroms, o savo likimą turi pasirinkti patys žmonės. - Žinant tai, jog jie tiesiog nepripažįsta kitų religinių grupių (jų mąstymas viduramžiškas: savas yra tik giminaitis), pirmas žingsnis link taikos, galėtų būti - Kurdų valstybės sukūrimas. - Skirti jiems teritoriją ir pasielgti Izraelio bei Palestinos pavyzdžiu - leisti jiems persikelti iš kitų regionų. Manau didelė jų koncentracija ir vidinė motyvacija duotų labai stiprų poslinkį kofliktų sprendimams regione. - Netgi jeigu ir Al Assado režimas gyvuotų toliau, jis taptų tik izoliuotu. Įkurus Kurdų valstybę jiems jau būtų galima duoti oro gynybos sistemas ir Rusijos fejerverkai baigtųsi. - Assadas ir Rusija nori išlaikyti teritoriją, duokit jiems. Juk taip ir buvo sukurta Kuba, Š.Korėja, Moldova, Donbasas, Abchazija ir pan. - Alavitai, pamatę Kurdų valstybės suklestėjimą ir patys to panorėtų. Šiaip ar taip jie tų teritorijų nekontroliuoja nei Sirijoje nei Irake.
Arns 2015-11-06 09:39
Kad kurdų teritorijose labai vertingo nėra, klestėjimas daugiau hipotetinis išsireiškimas. Ir priešingai, nuėmus alavitams uždėtas sankcijas, dar klausimas ar jie nesuklestėtu, ir ar ne dėl šitų sankcijų ir kilo bruzdėjimai įžiebę pilietinį karą.
Profesorius :) 2015-11-07 13:25
Turkija tikrai neleistu susikurt Kurdu valstybiai.
vanduo4 2015-11-07 17:41
1. Turkijos reikalas yra jos teritorija. O esant bendram sutarimui, Turkija negalėtų prieštarauti. 2. Sutarus, kad įkūrus Kurdistaną iš Turkijos būtų iškeldinti visi likę Kurdai, Turkija tik patrintų rankas spręsdama šią nesibaigiančią problemą (PKK pasipriešinimą).
vanduo4 2015-11-07 17:50
jie to nepadarė iki šiol. O krizės akivaizdoje Assadas pradėjo naikinti protestuotojus. Visas tavo suklestėjimas. Diktatūra ir tiek.
Shioks 2015-11-07 19:15
Sirija buvo pusiau europietiska, pusiau musulmoniska valstybe. Ir ten zmones tikrai negyveno taip blogai kaip kokiam Malyje ar Afganistane, mokslas klestejo, didelis rastingumas ir ekonomine situacija nebuvo bloga.
Arns 2015-11-07 19:48
Toks sakinys tiesiog ikoniškas tavo neišprusimo iliustravimas. Sirijai JAV sankcijos buvo įvestos dar Bušo laikais. O kadangi nuo pat protestų pradžios sukilėliai buvo gerai apginkluojami (JAV atsakingi asmenys jau prisipažinę kad nuo 2012 m. pradėti megzti kontaktai ir siųsti ginklus... ) atsakas labai logiškas, tik kadangi "Asadas - blogas", net į tualetą vaikšto blogai. Kai Bahreinas taip pat suvarė savo protestuotojus (net padedant Saudo Arabijos tankams, ir amerikiečiams iš savo bazės Bahreine "nematant" protestų) panašiomis priemonėmis, bet niekas opozicijai nei ginklų siuntė nei diplomatinę paramą teikė. Tiesiog tai savi bičiukai valdžioj, negalima leisti juos nuversti. Ties čia ir baigiasi moralė.
vanduo4 2015-11-07 21:13
Būtent, Sirijos žmonės pakankamai subrendo kad galėtų pareikalauti pokyčių valdžioje, tačiau ši atsisakė ir sirus pradėjo naikinti, pasiūsdama žinutę, kad jie tėra darbo jėga ir viskas.
vanduo4 2015-11-07 21:27
обосрамся но неподдамся. Руская политика медведя. Išvada: okupantas yra okupantas. Sunaikinti jį nekultūringa, bet leisti jam plėstis negalima. Okupantas kaip vėžys (nesvarbu teritorijos, moralės, religijos, dvasinės plotmės) - naikina kitus tol kol galiausiai pats pritrūksta maisto ir sunyksta. Būtent tai dabar vyksta Pasaulyje su visomis diktatūromis: 1. SSSR žlugo; 2. Talibano bei Huseino diktatūros žlugo; 3. Libijos Gadafis negyvas; 4. Egipto perversmas įvyko taikiausiu keliu kol kas; 5. Liko Sirija ir Palestina bei Rusija. 6. Irano likimas spręsis ateityje. 7. Afrikoje taip pat vyksta pokyčiai. 8. Kinija - dar vienas "teisingą tvarką" suprantantis gigantas. Dar užtruks kol vietiniai išmoks gerbti vieni kitus ir supras kad gyventi galima nepaisant religijos, tautybės, rasės, seksualinės pakraipos ir viso kito. Išvada: mažiausiai kraujo buvo pralieta labiau išsivysčiusiose diktatūrose. - Rusija laikoma išsivysčiusia valstybe. Įsivaizduok kas būtų jeigu radikalūs islamistai turės tokį patį išsilavinimą bei technologijas kaip vakaruose, bet senovinį pasaulio suvokimą?????.. Jie tuos pačius vakarus užmėtys bombomis. To leisti tiesiog negalima. Vakarų technologijos su sąlyga - demokratinė santvarka šalyje. Ir jokių diskusijų. Tam ir skirtos sankcijos. - Sankcijų esmė ir yra ta, kad jeigu nori gyventi diktatūrije - prašom, bet iš civilizuoto pasaulio negausi nieko. O kiti kaltina vakarus dėl paskirtų sankcijų. Sankcijos - tai atsisakymas bendradarbiauti, o ne bausmė. Jeigu tavo sistema efektyvi - įrodyk. Tada ir sankcijos nebus baugios. Pvz.: Rusija turi kiaušius - ji paskelbė savo sankcijas. Kur jūsų kiaušiai? Nustokit verkti kaip bobos. - Jeigu nieko nedarysi, ilgainiui bus kaip Ukrainos Donbase. Ateis plaukuotas didžiulis prasigėręs ir apsimyžęs dėdė vasia ir pasakys - dabar gyvensime taip. BŪTINA NAIKINTI okupantinį pasaulio suvokimą visomis įmanomomis priemonėmis.
demukazz 2015-11-07 23:10
Vanduo, o kartais nepagalvoji, kad diktatura vakaruose isnyko ne savo pastangomis, o demokratija ja suvalge? "Survival of the fittest" galioja ne tik biologineje gamtoje, taciau ir negyvojoje, politikoje, kulturoje ir t.t. Bukim atviri - vakaru demokratija yra didziausias vezys planetoje, taciau uztikrinantis patogiausia gyevnimo buda.
vanduo4 2015-11-07 23:32
- Na ir kuo blogai tas demokratinis vėžys? Šioje sistemoje žmonės gyvena geriau, tad visiškai nesvarbu kaip tu ją pavadinsi. O nugalėti vėžį maloniai prašant tiesiog neįmanoma. Būtent apie tai ir kalbu. - Beje pats pritari, kad ji daug efektyvesnė, todėl ir populeresnė nei diktatūra. - Jeigu turi ką pasiūlyti geriau nei demokratija - pirmyn. Nesikuklink.
demukazz 2015-11-08 01:07
Siandiena nieko geresnio neturime Gal netolimoje ateityje isitvirtinus korporaciniam modeliui bus geriau - privatus kapitalas i zmones ziuri humaniskiau, nei valstybinis sektorius. Taciau sneku ne apie tai, o kad demokratija (sistema) valgo silnesnias sitemas (diktatura, autokratija, teokratija ir pan). Ziurint is pasaliecio akiu, demokratija - didziausias plesrunas ant svieto.
vanduo4 2015-11-08 15:13
- Tu gal sergi depresija, kad viską matai tik iš negatyvių pusių? Žmogaus bandymas gyventi geriau yra kenkėjiškas elgesys? Toks tavo požiūris? - Yra tokia apsimyžusių žmonių kategorija, kurie nesvarbu kaip ten gyvenime būtų, jiems visados yra blogai. Lyja - blogai, saulė - blogai, karas - blogai - taika - blogai. Nes jie tiesiog nesupranta, kad jie patys yra visų ligų priežastis. Ir juos reikia arba gydyti, arba izoliuoti, arba sunaikinti, kad tas vėžys neplistų.
Auksine Logika 2015-11-08 20:18
Tikrasis dzihadas atliekamas savyje, kovojant su savo tamsybemis. Bet kaip visad akli mulkiai viska pavercia kraujo karu.
vanduo4 2015-11-09 01:13
- O kaip jiems padėti praregėti? Gal atkreipei dėmesį, kad teritorijos didžiausios tų valstybių, kurių istorija buvo pati agresyviausia? Ir vidinė branda čia ne prie ko. Pirmiausia pilnas skrandis, paskui malonumai, o savianalizė paskiau. Sunaikink priešą, nereikės bijoti išdavystės. Logiška, paprasta, laiko patikrinta. - Šimtmečio klausimas: kaip integruoti kitus ir integruotis pačiam? Kame balansas?
demukazz 2015-11-09 01:29
Tamsta, Vandenie, jumyse lengva izvlegti sunkios sizofrenijos simptomu. Klausima" ar reikia, ar nereikia apsilankyti pas specialistus" jau kelti per velu. Krastutines kairiosios paziuros irgi yra.... radikalios