Kuo „Islamo valstybė“ girdo džihadistus, kad šie jaustųsi neįveikiami?  (10)

„Islamo valstybės“ kovotojus aršiai kovai stumia ne tik ideologija, bet ir juodojoje rinkoje Artimuosiuose Rytuose itin išpopuliarėjęs amfetaminas – jo pavartoję teroristai ir nemiega, ir mano esantys nesužeidžiami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

19-metis Kareemas CNN sakė, kad daugiau nei metus kovėsi už IS. „Jie duodavo mums narkotikų, haliucinogeninių tablečių, dėl kurių eidavai į mūšį  ir tau būdavo tas pats – mirsi ar gyvensi“, – pasakojo jis.

Vaikinas sako buvęs kurdų kovotojų kalinys šiaurės Sirijoje. CNN pabrėžia negalinti patvirtinti jo pasakojimo autentiškumo, tačiau JAV pareigūnai sako esantys tikri, kad dalis džihadistų kovotojų vartoja „Captagon“ narkotikus.

Tai – sintetinis centrinės nervų sistemos stimuliantas. Nelegalioje rinkoje dažniausiai savo sudėtyje turi amfetamino, sumaišyto su kofeinu. Šie narkotikai sukelia euforiją ir suteikia energijos pliūpsnį.

„Gali nemiegoti kelias dienas iš eilės. Jautiesi, kad nereikia miego, – aiškina psichiatras Robertas Keislingas. – Jie suteikia gerovės ir euforijos jausmus. Ir tuomet manai, kad esi neįveikiamas, kad niekas tavęs negali sužeisti.“

Analitikai teigia, kad „Captagon“ vartojimas kovotojams gali padėti ilgiau išbūti kovos lauke, išlaikyti motyvaciją.

„Al Qaeda“ Irake, kuri yra IS pirmtakė, buvo žinoma kaip savo kovotojams duodanti amfetaminų, kad jie galėtų ilgiau ištverti skausmą net pašauti, – sako Daveedas Gartensteinas-Rossas iš Demokratijų gynybos fondo. – Jų pavartoję kovotojai būdavo nuožmesni kovos lauke.“

Manoma, kad narkotikus plačiai vartoja ne tik IS, bet ir su ja besikaunantys. Be to, tiek IS, tiek „al Nusra Front“ pelnosi iš amfetamino kontrabandos – ekspertų teigimu, „Captagon“ yra nebrangus pagaminti, o jo paklausa yra didelė. 

Gali atrodyti, kad narkotikų vartojimas neturėtų būti suderinamas su islamu, kurį sakosi ginantys ekstremistai. Tačiau D.Gartensteino-Rosso teigimu, džihadistai randa, kaip pasiteisinti.

„Jie sako, kad, visų pirma, tai yra įrankis džihado kovoje, todėl yra priimtinas. Ir antra – jie aiškina, kad tikslas yra ne apsvaigti“, – sako ekspertas.

„Captagon“ su amfetaminu yra ypatingai populiarus Artimuosiuose Rytuose. Spalio pabaigoje Saudo Arabijos karališkosios šeimos narys ir dar keturi asmenys buvo sulaikyti Beirute, kai princo privačiame lėktuve buvo rasta 2 tonos šio narkotiko.

„Captagon“ buvo sukurtas septintajame dešimtmetyje – juo buvo gydomas hiperaktyvumas. Tačiau devintajame dešimtmetyje jis buvo uždraustas daugumoje valstybių. R.Keislingo teigimu, prie jo ne tik galima lengvai priprasti, bet „Captagon“ gali sukelti haliucinacijas – jo pavartojęs asmuo gali manyti girdintis balsus, ar matantis neegzistuojančius dalykus.

„Manau, kad kovotojų grupuotės nusprendė, jog vyrų išlaikymas budriais keturias ar penkias dienas iš eilės ir neįveikiamumo pojūtis yra svarbiau nei bet kokia žala ar šalutiniai poveikiai“, – sako jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(24)
(2)
(22)

Komentarai (10)