Garsusis Š. Korėjos diktatoriaus virėjas apie šalies sostinę: „Į viršų stiebiasi nauji daugiaaukščiai, prekybos centrai lūžta nuo prekių“  ()

Anksčiau japonas Kenji Fujimoto gamindavo sušius Kim Jong-ilui. Dabar jis vakarieniauja su jo sūnumi Kim Jong-unu. Lyderių šeimą išdavęs šefas nuožmųjį dabartinį Šiaurės Korėjos diktatorių vadina bičiuliu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-09-08 Garsusis Š. Korėjos diktatoriaus virėjas apie šalies sostinę: „Į viršų stiebiasi nauji daugiaaukščiai, prekybos centrai lūžta nuo prekių“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugumai žmonių Kim Jong-unas tėra uždarosios Šiaurės Korėjos diktatorius, garsėjantis itin žiauriais valdymo metodais, išrankiu skoniu ir didžiulės prabangos poreikiu. Tačiau japonas K.Fujimoto yra matęs ir kitokį šios šalies vadovo veidą ir sako, kad niekas nepažįsta 32-ejų Kim Jong-uno geriau nei jis.

69-erių japonas K.Fujimoto buvo ankstesnio Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-ilo šeimos virėjas, o tiksliau – asmeninis sušių meistras. Kim Jong-ilo šeimai jis dirbo nuo 1988 iki 2001 metų.

Vėliau pabėgo, o po kelerių metų parašė memuarų knygą, kurioje taikliai atspėjo, kad po jo buvusio darbdavio mirties Šiaurės Korėjos vadžias perims jo sūnus Kim Jong-unas, o ne vyriausiasis Kim Jong-namas, kaip tuo metu buvo tikėta. Sušių meistras buvo teisus. Galbūt todėl, kad per daug metų spėjo perprasti, kas vyksta vienoje paslaptingiausių pasaulio valstybių.

Bijojo dar vaiko

K.Fujimoto niekada nebuvo tik tarnas. Jis buvo labai artimas diktatoriaus Kim Jong-ilo šeimai. Žaidė su Kim Jong-unu ir jo broliais, darė jiems popierinius aitvarus. Tiesa, K.Fujimoto prisipažįsta, kad visuomet bijojęs Kim žvilgsnio – net ir tada, kai jis dar buvo vaikas. Virėjas prisimena, kad Kim Jong-unas nuo mažens buvo labai tvirto charakterio – sprendimus priimdavo ir už vyresniuosius brolius.

K.Fujimoto teigimu, jis labai panašus į savo tėvą Kim Jong-ilą – puikiai žaidžia golfą ir gali smarkiai įtūžti. „Kim Jong-unas – geriausias pasirinkimas iš visų velionio Kim Jong-ilo sūnų, nes jis niekada neprisipažintų pralaimėjęs, – tikino K.Fujimoto ir juokdamasis pridūrė: – Be to, jis daug išgeria.“

Būtent su asmeniniu sušių meistru būsimasis diktatorius paslapčia surūkė savo pirmąją cigaretę ir paragavo degtinės. Savo vaikystės bičiulio Kim Jong-unas nepamiršo – dažnai kviečia susitikti. Paskutinis jųdviejų pasimatymas vyko šių metų birželį.

Susitiko po daug metų

K.Fujimoto prisimena tą dieną, kai prie ištaigingo Šiaurės Korėjos sostinės Pchenjano viešbučio privažiavo prabangus „Mercedes“ automobilis. Jis buvo be palydos ir apsaugos, tik nusileidus vienam užtamsintų stiklų K.Fujimoto pamatė, kad prie vairo sėdi Šiaurės Korėjos vadovas. Kim Jong-unas asmeniškai atvyko K.Fujimoto pakviesti vakarienės. Po poros valandų abu draugai jau sėdėjo valstybės svečių priėmimo namuose – ten, kur galėjo ramiai pasikalbėti.

K.Fujimoto pasakojo, kad per susitikimą valstybės svečių priėmimo namuose Šiaurės Korėjos vadovas norėjęs su savo artimu draugu pirmiausia pakalbėti apie politiką. Gurkšnojant prancūzišką raudonąjį vyną daugiau nei per tris valandas užsitęsusią vakarienę Šiaurės Korėjos diktatorius atkakliai teiravosi bičiulio apie savo įvaizdį Japonijoje.

„Jis – pats blogiausias“, – K.Fujimoto teigė, kad rėžė lyderiui visiškai atvirai. Kim Jong-uno įvaizdis Japonijoje esąs toks prastas, kad vargu ar jį įmanoma apibūdinti žodžiais. Šiaurės Korėjos diktatorius suprantamai linktelėjo. K.Fujimoto susidarė įspūdis, kad jo atsakymas Kim Jong-uno nė kiek nenustebino.

Masalas smalsuoliams

K.Fujimoto netrukus vėl ketina vykti į Šiaurės Korėją. Tiesa, ne vien tik dėl Kim Jong-uno. Šioje šalyje gyvena jo žmona ir duktė. Be to, kiekvienas jo apsilankymas toje uždaroje valstybėje sukelia didžiulį pasaulio susidomėjimą. Su juo pasikalbėti rūpi visai pasaulio žiniasklaidai, mat joks kitas užsienietis nėra atsidūręs taip arti Šiaurės Korėjos diktatoriaus kaip šis japonas.

Per pastarąjį savo apsilankymą K.Fujimoto galėjo apkabinti Šiaurės Korėjos vadovą, kurį jo tauta garbina kaip Dievą, o Vakarai smerkia. Neseniai JAV pirmą kartą patvirtino asmenines sankcijas Kim Jong-unui ir jo aukštas pareigas einantiems bendražygiams dėl sunkių žmogaus teisių pažeidimų, priverstinio darbo ir kankinimų.

Dešimtis tikrų ar tariamų priešininkų Šiaurės Korėjos vadovas esą jau nužudęs nuo tos dienos, kai prieš penkerius metus atėjo į valdžią. K.Fujimoto yra pasakojęs, kad per vieną ankstesnių jo ir Kim Jong-uno vakarienių dar sėdėjęs diktatoriaus dėdė Chang Song Taekas. Po metų diktatoriaus nurodymu jam už išdavystę buvo įvykdyta mirties bausmė. Per pastarąją vakarienę birželį draugiją japonui ir Šiaurės Korėjos diktatoriui palaikė vicemaršalas Choe Ryong Hae. „Dabar jis yra antras pagal svarbą žmogus šalies vadovybėje“, – tikino K.Fujimoto.

O tuo metu Vakarai ilgą laiką manė, kad Choe Ryong Hae buvo patekęs į Šiaurės Korėjos vadovo nemalonę. Japonas prisipažįsta, kad vakarėliai su lyderiu visada įvaro ir baimės. Ir K.Fujimoto teigia, kad jis visada pasveria kiekvieną diktatoriui ištariamą žodį. O apie kadaise buvusį savo globotinį kalba tik kaip apie draugą ir vyriausiąjį kariuomenės vadą.

Laimė, Kim Jong-unas jau seniai atleido buvusiam šeimos virėjui, kuris 2001-aisiais pasiliko Japonijoje, užuot iš ten, kaip jam buvo įsakyta, sugrįžęs su užsakytu delikatesu – retu jūros ežiu už 15 tūkstančių dolerių (13,4 tūkst. eurų).

Stiprina savo valdžią

Dabar, anot K.Fujimoto, Šiaurės Korėjos diktatorius savo poste jaučiasi vis tvirčiau. Taip pat juokiasi iš kalbų, kad streso kamuojamas Kim Jong-unas vis labiau storės. „Apie kokį stresą jūs kalbate? Jei toks jį slėgtų, jis kaip tik liesėtų, o ne storėtų!“ – šaipėsi K.Fujimoto.

Pasidalinkite su draugais
(22)
(8)
(14)

Komentarai ()