Žemės planetos Šanchajaus sindromas: kada mūsų bus per daug ir kas dėl to bus – I dalis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kiesza 2017-01-22 21:36
Juk kinai įrodę, kad demografija tai suvaldomas reiškinys, o mokslas nežiūrint į klimato pokyčius vis didina derlius, išvedamos naujos augalų rūšys, gyvuliai auga tiesiog akyse.. Tad kiekvienas žmogus turėdamas kuo atsiskaitymo priemonių (daiktų, pinigų, aukso..) už maistą niekada nebadaus
sigun 2017-01-22 23:08
Kinijos gyventojų suvaldymo pavyzdys kaip tik yra pavyzdys kaip nereikia daryti. Jie dabar turi kitų ir gan didelių problemų. Dėl naujų augalų irgi yra klausimų. Išlenda kokie nors žalieji ir pradeda pasakoti apie GMO siaubus, kurie mediciniškai neįrodyti (vienintelė kažką radusi studija realiai buvo suklastota ir todėl atšaukta iš visų save gerbiančių mokslo žurnalų). Tačiau žmonės labiau tiki sąmokslo teorija. Kalbant apie gyventojų augimo lėtėjimą, kur kas priimtinesnė kita teorija: kai tik šalis pradeda geriau gyventi, kad jaunoms šeimoms atsiranda galimybė ne vien dirbti-miegoti-dirbti, kai tik moterys gauna bent šiokias tokias laisves spręsti kaip nori gyventi nebijodamos būti užmėtytos akmenimis, kai tik šalyje susiformuoja pakankamo lygio medicinos paslaugos, kurios tampa įperkamos daugumai ir tuo pačiu pakankamai kokybiškos, kad vaikų išgyvenamumas iki pilnametystės tampa labai tikėtinu, visur (su vos keliomis išimtimis per paskutinius 50 metų) drastiškai sumažėja vaikų gimstamumas. Jeigu pavyks ir toje pačioje Afrikoje ir Azijoje pakelt pragyvenimo lygį ir daugiau žmonių iš žemės ūkio persikels į miestus, į paslaugų sektorių, kur vyras ir moterys praktiškai lygūs, žmonių daugėjimo krizė bus įveikta. Tada reikės vėl galvoti kaip vėl pertvarkyti ekonomiką, nes panašu, kad dabartinis modelis, kuris leidžia kelti pragyvenimo lygį, neveiks senėjančioje visuomenėje.
bahuriux 2017-01-23 08:58
Tuoj atsiras maistas gaminamas tiesiog gamykloje, pvz dirbtinė mėsa. Dabar tokio burgerio iš mėgintuvėlyje augintos mėsos kaina keli šimtai tukstančiu USD, bet kainos kris priklausomai nuo gamybos apimties ir konkurencijos iki mažiau nei natūralios mėsos kaina. O vėliau manau tiesiog visą maistą visų rūšių gamins gamyklos apeinant neefektyvia žemdirbystę, žmonių kiekis augs stipriai ir niekas nebadaus. Tiesa darbo vietų dėl to dar labiau sumažės, bet kaip matom tas neišėjo į blogą iki dabar, tai manykim kad išspres tą reikalą per pvz UBI.
immortallt 2017-01-23 09:53
kiesza, derlių didinti nebūtų sudėtinga, jei žmonės visur sugebėtų mokytis. JAV žemės ūkis moderniausias, išaugina itin daug per hektarą, bet kokių augančių kultūrų. Kinijos ūkis irgi našus, bet nedarnus su aplinka. Tuo tarpu Rusijos ūkis nei našus, nei darnus. Rusija turi 2x daugiau derlingos žemės nei Kinija, bet nesugeba išmaitinti savos populiacijos. Kinija ir savus išmaitina, ir eksportuoja. Reikia tik modernių ir tvarių žemės ūkio metodikų. Bado problema pagrinde yra infrastruktūroje ir realiai dėl to, kad žmonės neturi ko pasiūlyti mainais už maistą - nieko nesukuria. Neturi jie ko mainyti. sigun, viskas turi savo pasekmes. Jei nebūtų buvę vieno vaiko politikos, dabar būtų kitų problemų, nei sparčiai senėjanti populiacija. bahuriux, "tuoj" nereiškia, kad mes spėsime pamatyti, kol atsiras parduotuvėje ir kaina taps konkurencinga įprastinei mėsai. Tikėkimes, kad žmonių kiekis nebeaugs stipriai, nes yra rimtesnių problemų nei maistas. UBI nesprendžia nedarbo problemų. Jei spręsi nedarbo problemas, tai tik perskirstysi ir realiai sumažinsi bendrą pragyvenimo lygį. Bet tiesa, kad didėjantis efektyvumas nemažina darbo vietų skaičiaus. P.S. nebūčiau ir toks optimistiškas, kad žemės ūkio neliks. Gyvulininkystės apimtys sumažės - galbūt. Bet augalininkystė dar nepanašu, kad kas bandytu perspjauti mėgintuvėliais. Iš kažkur reikės imti žaliavą visam šitam "auginimui".
Shinigami 2017-01-23 10:33
Neteko girdėti, kad bent viena išsivysčiusi šalis susidurtu su žmonių pertekliaus problemomis. Greičiau skundžiasi, kad jų per mažai ir visuomenė sensta. Didžiausios problemos dėl žmonių pertekliaus yra trečio pasaulio šalyse kuriose išsivysčiusios šalys pristatė vaistus ir kitus daiktus ir žinias padedančias sumažinti mirtingumą dėl lygų. Kadangi dabar miršta mažiau dėl ligų ir sulaukia pilnametystės, daugiau miršta iš bado. Nes pačio gyvenimo būdo neperdavė. Karas prieš tokias šalis didelių problemų nekelia, nes jos ginkluotos šakėmis ir kastuvais. Svarbiausia sergančius per didelę empatija reikia išgydyti ir nebus jokių problemų jų šalyse sumažinti populiacijai kokius 10 kartų. Taip panaikinant bado problemą.
immortallt 2017-01-23 10:41
Shinigami, pačioms šalims žmonių perteklius nėra bėda. Bėda yra planetai. Ir sakyčiau ne šiuo metu. Bėda iškyla, kad jei nori pasiekti nesenstančią populiaciją, turi vis augti populiacijos dydis pasaulyje, ir kuo toliau, tuo nominaliai sparčiau turėtų augti. Tai sukelia didžiulių problemų taršos atžvilgiu, tenka daugiau resursų išgauti ir dėl to pačio kiekio resursų didėja konkurencija. Populiacijos augimas tik nutolina problemas, kurias reikės spręsti - populiacijos senėjimas ir konsolidacija, galų gale. Visos šalys nori nusimesti sunkių sprendimų priėmimą nuo savo pečių ir perkelti į vėlesnį laiką. Na eit žudyti tikrai nėra sprendimas. Tai baigiasi terorizmu. Bet nereiktų ir kištis su programomis, kurios siunčia maistą, vaistus ir pan. Tokia pagalba pateisinama tik kažkokios nelaimės atveju. Reikia didinti švietimo programų kiekį, mokyti tiek auginti maistą, gaminti, saugoti save ir aplinkinius. P.S. tikimasi, kad Afrika pagal atsinaujinančios energetikos vystymą lenks visą pasaulį 2020-2030.
bahuriux 2017-01-23 12:56
Turi galvoj pagal augimo spartą procentais? Taip žinoma vietoj 100 saulės panelių vienoj šaly pasistatys 200 va prašau 100% augimas per metus.
immortallt 2017-01-23 13:09
Absoliučiais skaičiais. Esmė ta, kad didžioji dalis Afrikos neturi iš vis jokių pajėgumų ir atsinaujinanti jau pigiau nei bet kokios kitos alternatyvos. Taip pat tinklai labai fragmentuoti, o juos sujungti brangu. Atsinaujinanti jau dabar jiems pigiausias sprendimas, o toliau tik dar labiau pigs. Ir deja tai nėra mano asmeninė įžvalga. O lyderiauja pagal instaliuoją galią dabar Kinija ir tada JAV, per ateinančius porą metų lyderiaus Kinija, tada Indija, o tada turbūt tik JAV, jei Trump'as neužtrumpins visko.