Kas būtų, jei valstybė pati nuspręstų spausdinti savo valiutą tiek, kiek nori? Zimbabvė tai išbandė realybėje ir jau turi atsakymą  (4)

Robert Mugabe spausdina banknotus ir tikina, kad jų vertė tokia pati, kaip JAV dolerio. Niekas netiki


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-02-20 Kas būtų, jei valstybė pati nuspręstų spausdinti savo valiutą tiek, kiek nori? Zimbabvė tai išbandė realybėje ir jau turi atsakymą  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokia vieno JAV dolerio vertė? Pirma į galvą šovusi mintis – lygiai vienas doleris. Tačiau taip toli gražu nėra, jei šis doleris yra Zimbabvės „bondnotas“, naujausia pasaulyje valiuta, kuri oficialiai nėra valiuta.

Zimbabvė JAV dolerius naudoja kaip oficialią valiutą, nes švaistūniškas prezidento Roberto Mugabe režimas prispausdino tiek savų pinigų, kad 2008 metais kilo hiperinfliacija. Ekonomika trumpam stabilizavosi; bet įpratimas – antras prigimimas. Pernai vyriausybė vėl išleido daug daugiau pinigų, nei surinko, – daugiausiai importui – dėl to negausios žaliųjų atsargos paliko šalį.

Metų gale apyvartoje buvo likę tiek mažai dolerių, kad bankai ribojo pinigų išdavimą – išduodavo tik po $50 per dieną, kas griovė ekonomiką. Centrinis bankas nusprendė išleisti naują valiutą, vadinamas obligacijas, surištas su JAV doleriu.

Po dviejų mėnesių naujieji „boleriai“ sparčiai praranda savo vertę. Paaiškėjo, kad jie nekonvertuojami į tikrus dolerius. Taigi, jais negalima atsiskaityti už importuojamas prekes – šaliai, kuri pati nedaug ką gamina, tai tikra problema. Bolerius priimančios parduotuvės jais gali mokėti darbuotojams ir tiekėjams arba padėti į banko sąskaitas (denominuotas JAV doleriais). Bet jeigu jie nori sumokėti už importuojamas prekes, jiems vis viena reikia tikrų dolerių.

Parduotuvės taip trokšta tvirtos valiutos, kad doleriais atsiskaitantiems klientams siūlo nuolaidas iki 50%. Kai kuriose degalinėse naudojamos atskiros kolonėlės, kur kaina doleriais mokantiems klientams mažesnė, nei mokantiems debitinėmis kortelėmis. Nemažai parduotuvių Harare toms pačioms prekėms nurodo dvi ar tris kainas – kaina, mokantiems grynaisiais JAV doleriais, mokantiems boleriais, o trečioji– mokantiems kortele.

Pagalbon suskubo juodosios rinkos prekeiviai. Kai kurie siūlo konvertuoti bankų sąskaitas į tikrus dolerius už 5% – 30% mokestį.

Dideliems prekybos centrų tinklams neleidžiama teikti nuolaidas už grynuosius ar diskriminuoti bolerius ar elektronines korteles naudojančius pirkėjus. Todėl jie paprasčiausiai kelia kainas. Infliacijai įsisiūbuojant, obligacijos (boleriai) tampa būtent tuo, ko daugelis zimbabviečių baiminosi: siaubingai prisikėlusiu beveik prieš dešimtmetį sudegusio Zimbabvės dolerio zombiu. Jei šalies politika nepasikeis, ekonomikai gresia ir daugiau katastrofų.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(53)
(4)
(49)

Komentarai (4)