„Swedbank“ technologinė naujovė sužavėjo lietuvius: nuo praėjusio rudens jau 180 tūkst. vartotojų (Video)  (11)

Praėjusių metų rudenį „Swedbank“ pristatė Lietuvoje pirmąsias bekontaktes mokėjimo korteles. Bankas skaičiuoja, kad tokių kortelių jau užsakyta beveik 180 tūkst. Sparčiai populiarėja ir bekontakčiai mokėjimai – remiantis „Swedbank“ duomenimis, per mėnesį bekontakčių mokėjimų skaičius paaugo apie 40 proc., o vidutinė tokio mokėjimo suma siekia apie 4 eurus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-03-17 „Swedbank“ technologinė naujovė sužavėjo lietuvius: nuo praėjusio rudens jau 180 tūkst. vartotojų (Video)  (11)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovės Jūratės Gumuliauskienės, bekontaktėmis mokėjimo kortelėmis už smulkius pirkinius, kurių vertė neviršija 10 eurų sumos, atsiskaityti galima greičiau ir patogiau.

Mokant už pirkinius nereikia suvesti kortelės PIN kodo, pakanka kortelę priglausti prie tokius mokėjimus priimančio skaitytuvo.

Tai patogu ir pirkėjams, ir prekybininkams. Tačiau kaip ir kiekvieną naujovę, bekontakčius atsiskaitymus lydi klausimai ir mitai, kokie jie?

Kodėl bekontakte kortele ne visada pavyksta atsiskaityti vos ją priglaudus?

„Jeigu rankose laikote naują bekontaktę kortelę, pirmiausia su ja turite atlikti nors vieną veiksmą, kuriam reikia patvirtinimo PIN kodu. Tai gali būti įprastas atsiskaitymas arba bet kuri operacija bankomate – tik tuomet bus įjungta bekontakčių mokėjimų funkcija. Taip pat nereikia pamiršti, kad tokius mokėjimus priima tik jiems pritaikyti kortelių skaitytuvai. Jei skaitytuvas neatnaujintas, bekontakte kortele atsiskaitysite ją įdėję ir suvedę PIN kodą“, – pasakoja „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovė.

Naudojantis bekontakte kortele, jūsų taip pat bus periodiškai prašoma suvesti PIN kodą, net jei atliekate smulkų bekontaktį mokėjimą. Tai papildoma kortelės saugumo priemonė, užtikrinanti, kad ja naudojasi būtent jos savininkas. Be to, reiktų nepamiršti, kad Lietuvoje neįvedant PIN kodo galima atsiskaityti už sumą, kuri neviršija 10 eurų.

Ar gali būti nuskaityta dviguba suma?

Bekontaktėse kortelėse yra įdiegta speciali apsaugos funkcija. Pasak J. Gumuliauskienės, ji užtikrina, kad net ir kelis kartus priglaudus kortelę, suma bus nuskaityta tik vieną kartą. Apie įvykdytą atsiskaitymą visada praneša garsinis signalas, ir jį išgirdus kortelę jau galima atitraukti nuo skaitytuvo.

Tačiau kad ir kiek ilgai laikysite priglaudę kortelę, tai neturės jokios įtakos atsiskaitymų skaičiui – suma bus nurašyta tik vieną kartą.

Ar pardavėjas gali atlikti mokėjimą už mane?

Bekontaktį atsiskaitymą turėtų atlikti pats kortelės naudotojas, aiškiai matydamas ekrane mokamą sumą. „Žinoma, ją paskui pamatysite pirkinio kvite arba sąskaitos išraše. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad atsiskaitant bekontakčiu būdu be PIN kodo, atspausdinti kvitą pirkėjui nėra privaloma. Tačiau pardavėjas turėtų jūsų pasiteirauti, ar jums reikės kvito“, – teigia „Swedbank“ atstovė.

Ką daryti atsiskaitymo sumai viršijus 10 eurų?

Dalis bekontakčius mokėjimus priimančių skaitytuvų, viršijus 10 eurų sumą, iš karto paprašys įdėti kortelę ir tuomet įvesti PIN kodą. Pasak J. Gumuliauskienės, šiuo metu Lietuvoje tokių skaitytuvų yra didžioji dalis.

Kito tipo skaitytuvams, nepriklausomai nuo atsiskaitymo sumos, kortelę visada pakaks tik priglausti. Viršijus bekontakčio atsiskaitymo limitą skaitytuvas paprašys įvesti PIN kodą, bet kortelės įdėti nereikės. Šie skaitytuvai yra gana populiarūs kitose Europos valstybėse.

„Jeigu nesate iki galo tikri, kaip atlikti mokėjimą, tiesiog sekite instrukcijas skaitytuvo ekrane – jame visuomet būna parašyta, kokį veiksmą reikia atlikti su kortele“, – pataria „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovė.

Ar būtina atsiskaitant kortelę išimti iš dėklo ar piniginės?

Jeigu bekontaktę kortelę nešiojatės su kitomis kortelėmis, prieš atsiskaitant geriau ją išimkite. Priglaudus prie skaitytuvo piniginę su keliomis bekontaktėmis kortelėmis (net jeigu viena jų yra ne mokėjimo, o, pavyzdžiui, lojalumo kortelė), skaitytuvas paprašys pateikti vieną konkrečią kortelę.

Jeigu kortelę nešiojatės atskirame dėkle, atsiskaitymo galimybė priklauso nuo dėklo tipo. Pavyzdžiui, silikoniniai ar odiniai dėklai praleidžia bekontakčio mokėjimo signalą, tad išimti kortelę nėra būtina. O štai metaliniai dėklai signalo nepraleidžia, todėl atsiskaitant kortelę teks išimti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(14)
(-6)

Komentarai (11)