Suomijos bazinių pajamų eksperimentas tęsiasi, tačiau jau pilasi neigiami atsiliepimai: „nėra jokios naudos, vien tik žala“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Audrius 2017-07-17 11:39
Bazines pajamos, o tiksliau dalinis pajamu perskirstymas nuo virsaus i apacia, anksciau ar veliau ivyks. Kokiu budu tas bus pasiekta ir kokia galutie forma-nieks nezino, bet tendencija labai aiski. Mano nuomone, galimi pora variantu: 1-graziuoju, kai (pradedant turtingom valstybem) valdantysis elitas (tiksliau stambus verslas) susipranta, kad bazines pajamos, tai visu pirma, ju paciu interesas. Apie tai jau senai kalba Elon Musk, Zuckerberg ir daugelis kitu. 2-sunkiuoju keliu, t.y. kai i valdzia ateina kairieji, kurie stipriai apmokestina turtingus ir "bazines pajamas" "isdalina" ivairiausiu pasalpu, nemokamo mokslo, nemokama medicina ir kitu privilegiju forma. Tokie judejimai jau vyksta UK (Jeremy Corbyn) ir US (Bernie Sanders). Asmeniskai esu pirmo varianto salininkas.
Bagai 2017-07-18 10:57
Vistiek manau jei žmogus nedirba tai ta bazine pašalpa turėtų būti mažesnė. Tarkim jei nedirbi gauni 60%, pusę etato 75% o jei dirbi kad ir už minimumą ar 5000$, tai 100% tos bazinės išmokos. Ir išsisprendžia neveiklumo problema. Alga + 100% bazines išmokos.
Audrius 2017-07-18 11:21
vienas is pagrindiniu "baziniu pajamu" pliusiu-ju paprastumas. Besalygiskai gauna visi po tiek pat, tai reiskia, kad nereikia jokio brangaus administracinio aparato. Dabar gi, sedi armijos biurokratu, kurie renka pazymas ir skaiciuoja kam duot, kiek duot kada duot ir pan. Cia panasiai, kaip su JAV sveikatos apsauga. Kadangi ten viskas privatu, apie 20% lesu nueina administracijai. Valstybinem sveikatos apsaugos draudime, administravimas "sueda" apie 2% visu pinigu.
Ar_as? 2017-07-18 13:27
jas gauna tik produkto nekurianti/nepakankamai kurianti visuomenės dalis (kaip yra ir dabar su pašalpomis, kompensacijomis ir kt.). Tai, kad jas "gauna" ir produktą kuriantis asmuo yra totalinis melas: toks asmuo mokesčių forma sumoka sumą X, o kaip bazines pajamas gauna sumą Y (mežesnę už x), t.y. jam yra tiesiog grąžinama dalis sumos, kurią jis sumokėjo, o ne suteikiamos mistinės pajamos. Tai yra jo produktas, kurį jis sukūrė, tiesiog jį iš jo pirma atėmė, o tada mažesnę dalį grąžino, turto vienetas tiesiog apsisuko beprasmišku ratu, sukūrė papildomos biurokratijos ir administravimo išlaidų. Daug paprastesnė sistema būtų iš to asmens atimti mažiau, t.y.tiek kiek reikia reketininkams (būtent kaip ir yra dabar). Bet tada juk neskambės taip gražiai, mielai, pūkuotai: "bazinės pajamos", juk visokie pavadinimai "pašalpa", "parama" žeidžia reketininkų savimeilę, jie pasijunta negerai ? Realios bazinės pajamos įmanomos tik futuristinėje visuomenėje, kurioje pakanka robotų ar pan. kuriamo produkto be JOKIO papildomo žmogaus įsikišimo, tačiau visgi egzistuoja resursų ribojimai, todėl bazinės pajamos panaikina pereikvojimo riziką.
Evil Goku 2017-07-18 19:11
Kad tokia sistema veiktu, reikia ne tiesiog duoti kiekvienam nustatytą pinigų sumą, o užtikrinti bazinius - fiziologinius poreikius. Tiesiog davimas pinigų gali to neužtikrinti.