Billas Gatesas praktiškai pripažino, kad akcijų biržose statė už „Tesla“ nesėkmę  (1)

Billo Gateso ir Elono Musko požiūriai sutampa ne visada, nors abu milijardieriai kovoja su klimato kaita ir stengiasi vystyti žaliąsias technologijas. Muskas neseniai užsiminė, kad turi informacijos, kad Gatesas akcijų biržose galėjo statyti už „Tesla“ nesėkmę ir taip prarado daug pinigų. Dabar naujame interviu Gatesas praktiškai pripažino šiuos gandus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-03-01 Billas Gatesas praktiškai pripažino, kad akcijų biržose statė už „Tesla“ nesėkmę  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sunku pasakyti, kur viskas prasidėjo. Muskui tikriausiai labiausiai užkliuvo tai, kad Gatesas pareiškė, kad „Tesla Semi“ ir elektriniai sunkvežimiai apskritai nebus praktiški. Muskas tokią nuomonę vienoje laidoje įvardino žodžiais „Jis nežinojo, apie ką kalba“, o tada pridūrė, kad yra girdėjęs, kad Gatesas akcijų biržose statė prieš „Tesla“ akcijų vertės kilimą.

Trumpalaikis vertybinių popierių skolinimasis (ang. short selling) apskritai Muskui nepatinka. Ir ne tik jam - tai iš tikrųjų yra keistas būdas maišyti akcijų biržose sklandančius pinigus. Paprastai tariant, jūs pasiskolinate akcijų ir jas parduodate, tikėdamiesi, kad jų vertė kris. Vėliau akcijas nuperkate ir grąžinate savininkui. Jei akcijų vertė krito, tai jūs uždirbote (pardavėte brangiai, pirkote pigiai). Bet jei suklydote ir akcijų vertė pakilo, tai patyrėte nuostolių (pardavėte brangiai, pirkote dar brangiau).

 

Muskas mano, kad tai neturėtų būti leidžiama praktika. Jūs negalite parduoti kieno nors kito automobilio, namo ar bananų, tai kodėl galite pasiskolinti ir parduoti akcijas? Bet kuriuo atveju, tai vis dar vyksta ir 2020 metais statymas prieš „Tesla Motors“ akcijų biržos žaidėjams kainavo 38 milijardus dolerių. Muskas mano, kad tarp tų nuostolių savininkų buvo ir Gatesas. Naujame interviu „Bloomberg“ jis išgirdo klausimą apie tai ir, galima sakyti, pripažino, kad tai - tiesa:

„Na, žinote, manau, kad „Tesla“ yra nuostabi kompanija. Norėčiau, kad būčiau turėjęs [jos akcijų] ilgojoje pusėje, bet viskas puiku“.

 

Ilgojoje pusėje? Na, Trumpalaikis vertybinių popierių skolinimasis angliškai vadinamas „short selling“ („short“ - „trumpas“). Ta ilgoji pusė šiuo atveju būtų akcijų pirkimas, tikintis, kad jų vertė augs. Tai - labiau tradicinis būdas užsidirbti, investuojant į sėkmingas kompanijas. Ir taip, jei iki šiol nežinojote, akcijų biržų vilkai uždirba ir iš krentančių, ir iš augančių akcijų.

Gatesas galėjo pasinaudoti savo žinomumu „Tesla“ akcijų vertės smugdymui - gal dėl to jis ir kritikavo „Semi“. Tačiau, atrodo, didelių pastangų tam neskyrė, o dabar „Tesla Motors“ kompanijai jis skiria daug gražių žodžių. Gatesas pavadino „Tesla“ kompaniją puikiu postūmiu kovoje su klimato kaita.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(5)
(0)

Komentarai (1)