Billą Gatesą sužavėjusi knyga radikaliai keičia požiūrį apie pasaulį: spalvinga, netikėta ir be galo įdomi Homo sapiens ir visos civilizacijos istorija  ()

Žmonijos istorija jau seniai parašyta ir ja dažniausiai nė kiek neabejojama. Vis dėlto ji nėra tokia aiški, vientisa ir nepajudinama, kad nekeltų jokių klausimų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-11-29 Billą Gatesą sužavėjusi knyga radikaliai keičia požiūrį apie pasaulį: spalvinga, netikėta ir be galo įdomi Homo sapiens ir visos civilizacijos istorija  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Provokuojančią civilizacijos istoriją, patiektą su eretiško mąstymo ir netikėtų faktų pagardais, neseniai parašė 40-metis Oksfordo universiteto istorijos mokslų daktaras Yuvalis Harari. Jo knyga „Sapiens“ kvestionuoja didįjį mūsų pasaulio istorijos naratyvą, o akrobatiniai intelekto ir logikos kūlvirsčiai tiesiog gniaužia kvapą.

„Sapiens“ jau išversta į daugiau nei 26 kalbas ir tapo kultinė tarp pačių įvairiausių žmonių: ją su malonumu skaito paaugliai ir universitetų profesoriai, gyvūnų teisių aktyvistai ir ministrai.

Linksmas ir žavus žvilgsnis į ankstyvąją žmonijos istoriją. Rekomenduoju“, – pareiškė kompiuterių genijus Billas Gatesas.

Kuo gi patraukli Y. Harari knyga? Ji lengva, bet kartu ir intelektuali. Enciklopedinis mokslininko požiūris joje pateiktas glaustai, bet iškalbingai. Jis stebina, kartais glumina ir verčia polemizuoti, bet neabejotinai teikia puikią intelektualinę pramogą. Autorius neria į mūsų kaip gyvūnų rūšies istoriją, kad padėtų susivokti, kokie esame ir kaip tokie tapome.  

Prieš 100 tūkstantmečių žeme vaikščiojo bent šešios žmonių rūšys, viena iš kurių šiandien vadinama Homo sapiens. Šios rūšies atstovai buvo gyvūnai, aplinką veikę ne daugiau nei gorilos, jonvabaliai ar medūzos.

Tačiau prieš 70 tūkstančių metų prasidėjo procesas, kurį šiandien vadiname kognityvine revoliucija. Atsitiktinė genų mutacija pakeitė Homo sapiens smegenų neuronų jungtis ir pavertė mus aplinką niokojančiais Žemės šeimininkais.

Kaip mūsų rūšiai pavyko užkariauti pasaulį? Kada ir kodėl atsirado religijos, valstybės ir pinigai? Kaip kūrėsi ir žlugo karalystės, miestai ir imperijos? Kaip mokslas ir kapitalizmas tapo dominuojančiomis religijomis? Ar žmonės atsispirs pagundai save tobulinti ir netaps kiborgais?

Knygoje „Sapiens“ nuosekliai, glaustai ir itin žaismingai pasakojama, kokią įtaką žmonijai padarė trys svarbios revoliucijos: minėtoji kognityvinė, prieš 12 000 metų kilusi žemės ūkio ir vos prieš 500 metų prasidėjusi mokslo revoliucija.

Drąsios ir provokuojančios Y. Harari įžvalgos, grįstos giliomis biologijos, antropologijos, paleontol­ogijos, istorijos ir ekonomikos mokslų žiniomis, radikaliai keičia daugelį nusistovėjusių sampratų apie pasaulį. Tie, kam įdomi istorija, antropologija, evoliucija, skaitydami šią knygą patirs didžiulį malonumą.

Yuval Noah Harari. Sapiens. Glausta žmonijos istorija. Iš anglų k. vertė Tadas Juras. K.: Kitos knygos, 2016.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(31)
(3)
(28)

Komentarai ()