Mokslininkai ėmėsi „Mano kovos“  (14)

Vokietijoje atskleisti planai pirmą kartą nuo 1945 metų išleisti nacionalsocializmo kūrėjo Adolfo Hitlerio veikalą „Mano kova“ („Mein Kampf“) – perdirbtą ir išsamiai pakomentuotą žymių istorikų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kuriose pasaulio valstybėse liūdnai pagarsėjusį A.Hitlerio kūrinį vietos kalbomis galima įsigyti be didesnių sunkumų, tačiau Vokietijoje galimybė iš naujo išleisti „Mano kovą" ilgą laiką buvo sunkiai įsivaizduojama. Be puikiai žinomo komplikuoto vokiečių santykio su savo šalies XX amžiaus istorija, tai nulėmė ir aplinkybė, kad visos autorinės teisės iki 2015 metų buvo perduotos Vokietijos Bavarijos žemės finansų ministerijai, o ši kategoriškai atsisakė leisti kam nors užsidirbti iš programinio nacionalsocialistų veikalo.

Iki 2015 metų, kai „Mano kovą" bus galima perspausdinti be atskiro Bavarijos žemės leidimo, likus ne tiek jau daug laiko, sukruto Miuncheno šiuolaikinės istorijos instituto mokslininkai. Skelbiama, kad darbai jau pradėti. Kai jie bus baigti, pasaulį turėtų išvysti naujas „Mano kovos" leidimas – su išsamiais istorikų komentarais ir paaiškinimais.

Instituto atstovas spaudai daktaras Bernhardas Gotte, siekdamas išvengti bet kokių kaltinimų nacionalsocializmo idėjų propagavimu, patikino žurnalistus, kad „kruopštūs žymių specialistų tyrimai yra savaime suprantama kokybės prielaida", o naujas garsaus neapykantos ideologijos kūrinio leidimas privalės atitikti visus „aukščiausius mokslinius kriterijus".

1924 metais A.Hitlerio kalėjime parašyta „Mano kova" apibendrino jo požiūrį į istorinę Vokietijos misiją ir tariamai menkesnę kitų tautų rasinę vertę. Bavarijos žemės pareigūnai pareiškė nuogąstaujantys, kad naujas veikalo leidimas gali būti nesuprastas kitose pasaulio valstybėse. Tiesa, mokslininkų planams gana netikėtai pritarė Vokietijos žydų organizacijos. Jų teigimu, mokslinis „Mano kovos" leidimas padės geriau įvertinti Holokausto tragediją ir priežastis.

Miuncheno šiuolaikinės istorijos instituto direktorius Horstas Moelleris pabrėžė, kad ilgalaikis „Mano kovos" draudimas prisidėjo prie šio veikalo mistifikavimo ir nepagrįstų gandų skleidimo. „Mokslinis leidimas gali išsklaidyti visus tuos keistus mitus", – sakė H.Moelleris. Jis užtikrino, jog išsamiai perdirbta ir pakomentuota „Mano kova" bus įkandama anaiptol ne kiekvienam skaitytojui, todėl esą nėra pagrindo nerimauti, kad naujuoju leidimu puls naudotis „menkai išsilavinę" neonaciai.

H.Moelleris priminė, jog pagal Vokietijos įstatymus 2015-aisiais, praėjus 70 metų nuo autoriaus mirties, „Mano kovą" galės perspausdinti kiekvienas norintis ir tam techninių galimybių turintis asmuo. Todėl esą dar svarbiau, kad pirmas pasirodytų rimtas mokslinis leidimas, kuriame nesivaikoma sensacijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(2)
(0)
(2)

Komentarai (14)