[Žinios trumpai] Australijos „Somertono žmogaus“ paslaptis išspręsta po 7 dešimtmečių, teigia tyrėjas  ()

Australų tyrinėtojas teigia įminęs 73 metų senumo mįslę - atpažinęs paplūdimyje rastą negyvą vyrą. Derekas Abbottas iš Adelaidės universiteto teigia, kad kūnas priklausė 1905 m. Melburne gimusiam elektros inžinieriui Carlui Webui


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau nei septynis dešimtmečius vyro tapatybė buvo paslaptis, kuri kūrė teorijas apie šaltojo karo šnipus, meilužius ir pan.

Gražiai apsirengusio vyro kūnas buvo rastas nugrimzdęs Australijos paplūdimyje. Ant jo apykaklės buvo rasta parūkyta cigaretė, o kišenėje buvo užrašytas karo laikų kodas kartu su paskutiniais persiško eilėraščio žodžiais. Visa tai dešimtmečius skatino spėlioti, kad vyras yra šnipas. Persiški žodžiai ant suplėšyto popieriaus lapo buvo „Tamam Shud“, o tai reiškia „viskas baigta“.

Kūnas buvo rastas Somertono paplūdimyje Adelaidėje 1948 m. gruodžio 1 d. Vyras buvo vidutinio kūno sudėjimo, manoma, kad jam buvo per 40 metų, jis buvo maždaug 5 pėdų 11 colių ūgio. Teigiama, kad jis turėjo pilkai mėlynas akis ir šviesiai rudus plaukus. Vyras buvo vadinamas „Somertono vyru“ pagal paplūdimį, kuriame buvo rastas jo kūnas.

 

Jo kišenėse buvo autobuso ir traukinio bilietai, kramtomoji guma, degtukai, dvi šukos ir pakelis cigarečių, bet nebuvo asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų ar piniginės, todėl policija turėjo siuntinėjo jo pirštų atspaudus į institucijas visame pasaulyje, bet niekas nepadėjo.

Pasak „New York Times“, Somertono vyro palaikai buvo ekshumuoti praėjusių metų gegužę, siekiant išspręsti šią bylą. Jis buvo palaidotas kapinėse nuo 1949 m., antkapis skelbė: „Čia guli nežinomas vyras, kuris buvo rastas Somertono paplūdimyje“. Policija tikėjosi panaudoti jo DNR, kad išsiaiškintų, kas iš tikrųjų buvo tas gražiai apsirengęs vyras.

 

Šios misiją ėmėsi Derekas Abotas, kuris sugebėjo išanalizuoti „Somertono žmogų“, naudodamas išsaugotą DNR iš jo plaukų. Jis susisiekė su žinoma JAV teismo medicinos eksperte Colleen Fitzpatrick, kuri specializuojasi senais atvejais, kad sukurtų išplėstinį šeimos medį.

 

Duetas ieškojo 4000 vardų, iš kurių jie susiaurino iki vieno – Carlo Webbo. M. Abottas taip pat tvirtino susekęs vyro artimuosius, kad patvirtintų jo tapatybę.

Anot M. Abotto, Webbas gimė 1905 m. lapkričio 16 d. Futskrejaus mieste šalia Melburno. Jis buvo jauniausias iš šešių brolių ir seserų. Dabar tyrėjas nori sujungti taškus ir išsiaiškinti, kaip vyras mirė. Tiesa, Pietų Australijos policija kol kas šio atradimo nekomentavo. Ir anksčiau būta teigusių, kad jie išsiaiškino Somertono žmogaus paslaptis, bet visos ankstesnės versijos nepasitvirtino.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()