[Žinios trumpai] Kodėl JK monarchui reikia specialaus leidimo įvažiuoti į Londono Sitį? Tai jau vyksta 1000 metų  ()

Jungtinėje Karalystėje pilna tradicijų, atkeliavusių iš viduramžių ir kurių iki šiol laikomasi.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-09 [Žinios trumpai] Kodėl JK monarchui reikia specialaus leidimo įvažiuoti į Londono Sitį? Tai jau vyksta 1000 metų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Londono Centras, Sitis (angl. City of London) – istorinis Londono centras, vienas didžiausių komercinių bei finansinių centrų pasaulyje, Londono miesto (Jungtinė Karalystė) viena pagrindinių dalių, tarptautinis finansų centras. Dažnai vadinamas kvadratine mylia (angl. Square Mile), nes maždaug toks jo plotas (2,5 km²).

Jame veikia daugybės finansų ir teisės paslaugas teikiančių įmonių biurai. Kiekvieną dieną jame dirba 340 000 žmonių, dauguma – bankuose. Dėl didelio verslo įmonių susitelkimo neoficialiu centro devizu laikomas posakis „Centro verslas yra verslas“ (angl. The City's business is business).

Londono centre būstines turi: Londono birža, Anglijos bankas, daugiau kaip 500 kitų bankų, draudimo įmonių ir investicinių fondų.

Londonas administraciškai skirstomas į 33 rajonus, kurių kiekvienam vadovauja į miesto tarybą išrinkti nariai, išskyrus Londono Sitį kuris turi nepriklausomos savivaldybės statusą, nepavaldžią Didžiojo Londono grafystei ir turi atskirą savo valdžią, merą, policiją. Panašų statusą kaip ir Londono Sitis turi ir Vestminsteris.

Rajonai skirstomi į dvi grupes, vidinį Londoną ir išorinį Londoną.

Londono Sitis palaiko labai ilgalaikius santykius su Karūna ir karališka šeima. Prieš 950 metų Viljamo Užkariautojo kariauna nesugalėjo prasiskverbti pro Londono gynybinę sieną. Buvo sudarytas susitarimas, kad miestas pripažins jį karaliumi, jei Londonas (dabar Londono Sitis) išlaikys savo ypatingą statusą.

 

Vienas iš pirmųjų Viljamo Užkariautojo oficialių veiksmų po karūnavimo 1066 m. Kalėdų dieną buvo dar kartą patvirtinti Londono Sičio teises ir privilegijas 1067 m. rašte.

Šis raštas patvirtino, kad Normanų užkariavimas miestui nepadarys neigiamos įtakos ir kad išliks nuo anglosaksų karalių laikų egzistavęs status quo. Šis raštas nustatė, o gal tiksliau patvirtino, Londono Sičio, kaip ypatingos vietos, turinčios unikalų ir ilgalaikį ryšį su Karūna, statusą.

Štai kodėl buvo įkurtas Vestminsterio miestas: konkuruoti su Londonu. Atkreipkite dėmesį, kad karališkoji vadovybė ir vyriausybė įsikūrusios Vestminsteryje, o ne Lodono Sityje.

 

Per pastaruosius 950 metų miestas įgijo galias ir privilegijas, apie kurias tuo metu nebuvo girdėti, tačiau jos tapo šiuolaikinės parlamentinės atstovaujamosios demokratijos pagrindu. Jie ir toliau išskiria miestą iš kitų Jungtinės Karalystės dalių.

Šiais laikais Karūna išlaiko ypatingus santykius su miestu, iš tiesų Valdovas yra vienintelis žmogus, kuris mieste pagal rangą lenkia Lordą Merą, bet net ir tokiu atveju prieš Valdovui įeinant į miestą yra prašoma Lordo Mero leidimo. Pagal įprotį Lordas Meras pasitinka Valdovą miesto ribose, dažnai senojo „Temple Bar“ vietoje, ir įteikia jam Londono Sičio perlinį kardą, pripažindamas Valdovo valdžią.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()