[Žinos trumpai] Didysis hadronų greitintuvas bus sustabdytas pora savaičių anksčiau nei planuota: kas vyksta?  ()

Europos branduolinių tyrimų centras (CERN) nusprendė LHC sustabdyti dviem savaitėmis anksčiau, nei planuota. Tai rašoma vidiniame dokumente, su kuriuo susipažino „Meduza“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Reaguodama į šios žiemos energetinę krizę, CERN direkcija nutarė paankstinti kasmetinio techninio sustabdymo pradžią dviem savaitėmis“, — rašoma dokumente.

Iš dokumento darytina išvada, kad dabar CERN planuoja išjungti greitintuvą lapkričio 28 ryte. Pagal 2022 metų pradžioje pristatytą LHC aptarnavimo grafiką, iš pradžių CERN planinį išjungimą numatė gruodžiui.

Kolaideris paniškai sustabdomas mažiausiai kartą per metus, įprastai – žiemą. Rugsėjo pradžioje CERN energetikos padalinio vadovas Serge'as Claude'as pranešė, kad centras planuoja atjungti kai kuriuos dalelių greitintuvus, tarp kurių ir LHC, kai bus didžiausia energijos tinklo apkrova.

 

CERN yra įsikūręs ant Prancūzijos ir Šveicarijos sienos. Tai yra vienas iš didžiausių Prancūzijos energijos vartotojų. Veikdamas visa galia, centras vartoja ~200 MW galią, o tai trečdaliu daugiau, nei artimiausias miestas – Ženeva Šveicarijoje.


meduza.io




(7)
(0)
(7)

Komentarai ()