Prestižinis žodynas „Merriam-Webster“ paskelbė 2022-ųjų metų žodį – jo populiarumas išaugo 1740 %  ()

Seniausias JAV žodynų sudarytojas paskelbė šių metų žodį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Merriam-Webster“ 2022-ųjų metų žodžiu išrinko „gaslighting“ (tiesioginis vertimas – dujinis apšvietimas).

Šio žodžio paieškų merriam-webster.com svetainėje 2022 m. išaugo 1740 %, palyginti su praėjusiais metais.

„Merriam-Webster“ vyriausiasis redaktorius Peteris Sokolowskis sakė, kad „gaslighting“ paieškos buvo paplitusios visus metus. Paprastai paieškas skatina vienas įvykis, o šiais metais nebuvo nei vieno įvykio, kuris paskatino reikšmingus smalsumo dėl šio žodžio šuolius.

„Tai žodis, kuris taip greitai paplito anglų kalboje, ypač per pastaruosius ketverius metus, kad iš tikrųjų buvo netikėtas man ir daugeliui iš mūsų“, – sakė Sokolowskis.

 

„Tai buvo žodis, dažnai ieškomas kiekvieną metų dieną“, - sakė jis.

Kas yra „gaslighting“?

Žodis „gaslighting“ reiškia psichologinės prievartos formą, kurią paprastai naudoja smurtautojai santykiuose.

„Merriam-Webster“ tai apibrėžia kaip psichologinę manipuliaciją asmeniu, dažniausiai per ilgą laiką, dėl kurios „aukai kyla abejonių dėl savo minčių, tikrovės suvokimo ar prisiminimų pagrįstumo ir paprastai sukelia painiavą, pasitikėjimo ir savigarbos praradimą, sukeia netikrumą dėl savo emocinio ar psichinio stabilumo ir priklausomybė nuo kaltininko“.

 

„Yra tyčinės apgaulės potekstė“, – sakė Sokolovskis. „Ir kai žmogus suvokia tą apgaulę, tai nėra tik paprastas melas. Tai kažkas, kas turi šiek tiek klastingesnį tikslą. Galbūt jis turi strategijos ar ilgalaikio plano idėją“.

Šis žodis buvo atgaivintas daugiau nei prieš 80 metų 1938 m. Patricko Hamiltono pjesėje „Gas Light“.

1940-aisiais buvo sukurtos dvi filmų adaptacijos. Viena jų – 1944 m., George'o Cukoro „Gaslight“, kuriame Ingrida Bergman vaidino Paulą Alquist, o Charlesas Boyeris Gregory Antoną. Jiedu susituokia po audringo romano ir Gregory pasirodo esąs „gaslighter“ čempionas. Be kitų atvejų, jis primygtinai reikalauja, kad jos skundai dėl nuolatinio jų Londono namo dujų lempučių pritemdymo yra jos neramios minties vaisius. Taip nebuvo.

Angelos Lansbury (geriausiai žinoma dėl Jessica Fletcher vaidmens seriale „Murder, She Wrote“, Lietuvoje žinomame kaip „Džesika Flečer“) mirtis spalį paskatino susidomėjimą šio žodžio paieška, sakė Sokolowskis. Ji filme vaidino Nensę Oliver, jauną tarnaitę, kurią pasamdė Gregory ir liepė netrukdyti jo „įtemptai“ žmonai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()