Į gatves pasipils dešimtys milijonų žmonių: kas tai yra „chun yun“ - didžiausia kasmetinė migracija pasaulyje  ()

Chun Yun reiškia 40 dienų kelionės laikotarpį, kai Kinijoje vyksta didžiausia pasaulyje kasmetinė migracija, kai milijonai kinų grįžta į savo namus švęsti Naujųjų Mėnulio metų arba pavasario šventės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai epinių šeimos susijungimų laikas Kinijoje. Atostogų sezonas žymi naujų metų pradžią tradiciniame Kinijos mėnulio kalendoriuje ir dabar švenčiamas ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Vietname, kur žmonės švenčia ją pavadinimu Tet.

Chun yun laikotarpis prasidėjo šeštadienį (sausio 7 d.), kai šalis ruošėsi didžiuliam keliautojų skaičiaus augimui ir užsikrėtimo COVID-19 atvejams.

Šiais metais sausio 21 d. oficialiai prasidėsianti valstybinė Mėnulio metų šventė bus pirmoji, kuri nuo 2020 m. vyks be jokių apribojimų vidaus kelionėms.

Praėjusį mėnesį Kinijoje buvo dramatiškai panaikinta nulinio COVID politika, vyriausybei susidūrus su istoriniu protestu prieš griežtą politiką, kuri apėmė judėjimo apribojimus, dažnus testavimus ir masinius karantinus, dėl kurių buvo patirti didžiuliai ekonominiai nuostoliai.

Kas yra Mėnulio Naujieji metai?

Šiuolaikinė Kinija naudoja Grigaliaus kalendorių, kaip ir kitos pasaulio šalys. Tačiau šalies šventės sprendžiamos naudojant tradicinį mėnulio kalendorių, kuris naudojamas nuo XXI amžiaus prieš Kristų.

1912 m., kai Kinijos Respublika oficialiai priėmė Grigaliaus kalendorių, Naujieji Mėnulio metai buvo pervadinti į Pavasario šventę, kuri šiuo metu švenčiama Kinijoje.

Pagal pavadinimą mėnulio naujųjų metų data nustatoma pagal mėnulio fazę ir kiekvienais metais skiriasi.

Mėnulio kalendoriui suteikiamas vieno iš 12 gyvūnų, kasmet minimų Kinijos zodiake, pavadinimas, kuris buvo pasiskolintas iš senovės Kinijos folkloro.

 

Kinų zodiako gyvūnai, kurie yra žiurkė, jautis, tigras, triušis, drakonas, gyvatė, arklys, ožka, beždžionė, gaidys, šuo ir kiaulė, keičiasi kasmet.

Naujieji Mėnulio metai, Vakaruose dar vadinami kinų Naujaisiais metais, šiemet ateis sausio 22 d., pradedant Triušio metais.

Kinija ir Honkongas šį laikotarpį pažymi kaip pavasario šventę, o tokios šalys kaip Malaizija, Pietų Korėja, Singapūras ir kitos švenčia kaip Naujuosius metus pagal mėnulio kalendorių.

Tai laukiamiausių šeimos susitikimų, garsių ir muzikinių švenčių bei gausaus maisto metas.

Ar didžiulės kelionės paskatins ekonomiką?

Investuotojai tikėjosi, kad 17 trilijonų dolerių vertės šalies ekonomika bus atgaivinta dėl pakartotinio atidarymo ir artėjančio festivalio laiko.

 

Tačiau staigus viruso užkrėtimas 1,4 milijardo Kinijos gyventojų sukėlė didžiulių infekcijų bangą, dėl kurios vaistinėse trūko vaistų, o ligoninėse susidarė didelės eilės.

Po chun yun laikotarpio Susisiekimo ministerija pareiškė, kad per ateinančias 40 dienų turėtų keliauti daugiau nei 2 milijardai keleivių, o tai dar labiau pagerins ekonomiką.

Tačiau, socialinėje žiniasklaidoje šie skaičiavimai sulaukė prieštaringos reakcijos – vieni vertina laisvę keliauti į savo gimtuosius miestus švęsti Naujųjų pagal Mėnulio metus, o kiti teigė, kad verčiau praleisti keliones, nes bijo COVID-19 užkrėsti savo šeimos pagyvenusius giminaičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()