Esame arčiausiai susinaikinimo istorijoje – Pasaulio pabaigos laikrodis ką tik atsuktas arčiausiai vidurnakčio! (Video)  ()

Žmonija susiduria su didesnėmis egzistencinėmis grėsmėmis nei Šaltojo karo metu, rašoma Atomikos mokslininkų biuletenyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš 76 metus atomologų sukurtas „Doomsday Clock“ (Pasaulio pabaigos laikrodis), perspėjantis apie žmogaus sukeltą apokalipsę, iki vidurnakčio pasislinko iki 90 sekundžių – arčiausiai per visą istoriją.

Tebesitęsianti Rusijos invazija į Ukrainą, klimato krizė ir biologinės grėsmės, tokios kaip nekontroliuojamas COVID-19 plitimas, buvo pagrindinės priežastys, kurias nurodė ne pelno siekianti mokslininkų ir politikos ekspertų organizacija „Bulletin of the Atomic Scientists“ (BAS), nustatanti laikrodžio rodykles arčiau žmogaus išnykimo, nei buvo kada nors anksčiau, įskaitant Šaltojo karo įkarštį.

Pastaruosius trejus metus laikrodis buvo įstrigęs ties 100 sekundžių iki vidurnakčio ir svyravo ties tuo, kas iki šiol buvo arčiausiai žmonijos sunaikinimo. Dabar „daugiausia, bet ne vien“ dėl didėjančios rizikos Ukrainoje, rodyklė žengė žingsnį arčiau vidurnakčio.

„Gyvename precedento neturinčio pavojaus laikais, o pasaulio pabaigos laikrodžio laikas atspindi tą tikrovę. 90 sekundžių iki vidurnakčio yra arčiausiai kada nors nustatyta“, - antradienį (sausio 24 d.) spaudos konferencijoje sakė BAS prezidentas ir generalinis direktorius Rachel Bronson. „JAV vyriausybė, jos NATO sąjungininkės ir Ukraina turi daugybę dialogo kanalų; raginame lyderius išnagrinėti juos visus iki galo, kad galėtų atsukti laikrodį atgal“.

Pasaulio pabaigos laikrodis

 

Pasaulio pabaigos laikrodžio projektą 1947 m. pradėjo „Atomikos mokslininkų biuletenis“ – atominių mokslininkų grupė, kuri vis labiau rūpinosi atominių bombų gausėjimu ir intensyviu geopolitiniu nesutarimu tarp JAV ir SSRS. Daugelis mokslininkų kažkada dalyvavo Manhatano projekte 1940-aisiais – itin slaptoje JAV vyriausybės misijoje sukurti pirmąją atominę bombą, tačiau mokslininkai visiškai suvokė savo sukurto monstro grėsmę.

Šaltojo karo pradžioje 1947 m. laikrodis buvo nustatytas 7 minutės iki vidurnakčio, kurio pasirinktam laikui daugiausia įtakos turėjo branduolinės ginkluotės supervalstybių kivirčai. Šaltojo karo įtampai vis mažėjant, laikrodžio rodyklė vis labiau atitolo nuo vidurnakčio žymės. Laikrodis toliausiai nuo vidurnakčio buvo 1991 m. – siekė 23:43 val., kai Šaltasis karas artėjo prie pabaigos po 1989 m. griuvusios Berlyno sienos, iširus SSRS ir pasirašius strateginių ginklų mažinimo sutartis.

 

Tačiau nuo to laiko laikrodis pamažu tiksėjo link vidurnakčio. Pastaraisiais metais artėjimą prie vidurnakčio pirmiausia nulėmė trys veiksniai: nuolatinis branduolinių ginklų kaupimas, veiksmų klimato kaitos srityje nebuvimas ir vadinamosios „ardomosios technologijos“, apimančios vis didesnę dezinformaciją, kibernetinę kovą ir dirbtinį intelektą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(12)
(-7)

Komentarai ()