Ukraina yra prioritetas: kaip Lenkija permąsto santykius su kaimynais ir sąjungininkais  (1)

Kaip didysis karas Ukrainoje pakeitė Lenkijos užsienio politikos prioritetus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip Varšuva mato santykių su Ukraina ateitį? Ir tuo pačiu, kokie pokyčiai įvyko santykiuose su ES, kitomis Europos valstybėmis, ypač su Vengrija, taip pat su JAV, Rusija, Baltarusija?

Šiais metais baigėsi Lenkijos užsienio politikos strategijos, priimtos 2017–2022 metams, galiojimo laikotarpis. Žinoma, norint iš esmės pakeisti saugumo situaciją, reikia ją peržiūrėti.

Bet kas ją pakeis? Atsakymą į tai gali duoti Užsienio reikalų ministro Zbigniewo Rau pateiktas pranešimas apie Lenkijos užsienio politikos uždavinius 2023 m. Tikriausiai jis taps naujosios strategijos pagrindu ateinantiems penkeriems metams.

Be to, remiantis pagrindiniais šios ataskaitos punktais, galima pamatyti, kaip per pastaruosius metus pasikeitė oficiali Varšuvos užsienio politikos prioritetų vizija.

Ir pirmiausia – kaip pasikeitė santykių su Ukraina vizija.

Daugiau nei kaimynas

Būtent Ukraina ministro Rau pranešime minima dažniausiai. Remti Ukrainą iki jos pergalės lemia Lenkijos užsienio politikos prioritetas.

„Palaikome Ukrainą kovoje su Rusijos invazija, nes suverenios valstybių lygybės principas mums praktiškai reiškia Ukrainos žmonių teisę pasirinkti savo tapatybę, politinę sistemą, politinę priklausomybę ir karines sąjungas, taip pat nuspręsti, kiek ilgai kovoti ir kada pradėti derybas su Rusija“, – sako ministras Rau ir priduria:

„Istorinė patirtis rodo, kad vienos šalies nepriklausomybės praradimas regione neišvengiamai veda prie kitų nepriklausomybės praradimo“.

Būtent todėl Lenkija atmeta bet kokių kompromisų su Rusija galimybę.

„Esame realistai, todėl netikime kompromiso tarp laisvės ir vergijos galimybe. Tai yra pamoka, kurią išmokome iš XX amžiaus ir ją prisiminsime“, – sakoma pranešime.

Varšuva žada padaryti viską, kad Ukraina kuo greičiau prisijungtų prie ES ir NATO.

„Saugi Ukraina reiškia saugią Lenkiją ir atitinkamai taikią Europą. Taigi, tai yra mūsų raison d'état (gyvybinis interesas)“, - tvirtina Zbigniewas Rau.

Tačiau iš karto pasibaigus karui Lenkijoje, jis mano, kad tikslingiau kalbėti apie papildomos saugumo architektūros Ukrainai sukūrimą „remiantis, viena vertus, JAV politiniu ir kariniu dalyvavimu bei kita vertus, mūsų regiono šalių kariniu bendradarbiavimu su Ukraina, remiamu JAV“.

Vertindama dvišalių Ukrainos ir Lenkijos santykių perspektyvas, Varšuva kalba apie istorinę galimybę įveikti visus prieštaravimus tarp tautų.

„Rusijos agresija suartino mūsų tautas ir sukūrė didžiulį abipusį socialinį simpatijų ir pasitikėjimo kapitalą, gavome unikalią galimybę atkurti lenkų ir ukrainiečių vienybę, kurią per pastaruosius šimtmečius sugriovė vokiečių ir rusų įsibrovėliai, taip pat bolševikinis totalitarizmas“, - rašoma pareiškime.

„Norėtume, kad Ukraina ateityje mums būtų kažkas daugiau nei partnerė ES ir NATO, o ne tik gera kaimynė, su kuria palaikome draugiškus santykius ir gerą ekonominį bendradarbiavimą“, – priduriama dokumente.

Abiejų šalių vienybė Varšuvoje vertinama kaip „nuolatinis bendradarbiavimas tarp dviejų kalba, kultūra ir mentalitetu labai artimų valstybių“.

Žinoma, toks santykių lygis suponuoja galutinį istorinių ginčų, kurie taip ilgai nuodijo Kijevo ir Varšuvos santykius iki plataus masto karo su Rusijos Federacija, sprendimą.

„Mūsų tikslas – formuoti Lenkijos ir Ukrainos santykius taip, kad būtų pašalinta galimybė kilti rimtiems ginčams dėl istorijos interpretacijos ar piliečių, kurie tapatinasi su lenkų kalba, kultūra ir tradicijomis, padėties“.

„Lenkai ir ukrainiečiai turėtų jaustis kaip namie ne tik tėvynėje, bet ir svečioje šalyje“, – teigiama Lenkijos užsienio reikalų ministro pranešime.

Pasak jo, susitarimai, pasiekti per paskutinį Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitą Varšuvoje, duoda pradžią naujam požiūriui į tarpusavio santykius „taip pat klausimais, susijusiais su istorija ir karų, represijų ir žudynių aukų atminimo įamžinimu“.

Kitos Rusijos nėra

 

Lenkija pareiškia esanti pasirengusi ir toliau priešintis bandymams pasiekti kompromisus su Rusijos Federacija Ukrainos nuolaidų kaina.

„Lenkijos vyriausybė ir toliau laikosi pozicijos, kad tol, kol Rusija nenutrauks agresijos Ukrainoje, neišves karių iš tarptautiniu mastu pripažintos Ukrainos teritorijos, įskaitant Krymo pusiasalį, ji turi likti už civilizuotų tautų bendruomenės ribų, o mes kovosime su pasiūlymais atkurti tiltus su Rusija“, – teigiama pranešime.

Kartu Varšuva patikslina: ji netiki Rusijos likimo „fatalizmu“, todėl yra įsitikinusi, kad Rusijos Federacija gali tapti „normalia tarptautinės bendruomenės nare“.

„Po karių išvedimo iš visos Ukrainos teritorijos ir atsisakymo „išlaisvinti“ kitas valstybes ir teritorijas, įveikus agresiją, nubaudus kaltuosius, Rusija pagaliau turės vilties tapti normalia demokratine valstybe. Mes norėtume bendradarbiauti su tokia Rusija. Bet tokios Rusijos (šiuo metu) nėra!“, – reziumuoja Zbigniewas Rau.

Tačiau Varšuva įsitikinusi, kad net ir „grįžus į normalumą“ santykiai su Rusijos Federacija turi būti peržiūrėti iš esmės.

Visų pirma, neįmanoma grįžti prie 1997 m. Rusijos ir NATO deklaracijos, kuri apribojo NATO pajėgų dislokavimą naujose Aljanso valstybėse narėse.

Ši norma tiesiogiai vadinama visapusiško karo prieš Ukrainą priežastimi.

„Aljanso vienašališka parama šiems politiniams įsipareigojimams Rusijai po jos invazijos į Ukrainą ir Krymo aneksijos 2014 m. Maskvoje suformavo pavojingą įsitikinimą, kad pasaulio padalijimo į įtakos sferas logika vis dar egzistuoja“, – sakė Rau.

 

Jis priduria: net jei Rusija grįš prie tarptautinės teisės normų laikymosi, grįžti prie 1997 metų susitarimo bus neįmanoma.

Juk „vienašališkas Aljanso dislokavimo jo rytiniame flange apribojimų laikymasis bus suvokiamas kaip silpnybė ir skatinimas tolesnei agresijai, kuri kelia grėsmę NATO saugumui“.

Įtikinti Orbaną

Dar visai neseniai Vengrija buvo laikoma pagrindine Varšuvos sąjungininke ES. Visų pirma Varšuva ir Budapeštas veikė kartu priešindamiesi Europos institucijoms.

Akivaizdu, kad Lenkijos ir Vengrijos santykiai šiuo metu išgyvena esminę transformaciją, tačiau kuo jie taps, Varšuva kol kas nedrįsta pasakyti.

Štai kodėl temai, skirtai santykiams su Vengrija, yra tik kelios pastraipos.

„Apgailestaujame, kad Lenkija ir Vengrija iš esmės skirtingai suvokia Rusijos agresiją prieš Ukrainą – tiek jos priežastis, tiek norimą pabaigos scenarijų“, – sako Rau.

Tačiau iškart po to priduria: „Todėl mes įtikinsime savo partnerius Vengriją naujai pažvelgti į Rusijos grėsmių pobūdį, kad galėtume visapusiškai išnaudoti mūsų santykių potencialą ir juos pagilinti“.

Panašiai apibūdinant Višegrado ketverto formato, kuriame bendradarbiavimas šiuo metu yra įšaldytas dėl Vengrijos premjero Viktoro Orbano pozicijos, perspektyvas, pažymima, kad ateityje šis formatas gali vėl įsigalioti.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(12)
(0)
(12)

Komentarai (1)