Perkūnas iš giedro dangaus. Gali nelikti Indijos. Kas žinoma  (1)

Netrukus Indiją galime vadinti kitaip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bharat yra senovinis Indijos pavadinimas, kurį vyriausybė nori oficialiai susigrąžinti. Ji siūlo net neminėti „Indijos“ Konstitucijoje kaip Didžiosios Britanijos primesto „vergijos simbolio“.

Indijos vyriausybė, vadovaujama ministro pirmininko Narendros Modi, gali priimti nutarimą pakeisti oficialų šalies pavadinimą į Bharat. Šis klausimas bus sprendžiamas per neeilinę parlamento sesiją rugsėjo 18–22 dienomis. Visas detales surinko „The Economic Times“.

Kongreso vadovas Jairamas Rameshas patvirtino , kad oficialūs kvietimai į G20 susitikimą jau buvo pasirašyti „Bharato prezidento“ vardu.

„Taigi naujienos yra tikros. Indija išsiuntė kvietimą į G20 vakarienę rugsėjo 9 d. „Bharato prezidento“ vardu, o ne įprastu „Indijos prezidento“, – pareiškė Jairamas Rameshas.

Asamo valstijos vyriausiasis ministras Himanta Biswa Sarma taip pat pritarė šalies pervadinimui.

„Bharato Respublika – džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad mūsų civilizacija drąsiai žengia į priekį į plėtros erą“, – rašė Sarma.

 

Pervadinimą taip pat palaikė Rashtriya Swayamsevak Sangh partija. Parlamentarai įsitikinę, kad senovinis pavadinimas Bharat turėtų būti atkurtas. Vienas iš vyriausybės pareigūnų pavadino dabartinį šalies pavadinimą britų primestos „kolonijinės vergijos“ simboliu. Jis pasisakė už tai, kad „Indija“ net nebūtų minima Konstitucijoje.

Tačiau idėja pakeisti pavadinimą patiko ne visiems pareigūnams. Sivani Aam Aadmi partijos nacionalinis lyderis Arvindas Kejriwalas kritikavo iniciatyvą. Jis pabrėžė, kad šalis priklauso žmonėms, o ne partijoms.

Nepaisant diskusijų, vyriausybė jau pasiruošusi redaguoti Konstituciją ir atsikratyti žodžio „Indija“, pakeisdama jį Bharat. Politikai net jau ragina gyventojus priprasti prie dar nepriimtino pakeitimo.

Pavadinimo kilmė

 

Šalies pavadinimą nulėmė Indo upė (Sindh), kuri dabar teka daugiausia Pakistane. Per iranėnų kalbas Indo vardas Hinduš pateko į graikų kalbą ir ten tapo Indos, o paskui kraštui už Indo upės graikai suteikė pavadinimą India. Patys indai savo šalį vadina kitaip – Bharat (pavadinimas kilo nuo Bharatų dinastijos), tačiau ir tarp pačių indų esama skirtumų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(9)
(8)

Komentarai (1)