„Mes didelėje bėdoje.“ Ukraina rizikuoja likti be JAV paramos. Kas vyksta  ()

JAV Kongreso pritarimas pagalbai Ukrainai 2024 m. vėl atidėtas. Dabar dar bent dviem mėnesiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį, lapkričio 16 d., JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašė įstatymo projektą dėl trumpalaikio vyriausybės finansavimo iki sausio 19 d., kad būtų išvengta „uždarymo“ – visų Amerikos vyriausybinių agentūrų darbo sustabdymo. Tokiu atveju nėra teikiama pagalba Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui. Jau nekalbant apie sienos su Meksika stiprinimą.

Tai antroji vadinamoji laikina biudžeto rezoliucija, kurią prezidentas Bidenas pasirašė per pastaruosius mėnesius. Pirmasis kongresas praėjo rugsėjo pabaigoje ir taip pat be pinigų padėti Ukrainai, nes dėl aštrios politinės krizės ne tik tarp demokratų ir respublikonų, bet ir pačioje Respublikonų partijoje įstatymų leidėjai negali susitarti dėl kitų metų federalinio biudžeto.

Ir galima sakyti, kad tereikia palaukti, kol ant Kapitolijaus kalno kelis mėnesius besitęsianti politinė audra nurims ir viskas bus gerai. Taip atrodė prieš mėnesį. Tačiau dabar padėtis kritinė. Visiškai neakivaizdu, kad Atstovų rūmai, vadovaujami karšto Trumpo respublikono Mike'o Johnsono (beje, neseniai oficialiai palaikė Donaldą Trumpą dar vienai prezidento kadencijai), balsuos dėl pagalbos Ukrainai paketo 2024 metams.

Kodėl susidarė tokia kritinė situacija? Ar Ukraina vis dar turi galimybę sulaukti amerikiečių pagalbos?

Federalinis biudžetas: kas kalbama Kongrese apie pagalbą Ukrainai

Amerikiečių diplomatai ir įstatymų leidėjai teigia, kad JAV tebėra abiejų partijų parama tolesnei pagalbai Ukrainai. Apie tai rašo ir Amerikos žiniasklaida. Tačiau jei ši dvipartinė parama tikrai egzistuoja (tai yra, tiek demokratai, tiek respublikonai), tai kodėl Kongresas dėl to nebalsuos?

Pirma, kaip ir 2019 m. Donaldo Trumpo apkaltos atveju po išslaptinto telefono skambučio Volodymyrui Zelenskiui, Ukraina dabar vėl yra JAV prezidento rinkimų kampanijos įkaite. Į D. Trumpą orientuoti respublikonai kategoriškai nusiteikę prieš tolesnę pagalbą Ukrainai.

Antra, iš tikrųjų Trumpą palaikančių respublikonų yra mažuma. Tačiau respublikonų, kurie stoja į jo pusę, skaičius auga, nes didėja tikimybė, kad Donaldas Trumpas bus nominuotas respublikonų kandidatu prezidento rinkimuose. Todėl Kijevui tai tampa vis didesne problema, nes ši grupuotė gali blokuoti pagalbos Ukrainai tęsimą.

Trečia, pasak Mike'o Johnsono, kuris visiškai pritaria Respublikonų partijos pozicijai, pagalba Ukrainai bus balsuojama į tą patį paketą, kaip ir pinigai sienos su Meksika saugumui gerinti. Demokratai tam nepritaria, nes respublikonai taip pat nori sugriežtinti prieglobsčio taisykles JAV, bausmes už nelegalų sienos kirtimą ir kt. Be to, respublikonai dar kartą ciniškai paverčia Ukrainą savo „norų“ įkaite prieš rinkimus, siekdami sulaukti daugiau žmonių paramos, nes ginčas dėl JAV ir Meksikos sienos tarp respublikonų ir demokratų užsitęsė ilgiau nei 30 metų.

 

Ir tai ne pirmas toks šantažas. 14,3 milijardo JAV dolerių pagalbos Izraeliui paketą, kurį Mike'o Johnsono iniciatyva patvirtino Atstovų Rūmai lapkričio pradžioje, kur respublikonai turi nedidelę daugumą, Senatas (kur atitinkamą daugumą turi demokratai) atmetė. Ir ne tik dėl to, kad Bideno administracija Kongresui pateikė savo 106 milijardų dolerių sąskaitą, kuri apjungė ne tik 61 milijardą dolerių pagalbą Ukrainai, bet ir Izraeliui bei Taivanui, taip pat ir sienos su Meksika stiprinimą.

Į paketą dėl Izraelio respublikonai įtraukė „Internal Revenue Service“ (Vidaus pajamų tarnybos), kuri Amerikoje renka mokesčius, finansavimo sumažinimą. Senato demokratai atmetė priemonę, nes nepartinis Kongreso biudžeto biuras numatė, kad dėl mokesčių vengimo schemų tai gali kainuoti federaliniam biudžetui 27 mlrd. USD. Nors įdomiausia, kad respublikonai, ypač trumpistai, nuolat rėkia, kad reikia mažinti biudžeto išlaidas, kurios tik didina jo deficitą.

Šantažas tęsiasi: dėl pagalbos Ukrainai gali būti balsuojama iki metų pabaigos

 

Neseniai paskelbtas Antikorupcijos centro vykdomosios direktorės Darios Kaleniuk įrašas feisbuke sukėlė diskusijų internete audrą. Ekspertė rašė, kad prezidentui Bidenui pasirašius kitą laikinąjį biudžetą, kad būtų išvengta uždarymo, dėl JAV pagalbos Ukrainai bus balsuojama ne anksčiau kaip sausio 19 d., jei iš viso bus balsuojama.

„Naujasis Atstovų rūmų pirmininkas Johnsonas susiejo paramą Ukrainai ir Izraeliui su sienos su Meksika finansavimu ir JAV mokesčių administracijos (vidaus pajamų tarnybos – red.) finansavimu. Bidenui, balsuojant toks paketas yra politinė savižudybė, nes tik pablogina jo galimybes būti perrinktam dar vienai kadencijai. Be tiesioginės JAV paramos mūsų ekonomika labai greitai žlugs kaip kortų namelis“, - pridūrė Daria Kaleniuk.

Ir tai, deja, yra tiesa. Valstybės departamentas, Pentagonas ir kiti departamentai parašė oficialų laišką Kapitolijui su prašymu skubiai suteikti Ukrainai 11,8 mlrd USD. Tiesa, Aukščiausiosios Rados nacionalinio saugumo, gynybos ir žvalgybos komiteto pirmininko pavaduotojas Jehoras Černevas feisbuke taip pat rašė, kad JAV Kongresas turėtų balsuoti už pagalbos Ukrainai pratęsimą iki šių metų pabaigos.

 

Tai iš dalies patvirtina „Bloomberg“ publikacija. Leidinio teigimu, JAV Kongresas pagalbos Ukrainai paketą 2024 metams gali priimti iki gruodžio vidurio. Tačiau viskas priklausys nuo to, kokias nuolaidas sieks sumažinti demokratai ir Bideno administracija.

Juk nebėra paslaptis, kad beveik visą Respublikonų frakciją Atstovų rūmuose ir Senate įkaitais paėmę trumpistai tiesiog šantažuoja demokratus, kelia nerealius reikalavimus, kurie tikrai prieštaraus prezidento Bideno reitingui. Be to, beveik neabejotina, kad tolesnė finansinė ir karinė JAV pagalba bus siejama su konkrečiu reformų, kurias Ukraina turi įgyvendinti, sąrašu.

Šį sąrašą šiuo metu tvarko Vašingtonas kartu su Ukrainos vyriausybe ir Prezidentūros kanceliarija. Na, ir, žinoma, Kijevas privalės atsiskaityti už kiekvieną Amerikos mokesčių mokėtojų suteiktą dolerį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()