„Bus labai blogai“: JAV išrašė velnių Turkijai. Kas vyksta  ()

Pasak JAV pareigūnų, nepaisant JAV sankcijų „Hamas“ finansininkams, Turkija leido grupuotės verslui veikti Stambule. Tuo pačiu metu prekyba tarp Turkijos ir Rusijos Federacijos per pastaruosius metus labai išaugo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bideno administracijos vadovas, atsakingas už sankcijų taikymą, perspėjo Turkijos pareigūnus, kad jų šalis yra smurto įvairiuose žemynuose paramos šaltinis. Anot jo, Turkija yra teroristinės organizacijos „Hamas“ finansinis prieglobstis ir Rusijos karinės mašinos „prekybos centras“, rašo „The Wall Street Journal“.

Pasak JAV pareigūnų, nepaisant per pastarąjį dešimtmetį JAV taikytų sankcijų „Hamas“ finansininkams, Turkija leido grupuotės investicijų ir holdingo bendrovėms, nekilnojamojo turto brokeriams ir kitiems verslams veikti iš Stambulo. Tuo tarpu prekyba tarp Turkijos ir Rusijos per pastaruosius metus smarkiai išaugo, nepaisant eksporto kontrolės, kuria siekiama apriboti elektronikos ir kitų Kremliaus karinėms operacijoms paremti reikalingų prekių tiekimą.

„Bus labai blogai, jei bet kokios būsimos „Hamas“ atakos bus susijusios su finansavimu ar parama per Turkiją“, – sakė JAV iždo sekretoriaus kovos su terorizmu ir finansinės žvalgybos klausimais pavaduotojas Brianas Nelsonas. Trečiadienį (lapkričio 29 d.) Ankaroje jis kalbėjosi su Turkijos pareigūnais.

Turkijos vyriausybė nepripažįsta „Hamas“ teroristine organizacija, kaip tai daro JAV. Jis skiria karinį ir politinį grupės sparnus ir abejoja, kad finansiniai srautai iš verslo tiesiogiai finansuoja ginklus.

 

Kalbant apie Rusiją, JAV pareigūnų teigimu, Turkijos įmonėms ir asmenims gali būti taikomos įvairios sankcijos už prekių ir paslaugų tiekimą Rusijai, kurias draudžia Vakarų eksporto kontrolė.

„Ketiname imtis visų būtinų priemonių, kad sustabdytume šiuos veiksmus, ir norime tai daryti bendradarbiaudami su Turkija, tačiau esame pasirengę veikti savarankiškai“, – sakė Nelsonas.

Kaip pažymi leidinys, Nelsono vizitas vyksta kritiniu Amerikos ir Turkijos santykiams momentu. JAV nori, kad Turkija duotų galutinį sutikimą Švedijos įstojimui į Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją. Turkija tikisi JAV sutikimo parduoti naujus naikintuvus F-16 už 20 milijardų dolerių savo ginkluotosioms pajėgoms.

 

Turkija konflikte Ukrainoje žaidžia dviem frontais, remdama Kijevą ir neleisdama sustiprinti Rusijos Juodosios jūros laivyno, rašo žurnalistai. Ji tiekia ginklus Ukrainai ir skatina Ukrainos grūdų eksportą, kuris yra svarbus jos ekonomikai ir pasaulio maisto tiekimui.

Tuo pačiu prezidentas Erdoganas siekia plėsti ekonominius ryšius su Rusija, o tai padeda Turkijai įgyti užsienio valiutos ir pigios energijos ekonominių sunkumų laikotarpiu.

JAV pareigūnai teigia, kad Turkijos uostai naudojami Rusijos tanklaiviams, kuriems taikomos sankcijos, aptarnauti ir ginklų kontrabandai palengvinti, o Rusijos fiktyviosios kompanijos ir Turkijos firmos padeda didinti dvejopo naudojimo prekių, reikalingų Kremliaus kariuomenei ilgalaikiam karui, eksportą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(4)
(17)

Komentarai ()