Kitoks prezidentas: Urugvajaus lyderis pateikia asketiško gyvenimo pavyzdį  (5)

Urugvajaus prezidentas Jose Mujica gali drąsiai sakyti, jog sugeba ne tik kalbėti apie ekonominės krizės įveikimą, bet pats pateikia asketiško gyvenimo pavyzdį kitiems. Jis gyvena ūkininko namelyje, atsisakęs prabangių prezidento rūmų, didžiąją savo pajamų dalį aukoja socialiniams projektams, skraido tik ekonomine klase ir važinėja senutėliu „Volkswagen Beetle“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-12-17 Kitoks prezidentas: Urugvajaus lyderis pateikia asketiško gyvenimo pavyzdį  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs partizaninio judėjimo dalyvis, kartais pašaipiai vadinamas skurdžiausiu pasaulio prezidentu, realistas, jis puikiai supranta, jog negalima primesti kitam savo gyvenimo būdo, tegalima parodyti pavyzdį, ir tiek. „Jei pareikalaučiau, kad kiti gyventų kaip aš, jie veikiausiai mane nugalabytų“, – šypsodamasis sako Urugvajaus prezidentas.

J. Mujica gimė 1935 metais, 1969-aisiais dalyvavo Tupamaros judėjime, kuris vadinamas Robino Hudo misijos tęsėju. Judėjimas apiplėšinėjo turtinguosius ir dalino grobį vargšams. 1970 metais J. Mujica pirmą kartą buvo suimtas. Pabėgo iš kalėjimo, susidūrimuose su policija buvo sužeistas. 1972-aisiais buvo vėl sužeistas ir suimtas, nuteistas kalėti 14 metų, tačiau įkalintas išbuvo dešimtmetį. Kurį laiką kalėjo šachtos dugne, kur kalbėjosi su varlėmis ir vabzdžiais, idant neišeitų iš proto.

1985 metais Urugvajuje atkūrus konstitucinę demokratiją, J. Mujica kartu su keliais kitais Tupamaros dalyviais buvo amnestuotas. Netrukus jis su bendraminčiais įkūrė Judėjimą už liaudies dalyvavimą. 1994 metais buvo išrinktas deputatu ir į pirmą posėdį atvyko savo Vespa. 1999-aisiais J. Mujica buvo išrinktas senatoriumi ir tapo vienu iš Plačiojo fronto (kairuoliško Urugvajaus judėjimo) lyderių. 2004 metais tapo Urugvajaus žemės ūkio ministru.

2010 metais J. Mujica užtikrintai laimėjo prezidento rinkimus, nugalėdamas Nacionalinės partijos kandidatą. Pergalės dieną pagarsėjo fraze: „Nepaisant visų tuščių žodžių, pasaulis pasikeis.“

2012 metais JTO renginyje prezidentas kalbėjo, kad dabartinių problemų priežastis yra tokia civilizacija, kurią patys sukūrėme. Jei norime išgyventi, turime keistis patys. Jis paskelbė, kad Urugvajaus prezidento rūmai taps benamių prieglauda.

2013 metais Mujica vyriausybė pasiekė, kad Urugvajaus kongresas legalizuotų marihuaną. Taip esą bandoma kovoti su nelegaliais narkotikų prekeiviais. Šis sprendimas sulaukė kontroversiškų vertinimų, kaip ir J. Mujicos nuoseklus siekis, kad būtų legalizuoti homoseksualūs santykiai ir abortai.

Kaip ironiškai pažymi "The Guardian", J. Mujica yra veikiausiai vienintelis pasaulio kairiųjų lyderis, pagirtas kairuoliškai politikai alergiško "Daily Mail", kuris Urugvajaus prezidentą pavadino charizmatišku ir sąžiningu.

Tačiau pat Mujica, kurį žmonės vadina Pepe, tvirtina, kad tie, kurie kalba apie jo neturtą, visiškai iškreiptai supranta, kas yra turtas: „Tikrai nesu pats skurdžiausias prezidentas pasaulyje. Skurdžiausias tas, kuriam reikia labai daug. Mano gyvenimo būdas – tai mano gyvenimo istorijos padarinys. Buvo laikotarpių, kai jaučiausi pats laimingiausias žmogus pasaulyje vien dėl to, kad galėjau miegoti ne ant akmeninių grindų, bet ant čiužinio.“

Urugvajaus prezidentas gyvena su žmona Lucia Topolansky, kuri yra Kongreso narė ir prieš kurį laiką net laikinai ėjo prezidento pareigas. Svarbiausią Urugvajaus politinę porą saugo du sargybiniai, sėdintys automobilyje kitoje gatvės pusėje, ir raišas šuo.

Pasak The Guardian korespondento, J. Mujica labai primena pasenusį J. R. Tolkieno knygos personažą Bilbo Bagginsą, kuris ką tik išlindo iš savo urvo. Kai jis kalba, jaučiamas tikėjimo žmogaus galimybėmis ir nuovargio nuo šiuolaikinio pasaulio mišinys. Jis didžiuojasi savo tėvyne, kurią laiko saugiausia bei mažiausiai korumpuota valstybe regione, ir vadina Urugvajų sveiko proto sala išprotėjusiame pasaulyje.

Urugvajus didžiuojasi socialinėmis tradicijomis, Valstybė nustato pirmos būtinybės produktų kainas, nemokamai suteikia kompiuterį ir išsilavinimą kiekvienam vaikui.

Energetikos ir telekomunikacijos sistemos nacionalizuotos. J. Mujicos pirmtakas priėmė griežčiausius pasaulyje įstatymus, kovodamas su rūkymu. Dabartinis prezidentas žengia jau kiek kitokiu keliu. Jis neseniai pasirašė įstatymą, pagal kurį valstybė legaliai gamins ir pardavinės marichuaną. Pasak prezidento, jis puikiai supranta narkotikų žalą ir nenori jų populiarinti, tačiau yra įsitikinęs, kad legalizavimas – tai galimybė išstumti iš šalies pogrindžio prekeivius, kurie pelnosi iš prekybos narkotikais. Taip pat J. Mujica tvirtina, jog Urugvajaus valdžia pasiruošusi ryžtingai kovoti, kad nebūtų pernelyg piktnaudžiaujama marichuana.

„Gyvename pasaulyje, kuriame nebeįmanoma ignoruoti rinkos logikos. Visa šiuolaikinė politika pagrįsta trumpalaikiu pragmatizmu, Mes atsižadėjome religijos ir filosofijos. Viskas, kas mums liko, tai automatizuoti veiksmai, kuriuos mums diktuoja rinka“, – sako J. Mujica.

Urugvajaus prezidentas aktyviai skatina naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius bei perdirbti atliekas. 2012 metais, kalbėdamas konferencijoje Brazilijoje, jis griežtai kritikavo šiuolaikinį pamišimą, kai bet kuria kaina siekiama didinti vartojimą. Natūralu, kad žmonės nori gyventi geriau, reikia kurti naujų darbo vietų, vystyti pramonę, tačiau tai neturi virsti beprasmiu vartojimu. „Mes turime kurti ilgalaikius daiktus. Tai sudėtinga, kai gyveni kaupimo epochoje. Šiandien mes galime perdirbti praktiškai visas atliekas. Jei būtume taupesni ir išmintingesni, 7 milijardai žemės gyventojų nieko nestokotų. Deja, mums trūksta globalinio solidarumo“, – teigia Urugvajaus vadovas.

J. Mujica mielai pasakoja apie savo susitikimus su Che Guevara, prisipažįsta, kad veikiausiai yra vienintelis dabartinis prezidentas, kuriam teko bendrauti su Mao. Jis prisipažįsta, kad nevienareikšmiškai vertina protesto judėjimus Brazilijoje, Turkijoje ar Egipte. Pasaulyje visada reikalinga revoliucija, tačiau ji nebūtinai reiškia prievartą ir šaudymą. Revoliucija – tai mąstymo pokytis. Kadaise konfucionizmas ar krikščionybė buvo didžiulės revoliucijos.

J. Mujica skeptiškai vertina socialinių tinklų suburtus protesto judėjimus, nes nemano, kad jie turi ilgalaikių tikslų. Jo nuomone, tai tik žaidimas, skirtas „garui nuleisti“. Prezidentas teigia: „Norėčiau klysti, bet man atrodo, kad tie protesto judėjimai galiausiai taps puikiu korporacijų ginklu.“
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(14)
(0)
(1)

Komentarai (5)