Edwardas Snowdenas atsikando Rusijos „laisvės“ ir svajoja grįžti į JAV (Video)  (5)

Šnipu pasiskelbęs bėglys amerikietis Edwardas Snowdenas trečiadienį sakė norintis grįžti į tėvynę. Jis teigė privalėjęs atskleisti įslaptintus duomenis apie didelio masto JAV žvalgybos programas, nes jos pažeidžia Amerikos konstitucines teises.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-05-30 Edwardas Snowdenas atsikando Rusijos „laisvės“ ir svajoja grįžti į JAV (Video)  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jeigu galėčiau išvykti į bet kurią vietą pasaulyje, ta vieta būtų namai“, – E.Snowdenas sakė televizijai NBC, praėjus beveik metams po to, kai jis atskleidė, jog Jungtinės Valstijos yra sukūrusios didžiulį žvalgybos tinklą, renkantį duomenis iš telefonų ir interneto bendrovių visame pasaulyje, įskaitant Europą.

„Nuo pirmosios dienos sakiau, kad darau tai, kad tarnaučiau savo šaliai. Ar įmanoma amnestija arba malonė – tai spręs visuomenė“, – jis sakė duodamas pirmąjį interviu JAV televizijai nuo šio skandalo pradžios praeitų metų birželio pradžioje.

E.Snowdenas taip pat stengėsi atremti JAV administracijos kaltinimus, esą jis yra kompiuterinis įsilaužėlis ir išdavikas, sukėlęs pavojų žmonių gyvybėms, kai atskleidė Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) šnipinėjimo programos mastą per Didžiosios Britanijos dienraštį „The Guardian“.

„Tikrovė tokia, jog padėtis reikalavo apie tai pasakyti visuomenei. Kaip žinote, Jungtinių Valstijų konstitucija buvo pažeidinėjama didžiuliu mastu“, – sakė jis.

„Kaip galima sakyti, jog tai pakenkė šaliai, kai visos trys valdžios šakos dėl (šio paviešinimo) ėmėsi reformų?“ – klausė E.Snowdenas, kuris atrodė ramus ir atsipalaidavęs, duodamas interviu viename viešbutyje Maskvoje.

Tačiau aukšto rango JAV pareigūnai su pašaipa reagavo į mintį, kad bėgliui gali būti suteikta malonė. Valstybė sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad 30-metis buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) darbuotojas turėtų „pasielgti vyriškai“ ir grįžęs stoti prieš teismą.

E.Snowdenas taip pat užsiminė buvęs ne vien žemosios grandies CŽV kontraktininkas, kaip ne kartą teigė Baltieji rūmai.

„Buvau apmokytas kaip šnipas tradicine šio žodžio prasme – tai yra, ar gyvendavau ir dirbdavau su priedanga užsienyje, apsimesdamas, kad dirbu tai, ko iš tikrųjų nedarau. Man netgi buvo paskirtas vardas, kuris nebuvo maniškis“, – jis sakė NBC.

Jis pridūrė kad slapta dirbo Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) ir NSA „techniniu ekspertu“, taip pat kaip instruktoriumi Gynybos žvalgybos agentūroje (DIA).

Tačiau JAV prezidento patarėja nacionalinio saugumo reikalams Susan Rice ginčijo E.Snowdeno pareiškimus: kai televizijos CNN buvo paklausta, ar jis buvo parengtas dirbti kaip gerai apmokytas slaptas šnipas, ji atsakė „ne“.

Tačiau E.Snowdenas kaltino Jungtines Valstijas, jog jos privertė jį palikti tėvynę ir pasitraukti į Rusiją.

Įstrigęs Maskvoje

„Iš tikrųjų niekada neketinau atsidurti Rusijoje, – E.Snowdenas sakė duodamas interviu, kuris buvo slapta įrašytas Maskvoje praeitą savaitę. – Turėjau bilietą skrydžiui per Kubą į Lotynų Ameriką, tačiau buvau sustabdytas, nes Jungtinių Valstijų vyriausybė nusprendė atšaukti mano pasą ir įstrigdyti mane Maskvos oro uoste.“

„Iš pažiūros sumaniam vyrukui toks atsakymas išties gana kvailas“, – replikavo J.Kerry.

E.Snowdenas turėjo pasielgti patriotiškai ir grįžti į Jungtines Valstijas, kur jam būtų pateikti kaltinimai dėl šnipinėjimo už šimtų tūkstančių įslaptintų dokumentų nutekinimą, pareiškė JAV diplomatijos vadovas.

„Tai žmogus, kuris išdavė savo šalį, – J.Kerry sakė televizijai „CBS News“. – Jis turėtų pasielgti vyriškai ir grįžti į JAV.“

„Faktas, kad jis labai reikšmingai pakenkė savo šaliai. Man tai atrodo liūdna ir apgailėtina“, – pridūrė jis.

Rusija praeitų metų rugpjūtį suteikė laikiną prieglobstį E.Snowdenui, praleidusiam kelias savaites Šeremetjevo oro uoste, kur jis atskrido iš Honkongo.

Buvęs NSA darbuotojas sako negalintis grįžti ir stoti prieš teismą, nes jam iškelti „nepaprastieji kaltinimai“, kurie neleistų panaudoti įslaptintos medžiagos gynybai.

E.Snowdenas sakė neužmezgęs jokių ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu po to, kai jam buvo suteiktas prieglobstis, taip pat neigė, kad jam moka Rusijos vyriausybė.

Amerikietis taip pat sakė pasiilgęs šeimos, bendradarbių ir savo darbo; tvirtino tebesantis patriotas ir tebetarnaujantis JAV vyriausybei.

„Kai kada, kad pasielgtum teisingai, turi pažeisti įstatymus“, – teigė jis.

„Būti patriotu nereiškia kelti tarnybą vyriausybei aukščiau visko. Būti patriotu reiškia žinoti, kada saugoti savo šalį; žinoti, kada ginti savo konstituciją“, – pabrėžė E.Snowdenas.

„Jeigu ponas Snowdenas nori grįžti į Jungtines Valstijas šiandien, mes jam organizuosime skrydį šiandien“, – J.Kerry pareiškė NBC.

E.Snowdenui suteikto prieglobsčio terminas baigsis rugpjūčio 1-ąją.

„Jeigu atrodys, kad prieglobsčio (terminas) gali pasibaigti, tuomet, žinoma, prašysiu jį pratęsti“, – sakė jis.

„Galiu būti netekęs galimybės keliauti, bet įgijau galimybę miegoti naktimis, padėti galvą ant pagalvės ir jaustis patogiai dėl to, kad atlikau gerą dalyką – nors tai buvo sunkus dalykas. Aš su tuo susitaikiau“, – apibendrino E.Snowdenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(45)
(2)
(43)

Komentarai (5)