Kur jūs, ufonautai? NASA inžinierius ėmėsi NSO liudijimų (Video)  (2)

Jei turite regos dovaną ir internetą, tikriausiai teko matyti daugiau nei pakankamai pasakojimų apie NSO. Ar tai būtų keisti debesys, primenantys erdvėlaivius, paslaptingos dėmės, nufilmuotos iš TKS, ar pašėlę meteorai – internete ateivių sąmokslų tema visada ant bangos.
Buvęs NASA inžinierius Jamesas Obergas ėmėsi vertinti visus šiuos vaizdus ir pasakojimus bei mandagiai juos tikrinti, pasitelkdamas mokslą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-06-08 Kur jūs, ufonautai? NASA inžinierius ėmėsi NSO liudijimų (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išvada? Dauguma „Beprotiškų NSO vaizdų“ tėra „kosminės pleiskanos“, arba kai jūsų smegenys neteisingai įsivaizduoja, kaip iš tiesų vyksta kelionės kosmose, sako Obergas.

Kaip rašo Cara Giaimo iš Atlas Obscura, pabaigęs darbą NASA misijų kontrolėje dešimtojo dešimtmečio pabaigoje, Obergas tapo kosmoso temų žurnalistu ir istoriku. Į NSO pastebėjimus rimtai žiūrėti ėmėsi tik prieš keletą metų.

Jo tikslas nėra tyčiotis iš tikinčių tokiais dalykais – jis vadina tai „trepsėjimu pelėms“ – jis siekia išsiaiškinti, kas būtent vyksta tuose atvaizduose ir vaizdo įrašuose, ir stengiasi suprasti, kodėl žmonės į juos taip stipriai reaguoja.

Kokia jo hipotezė? Žmogiškos mūsų juslės taip įpratusios sekti santykinai lėtai judančius objektus, bei tam tikrą šviesą ir atmosferos sąlygas, kad šiems dalykams pakitus, smegenys sumyšta.

„Mūsų sensorinė sistema Žemės sąlygose veikia kuo puikiausiai,“ sakė Obergas. „Bet mes tebesame vietinė civilizacija. Persikeliant nors kiek toliau, rega ima apgauti.“

Vieni iš labiausiai paplitusių liudijimų, kuriuos jam tenka paneigti, susiję su NASA astronautais, kurie sakosi matęs NSO ir jiems buvo liepta apie tai neprasitarti, kurie, pasak Obergo, yra pernelyg intensyvaus mokslinės fantastikos filmų žiūrėjimo rezultatas, ne iki galo suprantant, kaip kosmosas iš tiesų atrodo.

„Turiu pakankamai tikrų kosminių skrydžių patirties, kad suvokčiau, jog tai, ką matome daugelyje video, yra visiškai „normalūs“, kasdieniai reiškiniai, vykstantys nežemiškomis sąlygomis,“ rašo Obergas savo svetainėje.

Štai keletas labiau paplitusių pranešimų, kuriuos galbūt regėjote internetuose, ir Obergo paaiškinimai, kas vyksta iš tiesų:

NSO liudijimai iš Tarptautinės kosmoso stoties

O kaip iš tiesų? Kosminės pleiskanos – objektai, skrydžio metu atsilupę nuo erdvėlaivio, pavyzdžiui ledo plokštelės, dažų trupinėliai, ar izoliacijos fragmentai. Jie skiriasi nuo kosminių šiukšlių, nes nekelia tikros grėsmės, Obergas paaiškino savo tinklaraštyje.

Šios atplaišos gan dažnos, bet jos atrodo keistos, nes mes nesame pratę prie to, kaip šie objektai atrodo, TKS skriejant kosmose.

Dėl tos pačios priežasties žmonės mato tiek daug NSO kadruose, nufilmuotuose kameromis, pritvirtintomis prie senųjų NASA daugkartinio naudojimo kosminių laivų misijų.

Šiuose kadruose žmones dažniausiai gąsdina vaizdas, kad dėmės, atrodo, šoka, ar staiga pasirodo ir dingsta. O tai atrodo kraupiai, jei sėdi namie prie kompiuterio Žemėje, bet nėra taip jau keista, kai esi kosminiame laive, skriejančiame 28 000 km/h – joks regėjimo lauke ilgai neužsilaiko.

O jei erdvėlaivio pozicija Saulės atžvilgiu tinkama Sun, ant objektų gali kristi šešėlis ir jie atrodo dingstantys ir vėl pasirodantys, kas vadinama „prietemų šešėliavimu“.

Keistasis Kalifornijos žybsnis naktiniame danguje

Pernai metų gale žmones pietinėje Kalifornijoje išgąsdino naktinį dangų perrėžęs baltos šviesos brūkšnys.

Bet, kaip gana greit po incidento paaiškėjo, tai buvo planuoto, neužtaisytos JAV karinio laivyno raketos bandymo rezultatas. Šis keistai atrodantis šviesos pėdsakas buvo raketos tūtų išmestų dalelių srautas.

Tai kodėl kitiems tai atrodė taip kraupu? Nes čia, Žemėje, esame pratę regėti plonas lėktuvų paliekamas garų žymes, ar didelius dūmų debesis. Bet daugelis mūsų tokius didelius ir aiškius vaizdus mato retai (jei iš viso kada nors).

„Buvo tūkstančiai žmonių, kurie būtų visiškai teisingai palaikę tai dūmų pliūpsniu, jei jis už mylios ar 10 mylių [16 km],“ Obergas sakė Atlas Obscura. „Bet jis buvo už 300 mylių [482 km] , kosmose ir nušviestas saulės, o tokio vaizdo jiems nebuvo tekę regėti, nes tai nėra kasdienis dalykas.“

Visa tai nereiškia, kad turėtume nustoti dalintis NSO atvaizdais, ar tarti, kad viskas yra „normalu“.

„Gerai kai kosmoso video vaizdai peržiūrimi, ieškant galimų anomalijų ir apie jas greitai pranešama,“ Obergas sakė The Huffington Post dar 2013 metais..

„Nes iš tiesų visada yra šansas, kad tai iš tiesų anomalija, ar erdvėlaivio gedimas ar kita grėsmė, tikėta ar netikėta. Anksčiau būdavo, kad misijos nepavykdavo dėl neapsižiūrėjimo, kai nebūdavo kreipiamas dėmesys į vaizdą per langą.“

Fiona Macdonald
www.sciencealert.com

(13)
(9)
(4)

Komentarai (2)