Šiaurės Korėja įsižeidė ir rėžė savo atsakymą apie JAV studento mirtį: „nuo šiol turėsime elgtis dar griežčiau“ (Video)  (4)

Šiaurės Korėja save vadina „didžiausia auka“ tragiškoje istorijoje JAV studento Otto Warmbiero, kuris buvo šalies nelaisvėje daugiau nei metus ir komos būklėje grąžintas į JAV greitai mirė, rašo news.com.au.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-06-27 Šiaurės Korėja įsižeidė ir rėžė savo atsakymą apie JAV studento mirtį: „nuo šiol turėsime elgtis dar griežčiau“ (Video)  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėjos centrinė naujienų agentūra paneigė kalbas apie tai, kad su jaunuoju amerikiečiu buvo žiauriai elgiamasi. Šalis taip pat kaltina Jungtines valstijas ir Pietų Korėją vykdant šmeižto kampaniją ir įžeidinėjant amerikiečiui teiktą „humanitarinę pagalbą“.

Šis naujienų agentūros pareiškimas buvo pirmoji oficiali Šiaurės Korėjos reakcija į O.Warmbiero mirtį.

Jungtinių valstijų gydytojai, apžiūrėję vaikiną tvirtino, kad Otto patyrė nenustatytą neurologinį sužeidimą. Jo giminaičiams buvo paaiškinta, kad 22 metų vaikinas komoje atsidūrė netrukus po to, kai Šiaurės Korėjoje 2016 metų kovą buvo nuteistas kalėti 15 metų sunkiųjų darbų kalėjime. Jo šeima ir kiti jį pažinoję dėl jo būklės kaltina Šiaurės Korėją. Oficialiai vaikinas buvo apkaltintas bandęs pavogti propagandinį plakatą. Tačiau Šiaurės Korėja visada pabrėžė, kad su jaunu vyrų elgėsi pagal savo šalies ir tarptautinius įstatymus.

„Nors neturėjome jokios priežasties tokiam nusikaltėliui iš priešiškos šalies rodyti jokio pasigailėjimo, mes jam teikėme medicininę pagalbą tol, kol jis buvo išgabentas į JAV“, - Šiaurės Korėjos agentūra cituoja šalies užsienio reikalų ministerijos spaudos atstovą.

Spaudos atstovas taip pat pabrėžia, kad „nepagrįstos“ spekuliacijos apie kankinimus ir mušimą gali būti paneigtos JAV gydytojų, kurie į Šiaurės Korėją atvyko O.Warmbiero perkėlimui. Jie tariamai pripažino, kad visi sveikatos indikatoriai, tokie kaip pulsas, temperatūra, kvėpavimas, širdies ir plaučių darbo rodikliai buvo normalūs. Šis raportas, tiesa, neminėjo Otto neurologinės būklės.

„Tai, jog Warmbieras mirė staigiai nepraėjus nė savaitei po to, kai buvo atgabentas į JAV nepaisant normalių rodiklių, mums taip pat yra paslaptis. Kad būtų visiškai aišku, mes esame didžiausia šio incidento auka ir daugiau neleisime jokių kvailų vertinimų, apie praradimus ir laimėjimus. JAV surengta šmeižto kampanija prieš Šiaurės Korėją verčia mus suvokti, kad humanitariškas ir geranoriškas elgesys su priešu yra visiškas tabu ir nuo šiol turėsime elgtis griežčiau“, - tvirtinama pranešime.

Surežisuota spaudos konferencija su Otto Warmbiero prisipažinimu

Vėliau Šiaurės Korėja paskelbė dar vieną pranešimą, kuriame kritikuoja Pietų Korėją už tai, jog pasinaudodama O.Warmbiero atveju šalis bando susitarti dėl 6 savo piliečių paleidimo. Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas pareiškė, kad Šiaurės Korėja be jokios abejonės yra didele dalimi atsakinga už O.Warmbiero mirtį.

Tuo tarpu viena JAV profesorė sukėlė didžiules diskusijas pareiškusi, kad jaunasis amerikietis „gavo būtent tai, ko nusipelnė“. Kathy Dettwyler, dirbanti Delaware universitete, savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje tariamai parašė, kad O. Warmbieras turėjo „mąstymą, būdingą daugeliui jaunų, baltaodžių, turtingų, aplinkoje nesiorientuojančių vyrų“. Už tokį pareiškimą profesorė yra skatinama atsistatydinti iš užimamų pareigų universitete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(17)
(0)
(17)

Komentarai (4)