Rusijai uždrausta ketverius metus dalyvauti stambiose sporto rungtynėse  (28)

Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) vykdomasis komitetas keturiems metams iš Rusijos atėmė teisę dalyvauti stambiuose tarptautiniuose turnyruose, įskaitant Olimpiadas ir pasaulio čempionatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lozanoje vykusio WADA vykdomojo komiteto posėdžio metu buvo patvirtintos Agentūros atitikties komiteto (CRC) išvados. Sprendimas priimtas vienbalsiai. Jo priežastimi tapo Rusijos sporte vykstantys gausūs su dopingu susiję pažeidimai, tarp kurių ir bandymai atlikti pakeitimus Maskvos antidopingo laboratorijos duomenų bazėje.

Sportininkai negalės dalyvauti Olimpiadose ir pasaulio pirmenybėse su savo šalies vėliava. WADA vykdomasis komitetas taip pat keturiems metams uždraudė tarptautinėse sporto varžybose lankytis RF Olimpinio komiteto ir Paraolimpinio komiteto tarnautojams ir vadovybei.

Lapkričio 25 dieną WADA CRC rekomendavo uždrausti Rusijai keturis metus rungtyniauti visose tarptautinėse varžybose. Be to, keturis metus nebus galima RF vėliavos kelti jokiose rungtynėse, o rusų sportininkai ir jų personalas jose galės dalyvauti tik įrodę, kad jie neturi visiškai nieko bendro su kokiais nors pažeidimais. Tačiau oficialiai savo šalies atstovauti jie vis vien negalės.

Sankcijų rusų sportininkams klausimo nagrinėjimo išvakarėse, WADA CRC ragino juos visiškai nušalinti nuo dalyvavimo 2020 metų Tokijo Olimpiadoje. 17 anksčiau garsių sportininkų nuomone, WADA pasiūlymas švariems RF atletams rungtyniauti Japonijoje su neutraliomis vėliavomis yra nepakankama bausmė. Taip atletų komitetas prisijungė prie JAV ir D. Britanijos antidopingo agentūrų reikalavimų, kurios pasisako už maksimalias sankcijas RF.

Devyni komiteto nariai mano, kad vienintelis teisingas sprendimas būtų visiškas draudimas rusams dalyvauti dviejose Olimpiadose. Nuolatinis ir iš anksto suplanuotas apgaudinėjimas, korupcija, įžeidžia ne tik veikiančius sąžiningai, tačiau ir besistengiančius apginti savo principus, sakoma Atletų komiteto pareiškime. Naujos machinacijos su RF sportininkų bandiniais paaiškėjo 2019 metų sausį, kai WADA iš Maskvos laboratorijos gavo duomenų bazę. Asociacijos specialistai išsiaiškino, kad joje nėra šimtų potencialiai teigiamų bandinių.

WADA ekspertų nuomone, pakeitimai bazėje buvo atlikti 2016 – 2019 metais, tai yra, jau po Richard McLaren ataskaitos apie Rusijos dopingo machinacijas Olimpiadoje Sočyje publikavimo ir RUSADA tarnautojo G. Rodčenkovo pabėgimo į JAV. Be to, po 2018 metų lapkričio 25-os – tada Rusija sutiko perduoti savo laboratorijos duomenų bazes WADA, – kažkas Maskvoje į ją įtraukė padirbtą susirašinėjimą, stengdamasis parodyti viską taip, lyg pakeitimus atliko Rodčenkovas ir jo padėjėjai.

RUSADA generalinis direktorius Jurijus Ganusas patvirtino, kad prieš siunčiant Maskvos antidopingo laboratorijos duomenų bazę WADA ekspertams, joje buvo atlikti tūkstančiai pakeitimų: „Mus išdavė, tai kažkoks sąmokslas. Pakeitimai buvo atliekami netgi duomenų bazės perdavimo 2019 metų sausį išvakarėse“.

Ganusas taip pat pabrėžė, kad prieigą prie duomenų galėjo gauti tik įtakingi žmonės, artimi Rusijos valdžiai. Rusija – šalis, kurioje sporto lygis aukštas, tačiau žmonės, kurie buvo atsakingi už susiklosčiusios situacijos sprendimą, pasirinko neteisingą kelią, pažymėjo RUSADA vadovas.

Dopingo skandalas Rusijos sporte vyksta jau kelis metus. Dėl jo Rusijos runkitnei nebuvo leista dalyvauti 2016 metų Olimpiadoje. Rusijos valdžia valstybinio lygmens dopingo programos egzistavimą neigia.


www.svoboda.org

(47)
(2)
(45)

Komentarai (28)