Išmaniųjų namų sprendimai jau yra prieinami kiekvienam - kaip technologijos palengvina mūsų gyvenimus ir kodėl daugeliui vis dar sunku suvokti čia slypinčias neribotas galimybes  (8)

Išmaniosios technologijos ir daiktų internetas nepastebimai ateina į mūsų gyvenimus ir išvaduoja nuo buities rutinos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spartėjant gyvenimo tempui, technologijos vis atkakliau veržiasi į mūsų namus. Dažnai vos prabudę pirmiausia čiumpame telefoną, todėl nenuostabu, jog sparčiai populiarėja ir išmanus elektros prietaisų valdymas. Internet of things (IoT) technologiją naudojančią įrangą lengva valdyti telefonu, nuotolinio valdymo pulteliu, pagal iš anksto nustatytus scenarijus ar net balsu.

Filmuose matyti vaizdai, kai stilingai įrengtuose namuose keliais mygtukų paspaudimais pritemdomos šviesos, įsijungia romantiška muzika ir užsidega židinys atrodo kaip technologiškai sudėtinga ir daug kainuojanti prabanga, tačiau iš tiesų tai jau tapo lengvai prieinama visiems!

Pasaulinę elektronikos komponentų rinką sudrebinusi „Sonoff“ („ITEAD“) kompanija, kurią daugelis elektrotechnikos mėgėjų žino kaip „Arduino“ ir „Raspberry Pi“ gamintoją, išleido plačią išmanaus namo valdymo gaminių seriją „Sonoff“. Šios kompanijos gaminiai Lietuvoje buvo populiarūs ir anksčiau. Juos nesunku įsigyti daugelyje elektrotechnikos parduotuvių Baltijos šalyse, o įrenginių kaina prasideda vos nuo 10 EUR. Lengvai diegiami ir valdomi „Sonoff“ įrenginiai sparčiai populiarėja ir tampa ne prabanga, o tiesiog naudinga būtinybe.

Sunku laužyti senus įsitikinimus

Paklausus „Sonoff“ atstovės Baltijos šalyse Vaivos Četyrkovskytės, ar lengvai žmonės ryžtasi rinktis išmaniąsias technologijas namų valdymui, pašnekovė pripažįsta, jog pirkėjams vis dar sunku suvokti kokios neribotos gali būti valdymo galimybės.

„Tikriausiai pats populiariausias pirmasis klausimas – kam išjungti lemputę telefonu, jei tai galima padaryti klasikiniu jungikliu“, – juokiasi pašnekovė. – „Tačiau susipažinus su galimybėmis, kita populiariausia frazė – „Tai tikriausiai labai daug kainuoja.“ Kartais klientai ieško paslėptų „kabliukų“ kainoje, tačiau jų tikrai nėra. Tiesiog technologijos išties tapo prieinamos kiekvienam.“ – paaiškina V. Četyrkovskytė.

Šiuo metu rinkoje galima įsigyti beveik 50 skirtingų „SONOFF“ prietaisų. Technologijos.lt anksčiau jau pristatė kai kuriuos iš jų. Pastaraisiais metais prie siūlomų išmaniųjų „Wi-Fi“ jungiklių, temperatūros ir drėgmės jutiklių, išmaniųjų elektros lizdų prisidėjo ir šviesos intensyvumo reguliatoriai, išmaniosios LED juostos, mikroUSB jungikliai, Full HD kameros. Įrenginiai gali būti darniai jungiami į vieną sistemą, o jų valdymui galima pasirinkti jums patogiausius būdus.

„Sonoff“ jungikliais vartotojai gali valdyti savo elektros prietaisus programėle „eWeLink“, balsu, pastovaus 433MHz dažnio pulteliu ar prisilietimu / mygtuko paspaudimu. Programėlėje „eWeLink galite nuotoliniu būdu įjungti / išjungti savo elektros prietaisus, nustatyti prietaisų automatinį įjungimą nusileidus ar pakilus saulei, įjungti / išjungti įrenginius naudojant tvarkaraščio, pasikartojantį ar atgalinį laikmačius, kurti scenarijus, grupuoti prietaisus ir valdyti juos vienu metu bei bendrinti valdymą su kitais vartotojais, be to, tai galite atlikti iš bet kurios pasaulio vietos, jei tik yra interneto ryšys“ – pasakoja V. Četyrkovskytė.

Populiarėja valdymas balsu

„Kadangi jauni žmonės gerai moka užsienio kalbas, klientai vis dažniau naudojasi ir valdymo balsu galimybe“, – sako atstovė.

Klausančia HUB stotele gali tapti ir jūsų išmanusis telefonas, tiesiog aktyvuokite programėlių parametruose balso klausymą ir valdykite savo įrenginius per atstumą, neliesdami mobiliojo įrenginio.

„Sonoff“ išmanieji įrenginiai taip pat gali būti komplektuojami kartu su namų asistentais – „Google Home“, „Amazon Echo“. Šie asistentai palaiko tik populiaresnes užsienio kalbas, todėl programėlėje valdomiems prietaisams taip pat reikės suteikti nelietuviškus pavadinimus, o į asistentus kreiptis pasirinkta užsienio kalba.

Ruošia atnaujinimą Baltijos šalims

„Be abejonės, valdymas telefonu išlieka pats populiariausias būdas. Net, pavyzdžiui, garažo vartų valdymą klientai jau labiau linkę patikėti ne nuotolinio valdymo pulteliui, o telefonui.“ – pasakoja pašnekovė. – „Programėle lengvai gali naudotis kiekvienas. Joje galite matyti ir prietaisų veikimo statusą – jis įjungtas ar išjungtas. Tai ypač aktualu, kai nesate tikri ar, pavyzdžiui, uždarėte išvažiuodami garažo vartus. Taip pat visus prietaisus galite valdyti būdami bet kurioje pasaulio vietoje. Pavyzdžiui, įjungti namų šildymą sėdėdami darbe.“

„Kompanija nuolat tobulina esamus produktus ir pirkėjams siūlo vis daugiau sprendimų, todėl už nedidelę sumą galima valdyti įvairiausius elektros prietaisus vos kelių mygtukų paspaudimu. “ – pasakoja „Sonoff“ atstovė. – „Neseniai tiek „Android“, tiek „Apple“ vartotojams atsinaujinusi įrenginių programėlė „eWeLink“ tapo dar patogesnė, o netrukus pirkėjai galės įsidiegti lietuvių, latvių bei estų kalbas.“ – paaiškina pašnekovė.

Didžiausia išmaniųjų namų problema – fantazijos trūkumas

Skamba išties šauniai, tačiau ar tikrai viskas taip paprasta? Gal prietaisų valdymas telefonu – tik maloni pramoga?

„Siūlomi produktai labai palengvina prietaisų valdymą namuose, tačiau tam reikia ir šiek tiek fantazijos“, - juokauja V. Četyrkovskytė – „Pavyzdžiui, nuo 21 iki 21:30 veikia laistymo sistema, nusileidus saulei, įsijungia lauko apšvietimas, gyvatukas ryte ir vakare prieš einant praustis 20 minučių pašildo rankšluostį, vaikų kambaryje 21 val. išjungiama šviesa, vos prabudus arbatinuke jūsų jau laukia karštas vanduo, o vykstant į sodybą pradeda šilti elektrinė pirtis. Ir visa tai už jus atlieka maži valdikliai.“

Originalūs scenarijai su „IFTTT“ sąlygų grandinėmis

„IFTTT“ (angl. „If This Then That“) – nemokama internetinė paslauga, kurianti paprastų sąlyginių teiginių, vadinamų programėlėmis, grandines. Galite rinktis iš bene 400 kitų vartotojų jau sukurtų „programėlių“ arba kurti savo scenarijus, kurie gali būti patys įvairiausi.

„Galimybės su „IFTTT“ tampa labai plačios, kadangi galite sukurti pačių įvairiausių scenarijų – nuo tokių paprastų kaip, pavyzdžiui, įjungiamas koridoriaus apšvietimas jums prisijungus prie namų „Wi-Fi“, iki tokių beprotiškų kaip, pavyzdžiui, virš jūsų namo praskridus Tarptautinei kosminei stočiai, įjungiamas apšvietimas svetainėje.“ – pasakoja atstovė.

Akivaizdu, jog technologijos kasdieniniame gyvenime tampa vis prieinamesnės visiems namų ūkiams, o greitai įpratę naudotis jų teikiamais privalumais, išmaniųjų namų valdymą laikysime būtinybe. Išbandyti tokį namų prietaisų valdymą finansiškai sau jau gali leisti kiekvienas. Svarbiausia – nepritrūkti fantazijos kuriant buitį palengvinančias užduotis!


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Ignė Banelienė
(6)
(7)
(-1)

Komentarai (8)