„Ateiviai jau tarp mūsų. Bet ieškome ne ten.“ Garsus astronomas padarė netikėtą pareiškimą  (190)

Lordas Martinas Reesas neatmeta, kad po kelių šimtmečių dirbtinis intelektas pasivys ir aplenks žmones, taip pat paaiškina, kodėl dar niekas nematė ateivių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mes jau seniai manėme, kad ateiviai bus tokie kaip mes, bet yra pagrindo manyti, kad jie yra nesuvokiamo DI forma, sako JK karališkasis astronomas lordas Martinas Reesas.

Anot jo, nežemiškos būtybės jau yra tarp mūsų, ir tai nėra tie maži žalieji žmogeliukai, kurių apstu mokslinės fantastikos filmuose.

Lordas Martino Reeso įžvalgos:

„Prireikė daugiau nei keturių milijardų metų, kol Žemėje natūralios atrankos būdu atsirado protinga gyvybė, tačiau mūsų planetos gyvavimo laukia dar milijardai metų. Per tą laiką intelektas gali vystytis visiškai naujomis kryptimis.

Galbūt mes, žmonės, artėjame prie Darvino evoliucijos pabaigos – nebereikia tapti geriausiais siekiant išgyventi, tačiau dirbtinai protingų protų technologinė evoliucija dar tik prasideda. Gali praeiti tik vienas ar du šimtmečiai, kol žmones aplenks ar pralenks neorganinis intelektas. Jei taip atsitiktų, mūsų rūšis būtų tik trumpas Žemės istorijos tarpsnis prieš mašinoms perimant viršų.

Tai kelia gilų klausimą apie platesnį kosmosą: ar ateiviai labiau tikėtina, yra kūnas ir kraujas, kaip mes, ar kažkas daugiau dirbtinio? Ir jei jie labiau panašūs į mašinas, kokios jos būtų ir kaip galėtume jas aptikti?

Ne tokie kaip mes

Daugelis mano, kad žmonės yra intelekto viršūnė, tačiau gali būti, kad mūsų rūšis gali tapti etapu kelyje į dirbtinesnius protus. Tai gali paaiškinti, kodėl kosmosas atrodo toks tuščias tokiems kaip mes.

Jei evoliucinis perėjimas prie neorganinio intelekto yra neišvengiamas visoje Visatoje, mūsų teleskopai greičiausiai nepagautų į žmogų panašaus intelekto per laiko tėkmę, kai jis vis dar buvo įkūnytas tokia forma. Turbūt labiau tikėtina, kad ateiviai būtų kitų seniai egzistavusių organinių būtybių nuotoliniai elektroniniai palikuonys.

Neorganinio svetimo intelekto perspektyva iškelia keletą įspūdingų galimybių. Jei šios būtybės būtų ten, jos elgtųsi ir galvotų visiškai kitaip nei mes. Jos gali nenorėti būti aptiktos. Iš tiesų, jų ketinimų gali būti neįmanoma suvokti. Cituojant Čarlzą Darviną: „Šuo taip pat gali spėlioti Niutono protu.“ Tačiau galime padaryti išvadą apie keletą dalykų.

Viena vertus, neorganinis intelektas gali būti nenaudingas atmosferai ar planetai, iš kurios jis atsirado. Tarpžvaigždinės kelionės ar net tarpgalaktinės kelionės beveik nemirtingiesiems nekels sunkumų.

Iš tiesų, jis gali norėti gyventi be gravitacijos, nes ten galima statyti labai didelius, labai lengvus objektus. Pavyzdžiui, jei norite sukurti didžiulę, įmantrią, ploną konstrukciją energijai surinkti, tai lengviau kosmose nei planetoje.

 

Taip pat nėra akivaizdu, kad neorganiniui intelektui reikės gyventi orbitoje aplink žvaigždę. Galbūt jis turėtų naujų energijos gavimo būdų, kurių mes dar neįsivaizduojame. Jei jis turi silicio pagrindu pagamintas smegenis, galėtų suprasti, kad energijos, reikalingos „bitams“ apdoroti, žemoje temperatūroje yra mažiau, todėl jis išeikvotų mažiau energijos šaltesniuose regionuose, nutolusiuose nuo planetų sistemų.

Jis netgi gali nuspręsti užmigti milijardams metų, kol kosminis mikrobangų fonas – Didžiojo sprogimo likusi spinduliuotė – dar labiau atvės dėl besitęsiančio Visatos plėtimosi.

Jis gali neturėti tokių pačių pagrindinių troškimų kaip mes. Darvino spaudimo dėka tapome ekspansine rūšimi. Atranka teikė pirmenybę ne tik intelektui, bet ir agresyvumui. Tačiau jei Darvino spaudimas netaikomas šiems dirbtiniams subjektams, nėra jokios priežasties, kodėl jie turėtų būti agresyvūs. Jie gali tiesiog norėti giliai mąstyti.

Tai, kad mes jų nematėme ir nebuvome jų užpulti, nereiškia, kad ten nieko nėra. Jie tiesiog gali būti labiau apmąstantys. Negalime įvertinti, ar „didžioji kosmoso tyla“ reiškia jų nebuvimą, ar tiesiog pirmenybę.

 

Taip pat negalime manyti, kad jie netgi būtų „civilizacija“. Žemėje šis terminas reiškia individų visuomenę: priešingai, nežemiška gyvybė gali būti vienas integruotas intelektas.

Pesimistiškai žiūrint, jie gali būti tai, ką filosofai vadina „zombiais“. Nežinoma, ar sąmonė yra ypatinga organinėms žmonių, beždžionių ir šunų smegenims. Ar gali būti, kad elektroniniams intelektams, net jei jų intelektas atrodo antžmogiškas, trūksta savimonės ar vidinio gyvenimo? Jei taip, jie būtų gyvi, bet negalėtų apmąstyti nei savęs, nei Visatos grožio, stebuklo ir paslapties. Gana niūri perspektyva.

Arba jų pažangesnis intelektas galėtų leisti jiems suprasti esminius tikrovės aspektus, kurių negalime mes, kaip beždžionė negali suprasti kvantinės teorijos. Visata gali būti sudėtinga, kurios negali suvokti nei mūsų intelektas, nei pojūčiai, tačiau elektroninės smegenys gali turėti visiškai kitokį suvokimą.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(104)
(18)
(86)

Komentarai (190)