400 000 metų. Žmonėms gali niekada nepavykti susisiekti su ateiviais. Kodėl?  (10)

Pesimistiškiausias scenarijus numato, kad mūsų civilizacija susinaikins dar nesulaukusi pirmojo kontakto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šimtmečius žmonės stebėjosi: jei žmonija nėra ypatinga, o kosmose gali atsirasti ir kitų civilizacijų, kodėl mes dar neradome nieko kito? Naujas mokslinis darbas siūlo drąsų atsakymą, rašo „IFLScience“.

Anksčiau mokslininkai ne kartą bandė rasti sprendimą Fermio paradoksui, kuris kelia klausimą, ar žmonės tokie unikalūs Visatoje ir kodėl mums niekada nepavyko susisiekti su kitomis civilizacijomis. Dabar mokslininkai mano, kad net jei nežemiškos civilizacijos tikrai egzistuoja ir jų yra dešimtys tūkstančių, joms reikėtų išgyventi tūkstančius metų, kad galėtų susikalbėti su kuo nors kitu.

Iki šiol mokslininkai visame pasaulyje siūlė daug nerimą keliančių Fermio paradokso sprendimų, todėl pasiūlymas, kad žmonija turėtų tiesiog laukti, neatrodo taip blogai. Savo darbe mokslininkai Wenjie Sun ir He Gao įvertino sąveikaujančių nežemiškų protingų civilizacijų (CETI) skaičių naudodami tik du parametrus:

  • gyvybės atsiradimo Žemės grupės planetoje tikimybė;
  • planetos, kurioje gims CETI, pagrindinės žvaigždės evoliucijos etapas.

Iš viso mokslininkai sukūrė 9 galimus scenarijus, pagal kuriuos CETI buvo reta arba įprasta. Pavyzdžiui, jei CETI yra reta, apie 110 visame Paukščių Take, tai sąveikaujančios civilizacijos turėtų išgyventi 400 000 metų, kol siunčiamas signalas pasieks savo tikslą. Teigiamas scenarijus, kai visame Paukščių Take išsibarstę apie 43 000 CETI, civilizacijoms tektų palaukti mažiausiai 2 000 metų, kad galėtų su mumis bendrauti.

 

Tyrimo autoriai teigia, kad priežastis, kodėl žmonija vis dar nesulaukė „pirmojo kosminio pasisveikinimo“, yra ta, kad mūsų laikas tiesiog dar neatėjo. Be to, mokslininkai teigia, kad civilizacijų gyvenimo trukmė greičiausiai ribota – tai taip pat žinoma kaip Pasaulio pabaigos (Doomsday) argumentas.

Pasak mokslininkų, civilizacijos gyvavimo trukmę gali apriboti daugybė veiksnių, įskaitant:

  • gyventojų problemos;
  • branduolinis susinaikinimas;
  • staigūs klimato pokyčiai;
  • kometų ar asteroidų smūgiai;
  • aplinkos pokyčiai ir kt.

 

Deja, jei Pasaulio pabaigos argumentas yra teisingas, pagal pesimistiškiausią scenarijų žmonija gali niekada negauti signalų iš kitų CETI prieš savo išnykimą. Komanda taip pat pažymi, kad mūsų dabartinės kitų civilizacijų paieškos vis dar yra labai ribotos.

Tuo tarpu, jei kiti CETI mūsų ieškotų, jie turėtų būti labai mažame Paukščių Tako regione, kad iš tikrųjų aptiktų kai kuriuos Žemės signalus. Tačiau mokslininkai pripažįsta, kad šiose tikimybės slypi didžiulis neapibrėžtumas, todėl žmonija vis dar turi galimybę anksčiau ar vėliau susisiekti su kitomis svetimomis civilizacijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(3)
(13)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: