„Sniego žmogaus“ ieškos mokslinė ekspedicija  (11)

Kinijos mokslininkų grupė ruošia reliktinio hominido – vadinamojo „Sniego žmogaus“ arba ječio – paieškų ekspediciją. Ji bus vykdoma Hubėjaus provincijos draustinio kalnuose ir miškuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji kiniško ječio, čia vadinamo „jerenu“, arba „laukiniu žmogumi“, paieškų ekspedicija ruošiama praėjus beveik 30 metų po ankstesnių Kinijos mokslininkų vykdytų legendinio „Sniego žmogaus“ kompleksinių paieškų, skelbia „Telegraph.co.uk“. Jos buvo surengtos gavus daugybę vietinių žmonių pranešimų apie miškinguose kalnuose sutiktas žmogaus pavidalo būtybes. Kinijos Mokslų akademija dėl tokių liudijimų gausos 1977 – 1981 metais iš viso buvo surengusi 3 tariamo reliktinio hominido paieškų ekspedicijas. Ne kartą šias mįslingas būtybes mačiusių vietinių gyventojų liudijimu jos buvo maždaug 2 metrų ūgio, visas kūnas buvęs plaukuotas, apaugęs rusvais gaurais. Kai kuriuose kinų valstiečių pasakojimuose apie „laukinį žmogų“ buvo minimi atvejai, kai moteriškos lyties būtybės atklysdavo į nuošalius kaimus ieškodamos lytinių partnerių ir prievartaudavo iš baimės sustingusius vyrus. Nepaisant tokių į suaugusiems skirtas pasakas panašių istorijų, kurias 1983 m. net paskelbė kai kurie Kinijos provinciniai laikraščiai, naujausios „Sniego žmogaus“ paieškų ekspedicijos organizatoriai – Hubėjaus Laukinio žmogaus tyrimų asociacijos nariai – tvirtina, jog pranešimai apie telkiamą mokslinės ekspedicijos dalyvių grupę ir jos finansavimo paieškas yra tikri. „Mes organizuojame penkias grupes, kurios tirs penkis pagrindinius rajonus, kuriuose, sprendžiant iš turimos informacijos, gyvena „jerenas“. Naudosime naujausias ir moderniausias paieškos priemones, įskaitant ir fotokamerų „spąstus“, – „Telegraph.co.uk“ sakė Hubėjaus Laukinio žmogaus tyrimų asociacijos viceprezidentas Wang Shancai.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinxua“ pranešė, kad ši ekspedicija bus surengta tame pačiame šalies regione, kur „Sniego žmogaus“ pėdsakų ieškojo ir 1977, 1980 ir 1981 m. Kinijos Mokslų akademijos ekspedicijos. Tada mokslininkai aptiko įvairių reliktinio hominido egzistavimo „įrodymų“ – pėdsakų, kailio pavyzdžių, jų gyvenamų olų, tačiau po išsamesnių tyrimų buvo prieita išvada, kad jų nepakanka išvadai apie „Sniego žmogų“ patvirtinti.

Tačiau šį kartą, mano Wang Shancai, surinkus pakankamai lėšų ir naudojant techniškai pažangiausias paieškos priemones bei tyrimų metodus, ekspedicija bus sėkminga.

„Ankstesnių paieškų metu dėmesys buvo sutelktas ne į tas vietoves, paieška buvo vykdoma padrikai, nebuvo modernios technikos, – sakė jis. – Manau, kad ją naudodami turime mažiausiai 80 proc. šansą surasti „laukinį žmogų“.

Kinijoje manoma, kad „laukinis žmogus“ gyvena vakarinėje Kinijos centre esančios Hubėjaus provincijos dalyje, Shennongjia gamtos rezervato teritorijoje. Čia esantys iki 3 000 aukščio kalnai yra tankiai apaugę miškais.

Pranešama, kad šioje Kinijos dalyje užregistruota daugiau nei 400 „laukinio žmogaus“ stebėjimo atvejų. Paskutinis iš jų, „Xinxua“ duomenimis, buvo įvykęs 2007 metais.

Kai kurių manymu, vietinių gyventojų pasakojimai apie Hubėjaus provincijos kalnuose sutiktus „Sniego žmones“ nebūtinai gali būti tik jų vaizduotės vaisius – galbūt šiame regione iš tikrųjų gyvena dar nežinoma orangutanų rūšis, sakoma pranešime.

Daugiau apie „Sniego žmogaus“ paieškas Kinijoje galima sužinoti Pekino Gamtos istorijos muziejaus darbuotojo dr. Zhou Guoxing straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)