Įdomūs faktai apie penktadienį, 13 mėnesio dieną  (13)

Šiandien vėl ta diena, kai penktadienis ir 13-ta mėnesio diena sutampa. Nors 2012-ieji jau yra apgaubti antgamtinėmis pranašystėmis, data, kurios tradiciškai baiminamasi, šiais metais tik atrodo kiek baugesnė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2012 metais turėsime tris penktadienius, sutampančius su 13 mėnesio diena (kiti bus balandį ir liepą). Tai didžiausias skaičius, kuris gali pasitaikyti per vienerius kalendorinius metus. Įdomu tai, kad ankstesni metai su trim penktadieniais, sutapusiais su 13-ta mėnesio diena, garsėja tokia pačia prasta reputacija kaip ir 2012-ieji: tai 1984-ieji, kurie buvo aprašyti to paties pavadinimo George’o Orwello knygoje apie Didžiojo brolio kontroliuojamą visuomenę.

Priešistorė

Yra skirtingų teorijų, aiškinančių, kodėl imta bijoti su 13 diena sutampančių penktadienių, bet populiariausia iš jų susijusi su Paskutine Vakariene. Jėzų išdavęs apaštalas Judas buvo tryliktas asmuo, atvykęs į vakarienę, todėl 13 tapo nelaimingu numeriu bet kuriai savaitės dienai. Pridėjus faktą, kad Jėzus mirė penktadienį, gauname baimę keliantį derinį.

Baimės faktorius

Nors šiais laikais žmonės kur kas mažiau tiki prietarais, Šiaurės Karolinos Streso valdymo centras ir fobijų institutas nustatė, kad Jungtinėse Valstijose patologinė tokių penktadienių baimė būdinga nuo 17 iki 21 mln. žmonių. Ši liga vadinama frigatriskaidekafobija.

Velnio tuzinas?

Viena iš priežasčių, kodėl taip bijoma skaičiaus 13, yra tiesiog ta, kad jis eina po 12-os. Numerologai 12 laiko „užbaigiančiu“ skaičiumi: 12 mėnesių užbaigia metus, 12 ženklų užbaigia Zodiaką, 12 colių užbaigia pėdą.

Daugiau traumų?

1993 metais grupė britų medikų nustatė, kad jeigu eismo nelaimė įvyksta penktadienį, 13 dieną, tuomet patekimo į ligoninę dėl traumų po tokio įvykio tikimybė būna 52 % didesnė, nei avarijai įvykus penktadienį, 6 dieną.

Mokslininkai, analizavę eismo įvykius Londono M25 kelyje penkis mėnesius, kuriais 13 diena būdavo penktadieniai (ir duomenys buvo lyginami su tų pačių mėnesių ankstesnės savaitės penktadienio duomenimis), savo darbą galų gale publikavo prestižiniame recenzuojamame mokslo leidinyje „British Medical Journal“.

Statistiniai duomenys buvo tikri, nors mokslininkų pirmasis ir pagrindinis tikslas buvo parodyti kokia šališka gali būti statistika, kai remiamasi nedidele imtimi. Visgi šiais mokslo tyrimo rezultatais labiausiai susidomėjo triskaidekafobai – žmonės, paniškai bijantys skaičiaus 13.

Numeracija

Galėjote pastebėti, kad daug pastatų neturi trylikto aukšto, bet ar žinojote, kad lėktuvuose dažnai nebūna tryliktos sėdynių eilės, o kai kuriuose viešbučiuose trūksta tryliktu numeriu pažymėto kambario? Florencijoje, pavyzdžiui, tarp 12 ir 14 numerių esantys pastatas numeruojamas kaip dvyliktas su puse.

Rizikingas verslas

Kai kurie skaičiavimai rodo, kad kiekvieną penktadienį, sutampantį su 13 mėnesio diena, Jungtinių Valstijų ekonomika praranda iki 900 mln. dolerių (2,4 mlrd. litų). Taip yra todėl, kad daug žmonių šią prietaringą dieną vengia sudarinėti sandorius ar visai neina į darbą.

Laikosi atsargumo

Baimindamiesi avarijų, daug amerikiečių penktadieniais tryliktosiomis iš viso nesėda į savo automobilius. Nors tokiais penktadieniais autoavarijų skaičius iš tikrųjų išauga – veikiausiai dėl didesnio išgerto alkoholio kiekio – nėra jokių patikimų įrodymų, kad su 13 diena sutampantys penktadieniai yra pavojingesni už kitus metų penktadienius.

Gamtos rūstybė

Taip pat nėra jokių įrodymų, kad tokiais penktadieniais labiau tikėtinos stichinės nelaimės, tačiau didžiausias miškų gaisras Australijoje, itin daug žalos padaręs uraganas „Charley“ Floridoje ir „didysis 1951-ųjų potvynis“ Kanzase prasidėjo būtent penktadienį, 13-ąją mėnesio dieną.

Neigėjai

Norėdami įrodyti, kad su tryliktos dienos penktadieniais susiję prietarai yra nesąmonės, grupė Niujorko gyventojų 1991 metais įkūrė „Tryliktąjį klubą“. Trylika žmonių per kiekvieną tryliktos dienos penktadienį susitinka pavakarieniauti Tryliktame kambaryje. Susiėjimo metu jie laipioja kopėčiomis ir per druskos krūvas, siekdami pademonstruoti, kad šie prietarai yra neveiksmingi.

Pasekėjai

Šios dienos baiminosi ir kai kurie garsiausi XX a. amerikiečiai. Henry Fordas šią dieną nesiimdavo jokių reikalų, o Franklinas Delano Rooseveltas vengdavo keliauti. Sklando gandai, kad jis niekur nekeldavo kojos ne tik 13-os dienos penktadieniais, bet ir kitomis 13-omis kiekvieno mėnesio dienomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (13)