Gali būti, kad gyvename virtualioje visatoje, teigia mokslininkas (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Staska 2012-04-18 09:24
O man šis straipsnis labiausiai asocijuojasi ne su filmu ,,Matrica" , o ,,Tryliktas aukštas" (vienas iš labiausiai man įsiminusių, mokslinės fantastikos filmų).
MindaugasV85 2012-04-18 10:15
Jeigu kompiuteris buvo projektuotas vienai matricai, tai toje matricoje sukūrus dar n matricų, kompiuteris nespėtų visko skaičiuoti. Tai gal reikėtų pabandyti perkrauti kompiuterį operacijų skaičiumi? Gal imsim ir pastrigsim
HAL9000 2012-04-18 10:16
Lygiai tokį patį komentarą norėjau parašyti perskaitęs šį straipsniuką Būtent filme "Thirteenth Floor" (1999) ir rodoma apie kelių lygmenų virtualius pasaulius ir kaip save juose suvokia virtualūs personažai.
HAL9000 2012-04-18 10:19
Kažin, visokios finansinės krizės bei burbulai, besaikis vartojimo pūtimasis (maistas, ištekliai, t.t.), demografinės katastrofos, galimos "pasaulio pabaigos" - gal čia ir yra tie "sistemos pastrigimai"?
Vagydarnuor 2012-04-18 10:33
unytas 2012-04-18 10:49
kaskas persizurejo filmo tronas. na jei pafantazuotume tai cunamei ir pns butiu antivirusine. zeme sakikime vienas failas o menulis,marsas ir pns turetiu buti kiti failai taip nueiti galetume iki pacio C diskoo ir ji formatuoti
Shinigami 2012-04-18 10:53
Visu pirma reikia sugebėti sukurti nauja matricą ir tik paskui bandyti perkrauti pagrindinę O gal jis nebuvo kurtas vienai matricai. Kaip ir dabartiniai kompiuteriai vienu metu paleidžia daug programų, o ne viena. Bet su tikimybėmis tikrai nusiskaičiuota Jei tikimybė, kad sukursime matrica lygi 20% tai nereiškia, kad tikimybė jog patys joje gyvename yra tokia pati. Nes ši tikimybė smarkiai priklauso nuo visuomenėje vyraujančių nusistatymu. Kurie kitoje visuomenėje greičiausiai visiškai kitokie. O šiaip tai nėra didelio skirtumo, matrica ar ne matrica
Borland 2012-04-18 12:42
O gal jau ne kartą buvom pastrigę? To neįmanoma būtų sužinoti, nes vis tiek prieš pradedant veikti, visi ramai būtų pakrauti atgal, o jei kas ir išsitrintų, tai išsitrintų, mes net nežinotume, kad tai turėjo būt. Įsivaizduok, kad dabar sėdint buvai pastrigęs kokiai valandai, bet kaip tau žinot? Ogi niekaip, nes pastrigęs buvo visas pasaulis Būtų visai įdomu sukurti virtualų pasaulį ir pažiūrėti, ar kada nors tie virtualūs protai supras, kad jie virtualūs, ar sugebės surinkti įrodymų ir iš vis, kaip jiems reikės tiesą į akis pasakyti Skaudu būtų, juk taip nenorim mirti, o čia žinai, kad kažkam užtenka tik laidą ištraukti ir visos civilizacijos nebėra
blizzard 2012-04-18 12:50
Reikėtų pamastyti ar tokia mintis yra teisinga, o po to jau ją rutuliot tolyn Tokia prielaida atsirado tik todėl kad mes turime kompiuterius ir galime modeliuoti kitas visatas. Nors tokia mintis mūsų atžvelgiu atrodo gana reali ir paaiškinama, žiūrint iš bendro vaizdo tai tėra tik spekuliacija. Įsivaizduokime jeigu neturėtume kompiuterių ir galimybės kopijuoti ar modeliuoti tam tikrų objektų. Tarkime žmonijos technologijos pasisuko kita linkme ir mes neturime kompiuterių. Tokiu atveju ši teorija nepasitvirtina. Žiūrint bendru vaizdu gilyn aiškėja kad tokių technologijų kokias turime dabar atsiradimas yra tiesiog atsitiktinumas(tam tikras žmogus sugalvojo tam tikrą prietaisą), galbūt identiška mūsų civilizacija būtų žengus visiškai kitokia linkme ir sukūrus ne kompiuterį o kokį kitą prietaisą su visiškai kitomis funkcijomis ir t.t. Noriu pasakyti kad tokia teorija gimsta tik todėl kad mes sukūrėme galimybę modeliuoti ir kopijuoti informaciją būtent turimos technologijos dėka, tačiau tai nereiškia kad mes jau esame sumodeliuoti ir gyvename virtualiai, dar tiksliau sakant, norint įrodyti ar mes esame sumodeliuoti, pirma reikėtų įrodyti kad mes esame ta originali kopija, tai yra kad mes gyvename fizinėje visatoje (kol kas daugiau įrodymų yra šitoje pusėje). Ši teorija remiasi tik tokia logika kad jeigu yra galimybė sukurti milijardą sumodeliuotų visatų, reiškia didesnis šansas kad mes patys esame sumodeliuoti nes fizinė visata yra tik viena, na tai nėra tikslu, nes bet kokiu atveju tas šansas bus didesnis ir rementis tokia teorija, netgi tas individas kuris gyvens tikroje fizinėje visatoje turės svarų pagrindą manyti kad jis gyvena sumodeliuotoje visatoje ir toks mastymas bus tik todėl, kad kažkas jam pames mintį jog fizinė visata yra tik viena o modeliuotų milijardai, todėl didesnė tikimybė kad tu gyveni modeliuotoje visatoje.. vienu žodžiu pasaka be galo gaunasi Net jeigu ši teorija pasitvirtintų, kokią naudą ji suteiktų mum, kaip sumodeliuotos erdvės atstovams? ši erdvė mums yra tikra ir tikriau nieko būti negali todėl nesvarbu kur gyvename, tikroji visata mūsų neveikia lygiai taip pat kaip neveikia sumodeliuota visata. Beje žinant kad mūsų visata plečiasi, ar ši teorija vis dar galioja? abejoju kad sumodeliuota visata turėtų galimybę nuolatos augti ir didėti..
gedankenvoll 2012-04-18 13:37
Visatos modeliui sudaryti reiktų kažkur saugoti informaciją apie kiekvienos visatos dalelės būseną. Realiam modeliui sukurti prireiktų tiek pat materijos, kiek jos norima modeliuoti: vienas realus atomas turėtų saugoti informaciją apie vieną virtualų atomą. Tai būtų nebe modelis, o eksperimentas.
Swift RR 2012-04-18 14:13
Nęsamonė, ką vartoja tas mokslininkas, jei jam realus pasaulis yra kompiuterinė simuliacija?
mobilunkas 2012-04-18 15:30
o kuo skiriasi reali visata nuo virtualios? ogi niekuo. reali tera pirmoji visata, o visos kitos joje jau virtualios. realiai tai net ner prasmes tokio klausimo svarstyt, nes tas klausimas mazdaug reiskia, ar nera uz musu visatos krastu kitu strukturu. zinoma kad jos yra, nes jei visata turetu krasta, tai kas uz to krasto butu? Jei tu nesi maksimalaus galimo dydzio visatoje ( na ne 100 mlrd sviesmeciu skersmens, bet nezinia kiek kartu dar didesnis), tai jau automatiskai esi pusiau virtualus, nes egzistuoji kazkokioje sistemoje, kur tavo elgesi lemia tos sistemos aplinka
Jonas17 2012-04-18 15:46
Skauda galvą. Į tokius klausimus geriau nesigilinti, nes tik liūdniau darosi
eimantasks 2012-04-18 15:51
Čia jokio realaus pagrindo neturinčios prielaidos, tą aš buvau išmąstęs po 1 litro finlandijos, bet tai nieko nekeičia, mes esam čia ir dabar, tai svarbiausia. O mūsų kompiuteriams iki virtualaus, intelektualaus pasaulio begalo toli, jei dabar vieną žmogaus judesį super kompiuteriai apdoroja 2 - 3 savaites (skaičiau praėjusiame technologijų straipsnyje). Beto kaip žmogus anksčiau rašė, už mums žinomų ribų be abejonės kažkas egzistuoja ir tai jau savaime galima laikyti virtualia tikrove nes ji nėra mūsų. Bet pagalvojus, žmogaus protas yra begalo ribotas, jis nutaikytas į išlikimą, o ne tokio mąsto problemas. Taigi ne mums suvokti tokias visatos paslaptis... nebent kažkada evoliucionuosim į dar našiau protaujančias būtybes
nondescript 2012-04-18 15:57
Man atrodo, jos negali būti vienodos, nes visų pirma virtuali visata būtų transliuojama iš realios t.y. būtų sąlygota, o visų antra, kam po galais kurti tokią pačią visata, jei galima sukurti geresnę, pašalinant pirmosios trūkumus?
Vagydarnuor 2012-04-18 16:01
O kaip tas bandymas, kurio metu pastebejo jog kai stebim atomo jis elgias vienaip, o kai nestebim vel kitaip.. Kyla klausimas jei nieks nemate, kaip lapas nukrito nuo medzio, ar jis nukrito?
vvv2 2012-04-18 16:23
- esi girdėjęs apie sudėtingų sistemų modeliavimą? tuomet modelis kuriamas max. panašumo į orignalą. - esi girdėjęs apie mikroschemų kūrimą? jos sukuriamos virtualios ir tik "teisingos" perkialiamos į realų pasaulį.
Cascades 2012-04-18 17:04
Jop jop, mes simsai esam.
Radis 2012-04-18 18:39
Manau jai pavyktu irodyti, kad gyvename matricoje tai isprestu teologines problemas. Turetume tikra dieva (programuotoja) ar istisa dievu komanda, nuo kuriu tiesiogiai priklauso musu likimai. Tai irodzius manau dar kiltu milijinai neaiskiu klausimu kas ivyksta po zmogaus mirties ir t.t.
kestutisz 2012-04-18 19:04
Hehe, čia labai jau optimistiškai - programuotojai "aukštesniam lygyje", sakyčiau labiau tikėtina (jei jau imam prielaidas apie virtualias visatas visatose) ala sims'ai žaidimų konsolėj :) Bet šiaip iš tiesų - 13'tam aukšte teorija pademonstruota '99'taisiais.