NASA perspėja: gandai dėl pasaulio pabaigos - pražūtingi  (25)

NASA mokslininkai rado laiko nuraminti pasaulio pabaigos 2012-aisiais bijančius žemiečius ir įspėti apie majų pranašystės gandų tamsiąją pusę: išsigandusius vaikus bei į savižudybę linkusius paauglius, nuoširdžiai tikinčius, jog gruodžio 21-ąją dieną ateis pasaulio pabaiga, rašo „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios baimės paremtos neteisingomis majų kalendoriaus interpretacijomis. Gruodžio 21-ąją dieną, per žiemos lygiadienį, baigsis tryliktasis majų kalendoriaus ciklas (vadinamasis b'ak'tun). Nors majų civilizaciją tyrinėjantys mokslininkai sutaria, jog senovės majai šios dienos pasaulio pabaiga nevadino, sklando gandai, jog būtent tada ateis pasaulio pabaiga.

NASA nusprendė nebetylėti. Jos mokslininkai neigia majų esą išpranašautos pasaulio pabaigos gandus, pavyzdžiui idėją, jog gruodžio 21-ąją dieną į Žemę rėšis planeta, ir visi išmirsime. (Iš tikrųjų, mokslininkai neblogai pastebi visus prie Žemės artėjančius objektus, taigi paslaptinga klajojanti planeta, po trijų savaičių neva susidursianti su Žeme, jau dabar būtų regima kaip ryškiausias objektas danguje greta Saulės ir Mėnulio).

„Čia nėra jokios problemos. Tai tik sufabrikuota fantazija“, – ketvirtadienį sakė NASA „Ames“ tyrimų centro astrobiologas Davidas Morrisonas.

Tikrieji gandų padariniai

Deja, anot D. Morrisono, šie kliedesiai turės skaudžių padarinių. Mokslininkas teigia iš nerimaujančių piliečių gaunantis daugybę laiškų, daugiausia jam rašo jauni žmonės. Kai kurie prisipažįsta iš baimės net negalintis valgyti ar miegoti. Yra ir rimtai galvojančių apie savižudybę.

„Nors kai kam tai paprasčiausias pokštas, kitiems – paslaptis, dalis žmonių rimtai bijo“, – teigia D. Morrisonas.

Ne visi manantys, jog 2012 metais ateis pasaulio pabaiga, mano, jog ji mus išnaikins. Kai kurie, įkvėpti Naujojo amžiaus filosofijos, tą dieną lauks visą apimančios taikos ir sielos transformacijos. Bet labiausiai NASA nerimą kelia įspūdžiams jautrūs vaikai.

„Manau, kad žmonės, internete skleidžiantys gandus ir gąsdinantys mažamečius, elgiasi labai nederamai“, – įsitikinęs D. Morrisonas.

Mitai ir neteisingos interpretacijos

NASA mokslininkai per socialinę žiniasklaidą valandos trukmės vaizdo pokalbio metu atsakinėjo į smalsuolių klausimus ir niekais vertė gandus apie mus neva pražudysiančią Nibiru planetą bei mirtinus saulės blyksnius.

NASA dirbanti heliofizikė Lika Guhathakurta teigia: taip, faktas, jog šiuo metu Saulė yra aktyviausioje savo ciklo fazėje, yra teisingas. Tai reiškia, jog padidėjęs elektromagnetinės energijos kiekis. Elektromagnetinės audros gali sugadinti elektronikos prietaisus ir navigacines sistemas, tačiau Saulę stebintys palydovai visada pateikia išsamią informaciją ir mokslininkai žmones informuoja apie tai iš anksto. Mokslininkės teigimu, specialistai neturi jokio pagrindo manyti, jog naujos Saulės audros bus galingesnės už tas, kurias anksčiau Žemė sėkmingai atlaikydavo.

Ir tikrai prie Žemės nesiartina jokie įtartini objektai, planetos ar dar kas, kas grasintų gruodžio 21-ąją dieną visa jėga rėžtis į mūsų planetą, tvirtina NASA „Jet Propulsion Laboratory“ netoliese Žemės esančius objektus stebintis mokslininkas Donas Yeomansas.

Vienintelis asteroidas, praskriesiantis sąlyginai netoli Žemės, turėtų tai padaryti 2013 metų vasario 13 dieną. Jis praskries 4,5 žemės spindulių atstumu nuo mūsų planetos (Žemės spindulys siekia 6 tūkst. 378 kilometrus). Į Žemę asteroidas tikrai nesirėš.

Kiti populiarūs gandai, pavyzdžiui, jog staiga Žemės magnetiniai poliai susikeis vietomis arba mūsų planeta nukeliaus 30 tūkst. šviesmečių ir pražus juodojoje skylėje pačiame Paukščių Tako galaktikos centre, buvo taip pat paneigti (šviesmetis – atstumas, kurį šviesa nukeliauja per metus).

NASA mokslininkus nusišypsoti privertė teiginys, jog nuo gruodžio 23 iki 25 dienos Žemę uždengs aklina tamsa.

Ką gi, nepasakysime nieko naujo – vietoj svaičiojimų apie staigią pasaulio pabaigą, derėtų susimąstyti apie lėtai mus į pražūtį stumiančias problemas, tokias kaip klimato kaita, sako astronomas iš Kalifornijos Andrew Franknoi.

Heliofizikos specialistė iš NASA Marshallo kosminių skrydžių centro Mitzi Adams šiai nuomonei pritaria. „Didžiausią grėsmę Žemei tiek 2012 metų pabaigoje, tiek ateityje kels tik patys žmonės“, – konstatuoja mokslininkė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(82)
(0)
(12)

Komentarai (25)

Susijusios žymos: