2012 metų pasaulio pabaigos nebus: su šventiniais ritualais majai sutiko naują kalendorinį ciklą  (4)

Ką tik įvyko majų šventinė ceremonija, skirta pagarbinti Žemei ir pašvęsti jai aukas, prasidedant naujajam jų kalendoriaus ciklui. Ir neturėjo ji nieko bendro su mistine pasaulio pabaigos pranašyste, siejama su šiuo kalendoriumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ceremonija vyko Bacuranao‘e paplūdimyje, Kubos saloje. Trys Gvatemalos majų žyniai netoli Havanos ant dieviškosioms aukoms skirto laužo degino medžių sakus, sėklas, vaisius ir gėles. Taip jie šventė besibaigiantį savo kalendoriaus ciklą, kurį ne vienas suprato kaip artėjančią pasaulio pabaigą.

Keldami rankas į dangų ir melsdamiesi gimtąja kalbą, prieš mesdami auką į ugnį ar vandenį, kad pelnytų dievų prielankumą, majų išminčiai ją pagarbiai pabučiuodavo.

„Esame gilaus ryšio momentu, – kalbėjo Pedro Celestino Yac Nojus. – Atvykome čia pasidalyti šventąja ugnimi ir pašvęsti aukas motinai Žemei ir jūrai.“ Ceremonija Bacuranao‘e, 15 km į rytus nuo Kubos sostinės, vyko likus porai savaičių iki gruodžio 21 d., kai baigsis daugiau nei 5 tūkstančių metų trukęs vienas iš majų kalendoriaus periodų.

Kaip žinia, pasaulio pabaigos idėja paskatino sukurti šimtus knygų, televizijos pramoginių laidų ir net vieną grandiozinio biudžeto Holivudo filmą apie žmonijai gresiančią katastrofą. Celestino‘as paaiškino, kad artėjanti saulėgrįža su laukiama pasaulio pabaiga neturi nieko bendro: „gruodžio 21-oji skirta padėkoms ir pagarbai išreikšti, o gruodžio 22-oji yra diena, kai prasideda naujas kalendoriaus ciklas.“

Mūvįs juodomis kelnėmis, vilkįs mėlynais marškiniais ir užsirišęs ant galvos raudonos ir baltos spalvos skarą, Celestino‘as, stovėdamas vos per kelis žingsnius nuo Floridos sąsiaurio pakrantės, greta ratu sustojusių maldininkų, vadovavo ceremonijai, skirtai pagarbinti keturias stichijas: vėją (balta spalva), ugnį (raudona spalva), žemę (geltona spalva) ir jūrą (purpurinė spalva).

Rosalina Tuyuc Velazquez ir Maria Faviana Cochoy iš maždaug poros šimtų kubiečių, atvykusių dalyvauti šioje ceremonijoje, rinko vaisių, daržovių, cigarų ir daugiaspalvių žvakių aukas. Nuo žynių į liepsnas metamų kvapiųjų baziliko, lauro ir čiobrelio žolelių oras kvepėjo maloniu aromatu.

Susirinkę žiūrovai buvo paprašyti išjungti savo mobiliuosius telefonus, vaizdo kameras ir kitokią fiksavimo įrangą, kad netrukdytų skleidžiama „negatyvi energija“. Daugelis klūpojo ratu užsimerkę, iškėlę rankas į dangų ir meldėsi.

Gvatemaliečius atlikti ceremonijos pakvietė Kubos Amerikų kultūros namai (isp. Casa de las Americas). Celestino‘as sakė, kad ritualui jie pasirinko antradienį, kaip „judėjimo dieną , kurią personifikuoja šventoji gyvatė – energija, valdanti lyderių, žymių žmonių ir valdžios narių gyvybę“.

Priminsime, kad majai prieš kelis šimtmečius dominavo didelėje pietinės Meksikos ir Centrinės Amerikos teritorijoje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(0)
(6)

Komentarai (4)