Prie NASA marsaeigio atšliaužė akmuo?  (18)

Internetinio forumo „UnmannedSpaceFlight“ lankytojai pranešė aptikę eilinę Marso mįslę: klajojantį akmenį, kuris nežinia kaip atsidūrė prie marsaeigio „Opportunity“. „Opportunity“ fotokameros reguliariai fotografuoja marsaeigio prieigas. Forumo dalyviai pastebėjo, kad 3536 Marso dieną darytose nuotraukose šio akmens prie marsaeigio nėra, o 3537 dieną jis jau pasirodė. Keisčiausia yra tai, kad „Opportunity“ jau daugiau nei mėnesį visai nejuda iš vietos: jis pasiruošė žiemoti. Veikia tik jo mechaninė ranka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkai netikėtai nuotraukose pasirodžiusį akmenį nufotografavo stambiu planu. Nuotraukoje gerai matyti, kad viena jo pusė yra tamsi su šviesiais kažkokio mineralo ruožais. Kita pusė padengta Marso paviršiaus dulkių. Tai reiškia, kad į kadrą pateko ne meteoritas.

Mokslininkus nustebino ir vidinė šio akmens sandara. Be šviesių mineralo fragmentų jo paviršiuje matomos ir labai tamsios, beveik juodos, dėmės, primenančios anglį. Kad ji susidarytų, būtina augmenija. Bet iš kur Marse augmenija? Tiesa, juoda spalva būdinga anglies chondritams, tam tikro tipo meteoritams.

Keistasis akmuo NASA specialistų buvo pavadintas „Pinnacle Island“. „Opportunity“ programos atstovai iškėlė prielaidą, kad jis galėjo slėptis po marsaeigio korpusu, toje paviršiaus vietoje, kurios neaprėpia aplinką fotografuojančios marsaeigio fotokameros, o vienu tarpu įjungtas manipuliatorius galėjo jį užkliudyti ir pastumti. Tiesa, tokiu atveju reikėtų paaiškinti, kodėl anksčiau šio akmens prie marsaeigio nebuvo matyti.

Marsaeigis „Opportunity“ Marse nusileido 2004 m. sausio 25 dieną.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(22)
(0)
(2)

Komentarai (18)