9 Aizeko Azimovo pranašystės: ką atspėjo ir kur prašovė garsusis fantastas?  (1)

A. Azimovas manė, kad po 50 metų visi mes būsime išprotėję – perkeltine šio žodžio prasme: nuo gausybės įvairių įrenginių ir prietaisų, kurie taps neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Nors parodos šūkis buvo „Pasaulio suvokimas“, apie ją visų pirma prisimenama dėl futuristinių koncepcijų, rašo bbc.co.uk. Ir visai nesvarbu, kad kai kurios iš prognozių, pavyzdžiui, povandeniniai būstai ar skraidantys automobiliai, vis dar netapo kasdienybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„2014-siais visi mes būsime psichiatrų pacientais“, – tokią negailestingą prognozę paskelbė garsus rašytojas fantastas Aizekas Azimovas (Isaac Asimov) prieš 50 metų.

Savo įžvalgomis apie tai, kaip mes gyvensime 2014-siais, rašytojas fantastas dalinosi pasaulinėje parodoje „Ekspo 64“, kuri vyko nuo 1964 metų balandžio iki spalio.

  1. „Pašnekovą telefonu ne tik girdėsime, bet ir matysime“
  2. Pirmojo transatlantinio vaizdo skambučio data – 1964 metų balandžio 20-oji. Jis atliktas toje pačioje parodoje „Ekspo 64“ naudojant kompanijos „Bell Systems“ (vėliau Bell Laboratories) sukurtą technologiją. Spėjama, kad kaip tik tai paskatino A. Azimovą šiai pranašystei.

    Vis dėlto tikriausiai ir jį nustebintų dabartinių skambučių „Skype“ ar „Apple FaceTime“ kaina: 1964 metais trijų minučių trukmės seansas tarp Vašingtono ir Niujorko kainavo 16 dolerių arba beveik 120 dolerių dabartinėmis kainomis.

  3. „Skambinti bus galima tiesiai į bet kurį Žemės tašką, net meteorologams į Antarktidą“
  4. Tikra tiesa – tai įmanoma. Vienų meteorologinių stočių kodas 672, kitos naudojasi Naujosios Zelandijos kodu +64. Deja, atsiliepiančių Antarktidoje neperdaugiausia – mokslininkų nedaug, o pingvinai per 50 metų taip ir neišmoko atsiliepti telefonu…

  5. „Robotai bus neypatingai tobuli ir dar nelabai plačiai naudojami, tačiau jie tikrai bus“
  6. A. Azimovas ne šiaip sau kalbėjo apie robotus. Žodžiai „robotas“, „robototechnika“ priklauso jo aštriam protui ir plunksnai. Jis pasirodė esąs teisus teigdamas, kad visaverčių robotų androidų 2014-siais dar nebus, tačiau miniatiūrinius robotus-kompiuterius nė nesusimąstydami naudojame kasdienėje veikloje.

  7. „Įprastus televizorius pakeis sieniniai ekranai. Atsiras net permatomi kubai, kuriuose galėsime stebėti vaizdą trimatėje erdvėje“.
  8. Fantastas buvo teisus – plokštieji ekranai pakeitė anksčiau įprastus televizorius. Atsirado, nesvarbu, kad ne kubo formos, net ir 3D televizoriai.

    Tačiau A. Azimovas, kartais labai tiksliai numatydamas, kokia linkme vystysis technologijos, klydo dėl to, kaip žmonija vertins naujoves. Pavyzdžiui, BBC net ketina pristabdyti filmų transliacijas 3D formatu „dėl pernelyg mažo susidomėjimo“.

  9. „Bendrauti su Mėnuliu bus sunkoka“
  10. Kosminės eros pradžioje ne tik fantastams – daugeliui atrodė, kad iki tos akimirkos, kai Mėnulyje įsikurs žmonių kolonija, trūksta labai nedaug. Nepatogumų, esą kils tik dėl to, kad signalas nuo jo iki Žemės atkeliaus vėluodamas 2,5 sekundės. O parodoje jau buvo pristatyti ne tik povandeninių, bet ir Mėnulio gyvenviečių maketai.

    Tačiau A. Azimovas pataikė į dešimtuką ne savo teiginiais apie Mėnulio kolonizaciją. Jis pareiškė, kad „2014 metais Marse vis dar lankysis tik nepilotuojami kosminiai aparatai“.

  11. „Virtuvės kombainai patys ruoš pietus ir virs kavą“
  12. Taigi, automatinės kavavirės jau egzistuoja. „Vis dėlto, su šypsena pastebi bbc.co.uk, virtuvės kombainai kol kas vis dar negali bendrauti prie kavos puodelio“.

    Tačiau A. Azimovas taip pat manė, kad 2014 metais mokslininkai jau bus sukūrę daugybę maisto produktų iš vandens augalų, o jų skonis bus ir kaip bifštekso, ir kaip kalakutienos.

    Dirbtinio maisto pavyzdžiai iš tikrųjų buvo sukurti tik pernai, tačiau skirtingai, negu prognozavo garsusis fantastas, tokios mėsos skonis toli gražu nesužavėjo nė vieno, kuriam teko jos ragauti.

  13. „Jau veiks viena dvi eksperimentinės plazminės elektros stotys“
  14. Deja, šį kartą A. Azimovas, atrodo, prašovė. Prognozuojama, kad pirmasis termobranduolinės sintezės principu veikiantis reaktorius gali atsirasti tik apie 2028-uosius. Kalbos apie termobranduolinę sintezę – procesą, realybėje vykstantį žvaigždžių branduoliuose, vis dar liko kalbomis.

    Tačiau egzistuoja tarptautinis projektas Prancūzijos pietuose pastatyti tokį reaktorių. Manoma, kad darbai, kurie vertinami 22 mlrd. dolerių, gali būti baigti kaip tik 2028 metais.

  15. „Įdėjus daug pastangų, bus sukurtos susisiekimo priemones – robotai“.
  16. Automobiliai iš tikrųjų tapo gerokai „protingesni“, ekologiškesni, patikimesni, tačiau dirbti visai automatiniu režimu jie vis dar negali ir vairo jiems žmogus neperdavė.

    Neprigijo ir transporto priemonės, galinčios slysti vandens paviršiumi „su minimalia trintimi“. Eilinių pirkėjų taip pat nepasiekė ir transporto priemonės ant oro pagalvės, nors kariškiai tokiomis naudojasi.

  17. „Ne visi planetos gyventojai galės naudotis naujausiomis technologijomis. Nepaisant to, kad materialiai žmonija gyvens geriau, dar didesnio skaičiaus žmonių gyvenimo kokybė atsiliks nuo lyderių gyvenimo kokybės“.
  18. Vienas iš pagrindinių mūsų laikmečio reikalavimų – galimybė naudotis informacijos šaltiniais. Google ir Facebook skelbia, kad pasitelkus nepilotuojamus įrenginius internetas pasieks pačius tolimiausius Žemės kampelius. Tad galima sakyti, jog ši A. Azimovo prognozė taip pat išsipildė.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(17)
(0)
(11)

Komentarai (1)