Ateiviai jau lankėsi Žemėje? NASA knygoje svarstoma, ar senovinis uolų menas gali būti nežemiškos kilmės  (2)

NASA išleido knygą "Archeologija, antropologija ir tarpžvaigždinė komunikacija" ("Archaeology, Anthropology and Interstellar Communication"), kurioje nagrinėjama, kaip žmonija galėtų komunikuoti su nežemiškomis civilizacijomis. Kai kuriuose knygos skyriuose analizuojamos ne tik galimybės, bet ir nagrinėjama galimai jau įvykusios komunikacijos su ateiviais praeityje problema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas mėnesį atrandama naujų planetų, kurios turi vienokių ar kitokių panašumų į mūsų planetą. Tad darosi vis aiškiau, kad Žemė visatoje, ko gero, tikrai nėra išimtis. O tai reiškia, kad kažkur visatoje, o galbūt ir mūsų galaktikoje, turėtų būti pasaulių, kuriuose irgi klesti gyvybė.

Štai viename minėtos knygos skyriuje Birmingemo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkas Williamas Edmondsonas svarsto, ar uolų piešinių menas Žemėje nėra nežemiškos kilmės.

"Jei atvirai, mažai ką galime pasakyti apie tai, ką tie simboliai reiškia, kodėl jie buvo išraižyti uolose ir kas tai padarė, - rašo jis. – Neatmestina galimybė, jog tai galėjo būti nežemiškų civilizacijų palikimas."

330 psl. apimties knygos sudarytojas, SETI instituto Tarpžvaigždinių pranešimų struktūros centro direktorius Douglasas Vakochas su kitų ekspertų pagalba aptaria aibę temų, tarp kurių – ir gyvybės perspektyvos kitose planetose ir intencijos, kodėl turėtume siųsti svetimeiviams ar gauti iš jų pranešimus.

"Jei SETI pavyktų aptikti signalą, užtikrintai žinotume, kad egzistuoja nežemiškas protas, - knygos pradžioje rašo autorius. – Net jei nežemišką civilizaciją atrastume kurios nors artimos žvaigždės planetų sistemoje, jų pasiųstos žinutės kosmose bus nukeliavusios trilijonus kilometrų, o Žemę pasiektų, geriausiu atveju, tik praėjus keliems ar keliolikai metų po išsiuntimo." Ką ir kalbėti apie šimtus, tūkstančius ar net milijonus metų – jei signalas keliautų iš tolimesnių žvaigždžių."

"Ne mažiau svarbu tokį signalą ne tik užfiksuoti, bet ir jį suprasti, o to pasimokyti galėtume iš žmonių, kurie panašius iššūkius sėkmingai įveikia Žemėje. Tai – archeologai, kurie iš pavienių fragmentų rekonstruoja seniai išnykusių civilizacijų bruožus. To paties reikėtų tikėtis ir iš SETI tyrėjų – sėkmės atveju jiems irgi teks rekonstruoti laiko ir erdvės prasme itin tolimųjų civilizacijų bruožus iš tam tikrų fragmentų, kuriuos pavyktų rasti signalų turinyje. Mėgindami dekoduoti ir interpretuoti nežemiškus pranešimus, savąją pasaulėžiūrą turėsime adaptuoti prie Kitų rūšių proto ypatumų."
(47)
(23)
(24)

Komentarai (2)