Rado nežemiškos gyvybės sporų? Iš stratosferos pargabentas titano rutuliukas, iš jo sunkiasi gliti biomasė (Video)  (7)

Šefildo universiteto mokslininkas dr. Miltonas Wainwrightas pareiškė 25 km aukštyje aptikęs mikroskopinę metalinę kapsulę, iš kurios sunkėsi gliti substancija. Oro mėginius iš 25 km aukščio pargabeno stratosferon pakilęs oro balionas. Britų tyrėjas mano, kad žmogaus plauko storio titaninė kapsulė gali būti tikslingos panspermijos artefaktas, liudijantis, jog gyvybė Žemėn buvo specialiai atsiųsta kažkokios nežinomos nežemiškos civilizacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M. Wainwrightas tvirtina, kad keista, gliti substancija, besisunkianti iš kapsulės, yra biologinė – tai gali būti mikroorganizmų kolonija. Vis dėlto jis pripažino: įrodyti, kad kapsulę atsiuntė nežemiško proto atstovai, praktiškai neįmanoma.

Mokslininko teigimu, titano šratukas prie oro baliono pritvirtintame dulkes ir kitas atmosferos daleles rinkusiame mėginių plokštelėje paliko mikroskopinį „smūginį kraterį“.

„Tai leidžia manyti, kad rutuliukas į plokštelę trenkėsi greičiu, bylojančiu, jog kapsulė atskriejo iš kosmoso“, – samprotauja britų mokslininkas. Jis su kolegomis mikroskopinę titano sferą aptiko analizuodami balioninio zondo pargabentus stratosferos dulkių ir kitų dalelių mėginius.

Rentgeno spindulių analizė atskleidė, kad kapsulė pagaminta iš titano, kuriame yra vanadžio priemaišų. O štai iš kapsulės besisunkianti masė, ko gero, yra biologinės kilmės. M. Wainwrightas teigia, kad titano kapsulę Žemėn galėjo atnešti kometa, o gal ją galėjo atsiųsti kokia nors nežinoma svetimeivių civilizacija. Savo atradimus tyrėjų grupė pristatė žurnalo „Journal of Cosmology“ straipsnyje. Vis dėlto tyrimo išvadas reikėtų verifikuoti.

Tikslinės panspermijos idėją savo laiku yra svarstę net ir ypatingo pripažinimo sulaukę mokslininkai, pvz., už DNR struktūros atradimą Nobelio premija apdovanotas prof. Francis Crickas. Tiesa, jis pripažino, kad įrodyti tokį teiginį labai sunku. Tačiau M. Wainwrightas mano, kad jo atradimas gali pateikti bent jau tam tikrų argumentų.

„Tiesa, kol mes negalime aptikti konkrečių civilizacijos, galimai pasiuntusios tokias sporas, pėdsakų, apie tokią galimybę galime kalbėti tik hipotetiniu lygmeniu, – pripažįsta pats atradimo autorius.

„Manau, šį artefaktą reiktų ištirti nuodugniau, pamėginti ištirti tos medžiagos DNR, jei tokią ji turi, – pripažįsta Bakingamširo universiteto astrobiologijos profesorius, minėto mokslo žurnalo redaktorius Chandra Wickramasinghe – tas pats britų mokslininkas, kuris, kaip jau esame skelbę, yra pareiškęs, jog jam pavyko meteorite aptikti nežemiškos biologinės kilmės fosilijų.

(76)
(32)
(44)

Komentarai (7)