Taivane paniką pasėjo antifrizo žalumo srovelę primenantis gyvis (Video)  (1)

Iš kurio lyg labai ilgas skruzdėdos liežuvis išlindo kažkokia plona rausva kirmėlė. Tokį nežemišką tandemą Taivane nufilmavo ir vaizdo medžiagą internete paviešino Wei Cheng Jianas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, šiurpus padaras šioje vaizdo medžiagoje – nemertina. Tai – jūrų kirmėlės, tačiau kai kurios rūšys prisitaikiusios gyventi ir sausumoje – drėgnose, vėsiose vietose.

Tas išlendantis rausvas antrasis kirminas yra kirmėlės straubliukas, pro kurį sutvėrimas siurbia maisto medžiagas. Straubliukas yra savotiškas kirmėlės periskopas, kuriuo gyvis ieško grobio. Straubliuku aptiktą laimikį nemertina aplieja nuodingomis gleivėmis, kurios paralyžiuoja auką.

Įprastai nemertinos išauga iki 20 cm ilgio, tačiau yra buvę ir nepalyginamai ilgesnių egzempliorių. Telegraph.co.uk rašo, kad nemertinos-rekordininkės ilgis siekė net 54 metrus!

Vaizdo siužetas 



Mokslui žinoma daugiau nei tūkstantis nemertinų rūšių. Daugelis jų gyvuoja vandenynuose ir jūrose, o įvairių rūšių egzemplioriai smarkiai skiriasi ir dydžiu, ir gyvenimo būdu. Išskirtinis šių sutvėrimų požymis – minėtas straubliukas: unikalus raumeninio audinio organas, besidriekiantis per visą kirmėlės kūną. Atakuodama grobį (kitas kirmėles, moliuskus, vėžiagyvius, žuveles), nemertina susitraukia, o straubliukas išlenda.

Ilgiausių nemertinų rūšis vadinama batraištinėmis kirmėlėmis (lot. - Lineus longissimus). Šių kirmėlių randama susirangiusių tarp akmenų ir uolų Šiaurės jūros pakrantėje. Visai tikėtina, kad šios rūšies kirmėlės yra ne tik ilgiausia nemertina, bet apskritai ilgiausias gyvūnas Žemėje.

Tiesa, oficialiai patvirtinti to nepavyksta, nes išsirangiusią kirmėlę yra sunku tiksliai išmatuoti. Yra rasta daugiau kaip 30 metrų ilgio batraištinių kirmėlių, jau minėjome 54 metrų ilgio egzempliorių, tačiau manoma, kad jos gali būti iki 60 metrų ilgio. (Palyginimui, didžiausiu Žemėje laikomo gyvūno mėlynojo banginio ilgis – apie 33,5 metro).

Vis dėlto nors labai ilgos, batraištinės kirmėlės nebūna storesnės negu 2-3 cm.
Beje, mažiausių rūšių nemertinos nesiekia nė 1 cm. Apskritai nemertinos pasižymi gerai išvystytu raumenynu, kurio dėka jos sugeba ne tik dešimteriopai susitraukti, bet ir dešimteriopai išsitiesti. Tąsios šios kirmėlės ir į plotį – nemertinų kūnuose telpa ir laimikis, kurio skersmuo daugiau nei dvigubai didesnis už kirmėlės plotį. Dėmesio vertas ir gynybinis nemertinų mechanizmas. Daugelis šių kirmėlių kitiems gyvūnams yra neskanios ir nuodingos. Kai kurios nemertinos savo aukų tyko pasislėpusios ant jūros dugno, kitos medžioja aktyviai ir grobio ieško pačios. Tiesa, ne visos nemertinos yra plėšrūnės. Kai kurios šių kirmėlių rūšys parazituoja. Pavyzdžiui, carcinonemertes individai parazituoja krabų organizme ir minta jų kiaušinėliais. Jūrose gyvenančios nemertinos būna skirtingų lyčių ir turi laikinus lytinius organus. Daugelis nemertinų sugeba atauginti savo kūno audinius. Ypač įdomus yra Ramphogordius sanguineus rūšies atvejis. Pažeidus kurią nors tokios kirmėlės kūno dalį (išskyrus patį uodegos galiuką, kur nėra nervų), pažeistoji dalis atauga į naują savarankišką kirmėlę. Naujagimė būna mažesnė už motininę kirmėlę, tačiau iš vieno 15 cm ilgio individo tokiu būdu galima priveisti daugiau kaip 200 tūkst. individų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(45)
(0)
(45)

Komentarai (1)