Paslaptingas radinys mokslininkams galvas suko pusę metų, o „Facebook“ vartotojai mįslę įminė per kelias valandas  (3)

Izraelio mokslininkai pusę metų negalėjo perprasti vieno senovinio radinio paskirties, tuo tarpu „Facebook“ vartotojams prireikė vos kelių valandų ir jie išsiaiškino, kad tai tiesiog „new age“ šarlatanų sukurtas „prietaisas“ energijai harmonizuoti, rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelio senienų administracija (angl. Israel Antiquities Authority, IAA) kreipėsi į „Facebook“ vartotojus, kad šie padėtų identifikuoti vieną senovinį radinį.

Po kelių valandų paaiškėjo, kad tai visai ne senovinis artefaktas, o „Weber Isis Beamer“ pavadintas „prietaisas“, kurį apsaugai nuo radiacijos naudoja „new age“ tikėjimo šarlatanai. Keistokos formos, aštuonių kilogramų svorio auksaspalvis metalinis objektas su septyniais įrėžimais surastas Jeruzalės kapinėse ir iš pradžių palaikytas sprogmeniu.

Tačiau policijai išsiaiškinus, kad šis daiktas nėra bomba, jis buvo perduotas IAA, kur jį peršvietė rentgeno spinduliais ir buvo nustatytos jį sudarančios medžiagos. Amir Ganor iš IAA spėjo, kad tai yra skeptras, naudotas senovės šventyklose, tačiau archeologai negalėjo patvirtinti, kad šis daiktas buvo naudojamas religinėms apeigoms ar kitiems tikslams.

Praėjus šešiems mėnesiams IAA vis dar neturėjo jokių aiškių prielaidų, kam galėjo būti skirtas ir kur buvo naudojams šis „senovinis“ radinys. Todėl buvo nuspręsta patalpinti jo nuotrauką socialiniame tinkle „Facebook“ ir paprašyti jo vartotojų pagalbos.

Žinoma, iš pradžių pasipylė gausybė spėjimų, kurių dauguma buvo išties išradingi ir komiški – kad tai senovinis galvijų apsėklinimo įtaisas, masažuoklis arba tiesiog įmantrus kočėlas tešlai. Tačiau po kelių valandų vienas iš 300 komentatorių parašė, kad tai Vėberio Izidės spinduliuoklis (angl. Weber Isis Beamer) – „prietaisas“ galintis sukurti „apsauginį lauką“ nuo radiacijos.

Šis „spinduliuoklis“ pavadintas Izidės, egiptiečių deivės, globojančios mediciną, magiją ir gamtą, vardu. Jį gamina vokiečių kompanija „Weber Bio“ – priklausomai nuo dydžio, jis gali kainuoti nuo 67 iki 1000 eurų. Pasak gamintojos, šis „įtaisas gali harmonizuoti net ypač stiprius geopatinius ir elektromagnetinius radiacijos laukus“, kad ir ką šis bereikšmis terminų kratinys bereikštų.

Pirmasis teisingą spėjimą pateikęs italas Micah Barakas IAA buvo pakviestas atvykti į Jeruzalę – ar organizacija apmokės jo kelionę, neaišku. Klausimas, kodėl šis „prietaisas“ buvo užkastas kapinėse, lieka neatsakytas. Tačiau IAA kviečia atsakingus žmones susikontaktuoti su organizacijos atstovais ir padėti išsiaiškinti, kuriam iš mirusiųjų šis „spinduliuoklis“ turėjo perduoti „teigiamą energiją“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(29)
(8)
(21)

Komentarai (3)