Šis sausis – ypatingas: ar kitas toks bus tik po 823 metų?  (2)

Metus pradėję ilguoju savaitgaliu, apskritai šį mėnesį savaitgalių turėsime daugiau, nei įprasta, – iš viso net penkis. Tiesa, internete sklandantys mitai apie neįtikėtiną šio mėnesio išskirtinumą tėra pasakos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei turite el. paštą, naudojatės „Twitter“, „Facebook“ ar kitu socialiniu tinklu, gali būti, kad jau esate sulaukę žinutės, kurioje skelbiama apie labai retą sausio mėnesio dienų kombinaciją – tokią retą, kad jos pasikartojimą išgyvens nebent tolimi proanūkiai.

Šis virusiniu būdu plintantis pranešimas skamba maždaug taip: „2016 metų sausis turės 5 penktadienius, 5 šeštadienius ir 5 sekmadienius. Tai įvyksta tik kartą per 823 metus. Kinai tai vadina sidabro pilnomis kišenėmis.“

Gavėjai raginami persiųsti žinutę draugams ir per kelias artimiausias dienas esą netikėtai gaus pinigų.

Žinutėje teisingai įvardijama, kad šių metų sausio mėnesis turi po penkis penktadienius, šeštadienius ir sekmadienius. Tačiau teiginiai apie tokio dienų išsidėstymo retumą yra laužti iš piršto.

Kito tokio sausio mėnesio nereikės laukti 823 metus – jis pasikartos jau 2021-aisiais. Tų metų sausis taip pat turės po penkis penktadienius, šeštadienius ir sekmadienius.

Tiesą sakant, mėnesių, turinčių tokį savaitės dienų išsidėstymą, būna kone kasmet. Pavyzdžiui, šįmet po 5 penktadienius, šeštadienius ir sekmadienius turės ne tik sausis, bet ir liepa.

Beje, internete galima rasti ir ankstesnių šio mito versijų – plito žinutės ir apie tariamai ypatingą 2014-ųjų rugpjūtį, 2011-ųjų liepą ir t.t. Įdomiausia, kad po 823 metų žadamo ypatingo pasikartojimo tiesiog... nebus.

Pavyzdžiui, 2014 m. rugpjūtis turėjo po penkis penktadienius, šeštadienius ir sekmadienius. Pridėjus 823 metus, gautume 2837-uosius. Tačiau tų metų rugpjūtis bus kitoks – jis turės penkis šeštadienius, sekmadienius ir pirmadienius.

Šių metų pavyzdys taip pat neatitinka tikrovės: po 823 metų bus 2839-ieji, tačiau tų metų sausis prasidės šeštadienį. Taigi tas mėnuo turės po penkis šeštadienius, sekmadienius ir pirmadienius. 

Apskritai bet kuris 31 dieną turintis mėnuo turės tris dienas, kurios tą mėnesį pasikartos penkis kartus. Tai bus tos trys dienos, kuriomis mėnuo prasidėjo.

Kadangi savaitė turi septynias dienas, bet kuri kombinacija (penki pirmadieniai, antradieniai ir trečiadieniai; penki ketvirtadieniai, penktadieniai ir šeštadieniai ir t.t.) įvyks beveik kartą per metus, mat metai turi septynis 31 dieną trunkančius mėnesius. Tiksliau, kiekvienais metais bus po šešias skirtingas kombinacijas, o viena jų pasikartos – taip yra todėl, kad du 31 dieną turintys mėnesiai kasmet prasideda tą pačią savaitės dieną.

Įprastai šios kombinacijos pasikartoja sausio ir spalio mėnesiais, tačiau keliamaisiais metais (kokie yra ir 2016-ieji) identišką savaitės dienų išsidėstymą turi sausis ir liepa.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(27)
(-8)

Komentarai (2)