Garsiausias pasaulio fizikas nepagailėjo niūrių prognozių  (3)

Mokslo ir technologijų pažanga kelia žmonijai susinaikinimo grėsmę, kol ji kuria „naujus būdus, kaip viską galima pakreipti bloga linkme“. Tokį niūrų įspėjimą paskelbė profesorius Stephenas Hawkingas, šiais metais skaitantis paskaitas per per BBC radijo laidą „Reith Lectures“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors dauguma paskaitų bus skirtos garsiausiai S. Hawkingo tematikai – juodųjų bedugnių tyrinėjimams, jis vis tiek rado laiko dar kartą įspėti dėl artėjančios pasaulio pabaigos.

„Nors tikimybė, kad Žemės planetą šiais metais ištiks katastrofa, yra gana menka, su laiku ji didėja ir per ateinantį tūkstantmetį ar dešimt tūkstančių metų tampa beveik garantuota. Iki to laiko mes turime išsiplėsti į kosmosą, į kitas žvaigždes, kad katastrofa Žemėje nereikštų žmonijos pabaigos“, - teigė S. Hawkingas.

Visame pasaulyje pripažintas fizikas pažymi, kad žmonija turi būti „labai atsargi šiuo periodu“, kol per ateinančius šimtmečius sugebėsime įkurti savarankiškai gyvenančias kolonijas. Nors S. Hawkingas teigia, kad mokslo ir technologijų pažangos neįmanoma sustabdyti ar pasukti atgal, jis priduria, kad „turime pripažinti jos grėsmes ir jas kontroliuoti“.

Tai ne pirmas kartas, kai S. Hawkingas įspėja dėl pačios žmonijos susikurtų pavojų. „Pilnavertiško dirbtinio proto sukūrimas gali reikšti žmonijos išnykimą“, - kadaise BBC sakė jis. S. Hawkingas taip pat buvo tarp virtinės garsių mokslininkų, inžinierių ir verslininkų, kurie pasirašė atvirą laišką prieš idėją „pradėti dirbtinio intelekto karinės ginkluotės varžybas“.

„Tai tik laiko klausimas“, kada dirbtinio intelekto technologija pasieks tokį tašką, kai galės dislokuoti autonomiškus ginklus, galinčius „žudyti, destabilizuoti valstybes, pavergti gyventojus ir selektyviai žudyti tam tikras etnines grupes“, įspėjama minėtame laiške.

Nors yra paskelbęs nemažai niūrių įspėjimų, S. Hawkingas tvirtina vis tiek tikintis, kad žmonija supras šiuos pavojus ir ras būdų kaip juos įveikti.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(41)
(9)
(32)

Komentarai (3)