Mįslingąją Cereros piramidę pavyko užfiksuoti iš labai arti (Video)  ()

Į piramidę labai panašus keistas vienišas kalnas Cereros nykštukinėje planetoje – tik viena iš daugybės šio mažyčio pasaulio, skriejančio Asteroidų žiede tarp Marso ir Jupiterio, mįslė. Zondui Dawn "Cereros piramidę" užfiksavo iš labai arti – 385 km aukščio – pasimatė nauji šio 5 km aukščio kalno akibrokštai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš arčiau šis iš bendro kraštovaizdžio išsiskiriantis kraštovaizdžio objektas labiau panašus ne į piramidę, o į kupolą ar net į stadiono aikštę ant milžiniško pylimo su labai stačiomis sienomis/šlaitais. Vienoje pusėje šlaitai, kaip paaiškėjo, blizga.

"Cerera mus jau spėjo nustebinti ne kartą ir ne du", - pripažįsta Dawn misijos mokslininkė Carol Raymond.

Piramidės pavidalo kalną, kuris pavadintas Ahuna (Ahuna Mons) zondas Dawn pirmąkart pamatė 2015 m. vasarį, būdamas 46 tūkst. km nuo Cereros paviršiaus. Tada jis atrodė kaip šviesus gumbas blizgančiomis sienelėmis. Zondui vis leidžiantis žemyn, pasimatė ir kitų objekto detalių.

Mokslininkus nustebino neįprastai lygūs ir statūs Ahunos šlaitai. Kalną nufotografavus iš 120 kartų artimesnės orbitos nei 2015 vasarį, paaiškėjo, kad jo šlaituose – daug blizgių, šviesą atspindinčių medžiagų – kur kas daugiau nei kurio nors kito Cereros kalno šlaituose. Toje pusėje, kur šlaitas stačiausias, kalno aukštis siekia net apie 5 km.

"Niekas nesitikėjo Cereroje atrasti tokį neįprastą kalną, - pasakoja Dawn misijos vadovas Chrisas Russellas iš Kalifornijos universiteto (Los Andželas, JAV). – Mes dar neturime aiškaus modelio, kaip Ahunos kalnas galėjo iškilti."

Ne mažiau įdomu ir tai, kad visai šalia Ahunos kalno plyti vizualiai šiek tiek didesnio tūrio už patį kalną krateris. Žvelgiant iš šono gali susidaryti įspūdis, kad Ahuna yra savotiškas kauburys, susidaręs išrausus šalia jo esantį kraterį.

Už maždaug 670 km į šiaurės vakarus nuo Ahunos kalno žioji kita Cereros garsenybė – savo žiburiais išgarsėjęs Akėtojo krateris.

Šiuo metu zondas Dawn skrieja maksimaliai žemiausioje orbitoje per visą misiją – 385 km aukštyje. Tokiame aukštyje zondas liks visą likusį misijos laiką. Numatoma misijos pabaiga  2016 m. birželio 30 d.

Pagal zondo Dawn kadrus iš Cereros NASA sumodeliavo trumpą, tačiau įspūdingą kompiuterinės grafikos videoklipą apie šios nykštukinės planetos kraštovaizdį. Pirmuose jo kadruose – iš už horizonto iškylantis paslaptingasis Ahunos kalnas. Jis šioje vaizdo medžiagoje vėliau demonstruojamas dar ne kartą.

(38)
(2)
(36)

Komentarai ()