J.Stalino antrininkas jo paslaptį saugojo dešimtmečius  ()

Dešimtmečius sovietų Rusijoje sklandė gandai, kad Josifas Stalinas turi antrininką, kuris jį pakeičia tam tikrose situacijose. Praėjus daugeliui metų po J.Stalino mirties paaiškėjo, kad tai buvo tiesa. Buvęs šokėjas ir žonglierius Feliksas Dadajevas buvo priverstas dirbti Kremliuje kaip J.Stalino antrininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Net pusę amžiaus F.Dadajevas tylėjo, nes bijojo, jog prasižiojęs sulauks mirties bausmės. Tačiau 2008 metais, sulaukęs 88-erių ir gavęs Vladimiro Putino palaiminimą, jis parašė autobiografinę knygą. Knygoje rašoma, kad J.Stalino antrininkais buvo pasamdyti net 4 vyrai, kurie pakeisdavo sovietų lyderį įvairiuose paraduose, susitikimuose ir t.t.

F.Dadajevas gimė Kaukazo kalnuose, Dagestane, o kai jo šeima persikėlė į Grozną (Čėčėnija), jis ėmė lankyti baletą. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui jis buvo pašauktas kariauti. 1942 metais Grozno išlaisvinimo operacijos metu jis buvo taip stipriai sužeistas, kad jo šeimai netgi buvo pranešta, kad vyras numirė. Į ligoninę buvo atvežtos 7 kūnai, tačiau F.Dadajevas ir dar vienas vyras buvo gyvi.

Laimei, jis išgyveno, tačiau oficialiai buvo paskelbta apie jo mirtį, o F.Dadajevui prasidėjo visiškai naujas gyvenimo etapas. Netrukus jo nepaprastas panašumas į J.Staliną (dėl to iš jo netgi tyčiojosi mokykloje) patraukė sovietų žvalgybos agentų dėmesį, kurie ėmė naudoti F.Dadajevą, kad apsaugotų tikrąjį J.Staliną nuo pasikėsinimų nužudyti ir varginančių ceremonijų.

Tuomet dvidešimtmetį neseniai perkopęs F.Dadajevas buvo gerokai jaunesnis už J.Staliną, tačiau dėl grimo ir karo paliktų žymių vyras atrodė tarsi 60-metis. Pats F.Dadajevas sako, kad karas jį taip nualino, jog jis atrodė vyresnis už savo bendraamžius.

J.Stalino prašymu apmokytas, F.Dadajevas ėmė keliauti po visą Sovietų Sąjungą ir dalyvauti įvairiuose renginiuose bei susitikimuose, dėvėdamas J.Stalino vizitine kortele tapusią raudoną armijos kepurę bei storą paltą, apsagstytą įvairiausiais medaliais.

Jis žiūrėjo filmus bei J.Stalino kalbas, kad galėtų tobulai atkartoti lyderio veido išraiškas ir intonaciją. Sakoma, kad F.Dadajevą bei kitus antrininkus apmokė Aleksėjus Dikijus, kuris buvo profesionalus aktorius ir vaidindavo J.Staliną propagandiniuose filmuose.

F.Dadajevui taip gerai pavykdavo pamėgdžioti J.Staliną, kad netgi artimiausi bendražygiai vos atskirdavo J.Staliną nuo jo antrininko. F.Dadajevas sako, kad po apmokymų bei grimo jis buvo panašus į J.Staliną kiekvienu aspektu, išskyrus ausis, kurios buvo mažesnės už sovietų lyderio.

Šaltinis: Rarehistoricalphotos.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(3)
(19)

Komentarai ()