Kas tie paslaptingi garsai, kankinantys JAV miestelio gyventojus?  ()

Taoso miestelis Naujojoje Meksikoje (JAV) yra žymus ne tuo, kad jame gyveno keletas įžymybių, tokių kaip Julia Roberts, Dennisas Hopperis ar Donaldas Rumsfeldas, o dėl keisto ūžimo, kurio kilmės niekas nežino.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-06-03 Kas tie paslaptingi garsai, kankinantys JAV miestelio gyventojus?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiam fenomenui jau buvo sugalvota bent milijonas paaiškinimų: nuo psichologinių iki paranormalių, nuo kasdienių iki fantastinių, nuo valdžios eksperimentų iki ateivių bazių.

Pirmą kartą paslaptingas ūžimas buvo užfiksuotas prieš daugiau nei 20 metų. Tiesa, vėliau atliktas tyrimas parodė, kad ūžimą girdi tik 2 procentai miestelio gyventojų.

Ūžimą girdinčiųjų namuose buvo įrengti garsą ir vibracijas matuojantys prietaisai, tačiau išsamūs tyrimai nedavė jokių rezultatų. Tyrimas atskleidė, kad paslaptingi garsai girdimi skirtingai: vieni žmonės sako, kad girdi ūžimą, kiti – zvimbimą, dar kiti – tylų gaudimą.

Faktas, kad žmonės girdi skirtingus garsus, rodo, jog dėl to kalti ne objektyvūs veiksniai, o subjektyvūs potyriai. Paslaptingi garsai nėra naujiena. Įdomiausia, kad Taosas nėra vienintelė gyvenvietė, kurioje gyventojai girdi paslaptingus garsus. Taigi ir priežastys, dėl kurių atsiranda šie garsai, aiškinamos įvairiai.

Nors šis triukšmas iki šiol išlieka neįminta mįsle, dauguma buvo išaiškinti. Pavyzdžiui, 2012 metais Borneo salos gyventojai pranešė girdintys keistus riaumojimus ar netgi knarkimą primenančius garsus, kurie prasidėdavo auštant, o liaudavosi likus kelioms valandoms iki sutemų.

Šie garsai tęsėsi dvi dienas ir nejuokais išgąsdino vietinius gyventojus. Tyrimas parodė, kad garsus sukelia netoliese esanti gamykla, kurioje tomis dienomis buvo bandomas naujas katilas.

2014 metų vasarį trumpas, bet paslaptingas, tarsi nežemiškas, garsas išgąsdino Koventrio (Anglija) gyventojus, kurie teigė, kad garsas priminė filme „Nepriklausomybės diena“ girdimus garsus. Vėliau išaiškinta, kad šiuos garsus sukėlė lėktuvas.

Kai kurie pranešimai apie keistus garsus vėliau buvo išaiškinti kaip apgavystės. Štai 2012 metų sausį jauna Kanados universiteto studentė svetainėje „YouTube“ išplatino vaizdo įrašą, kuriame girdimi keisti garsai, kuriuos ji paprašė padėti išaiškinti.

Vaizdo įrašas su keistais garsais netruko paplisti ir netrukus perkopė 2 milijonų peržiūrų skaičių, tačiau paaiškėjo, kad tai tebuvo išdaiga.

Vėliau vietiniam laikraščiui mergina pasakojo, kad vaizdo įrašą sukūrė, kad parodytų savo draugams ir artimiesiems, jog labai lengva apgauti žmones, taigi nereikėtų tikėti viskuo, kas skelbiama internete.

Reikėtų priminti, kad mes gyvename nuolatiniame foniniame triukšme, į kurį įprastai neatkreipiame dėmesio. Nors dauguma žmonių mano, kad išsiaiškinti tokio garso šaltinį yra nesunku, praktiškai tai padaryti nėra lengva. Aplinkoje yra šimtai įvairiausių garsų, kuriuos sukelia automobiliai, lėktuvai, vabzdžiai, vėjas, krovininiai traukiniai bei įvairios gamyklos. Tai nėra taip paprasta, kaip klausytis garso ir eiti jo link, kol surandamas šaltinis.

Dauguma mokslininkų mano, kad Taoso miestelyje girdimo ūžimo šaltinį galima rasti ne išoriniame pasaulyje, o žmonių išgyvenimuose. Koks tavo liežuvio skonis? Koks tavo nosies kvapas? Koks tavo ausų garsas? Tai nėra kvaili klausimai – jie gali padėti rasti užslėptą atsakymą.

Nors mes to ir nepastebime, mūsų ausys kartais gali pačios sukurti garsus. Kadangi šie garsai yra subtilūs (dauguma žmonių nuolat fone girdi daugelį įvairių garsų), mes jų negirdime, kol viskas nenutyla ir gerai neįsiklausome.

Šis fenomenas vadinamas spontaniškomis otoakustinėmis emisijomis ir skiriasi nuo kitų klausos sutrikimų, kaip spengimas ausyse. Tai gali bent jau iš dalies paaiškinti Taoso ūžimo fenomeną. Faktas, kad tik keli procentai Taoso gyventojų girdi paslaptingą ūžimą, yra gluminantis.

Ar tai reiškia, kad ūžimo negirdintys likusieji 98 procentai miestelio gyventojų turi prastą klausą? O gal, priešingai, tai reiškia, kad ūžimą girdintys gyventojai turi itin jautrią klausą? Tai, kad žmonės girdi skirtingo pobūdžio ūžesius, gali reikšti, kad tai tėra su klausa susijusios haliucinacijos.

Šios haliucinacijos jokiais būdais nereiškia psichinės sveikatos sutrikimo, o gali būti nuolatinių psichologinių ar fiziologinių procesų pasekmė. Be to, kai kurie Taoso gyventojai teigia, kad garsus girdi net ir išsikraustę iš šio miestelio.

Kaip ir visuomet moksle, nepaaiškinti dalykai nereiškia, kad jie yra nepaaiškinami. Labai daug dalykų kažkada buvo paslaptingi ir nepaaiškinami, tačiau tyrimai ir mokslo pažanga padėjo atskleisti šias paslaptis. Gali būti, kad Taoso ūžimas yra tikras, o jo šaltinis dar neišaiškintas, tačiau gali būti, kad jis egzistuoja tik girdinčiųjų mintyse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(13)
(0)

Komentarai ()